22 april 2017 door Miranda in 'Opmerkelijk''

De snelste skiër van 2017: ruim 251 km/u

Dat je tijdens het skiën enorme snelheden kunt behalen is je vast bekend. Gevorderde wintersporters kunnen vaak met gemak 70 tot 100 km/u halen. Maar kun jij je voorstellen dat iemand deze snelheid niet alleen verdubbeld, maar bijna verdrievoudigd? De Fransman Bastien Montes behaalde in Vars de hoogste snelheid op de ski's in 2017. Tijdens de duizelingwekkende afdaling behaalde hij een snelheid van maar liefst 251,397 km/u. Bekijk in dit artikel de video en probeer je voor te stellen hoe dit moet voelen.

251,397 km/u op de ski's

In een areodynamisch pak en speciale helm staat Bastien Montes aan de start in het Franse Vars. Zodra het piepsignaal gaat, geeft hij gas. In 'hocker' (schuss) en met een brede skivoering skiet hij de steile helling af zonder ook maar een bocht te maken of een beetje af te remmen. De superstijve ski's geven in het begin van de afdaling geen kick, ze liggen als een tanker op de strak geprepareerde piste. Maar na een tijdje beginnen de ski's toch onrustig te bewegen. Niet zo vreemd als je bedenkt dat hij op dat moment een snelheid heeft behaald van 251,397 km/u. De afdaling is kort, maar zeer krachtig en Bastien is de snelste skiër van 2017.

Topsnelheden behalen op een piste van 98 prcent

Om überhaupt snelheden boven de 200 km/u te kunnen halen, moet een afdaling steil genoeg zijn. De recordpoging van Bastien Montes vond plaats op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Foret Blanche. De afdaling is 1220 meter lang en overbrugt 495 hoogtemeters. Hierdoor heeft deze piste een helling van 98%! Bij deze piste vergeleken is de Harakiri in Mayrhofen - de steilste geprepareerde piste van Oostenrijk - maar een eitje met 78%....

Snelheidsrecord op ski's: 254,985

Met ruim 250 km/u is Bastien Montes weliswaar de snelste skiër van 2017, maar niet de snelste skiër ooit. Het wereldrecord speedskiën werd op dezelfde piste gehaald door de Italiaan Ivan Origone. Hij behaald vorige jaar de duizelingwekkende snelheid van 254,985.En jij maar denken dat je snel was op de ski's...?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen