Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: zacht weer in de Alpen

Het weerbeeld is de aankomende dagen vrij rustig in de Alpen. De temperatuur kan flink oplopen en droog weer overheerst. Wel blijft het gedeelte van de Alpen op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk en het zuidelijke gedeelte van de Alpen in Zwitserland gevoelig voor neerslag. Dat heeft te maken met een hogedrukgebied dat over de Balearen naar het noordwesten trekt. Deze zone van neerslag trekt over de zuidwestelijke Alpen en zorgt daardoor voor regen onder de 1800 meter en voor sneeuw daarboven.

Vrijwel overal droog

Op zaterdag blijft het in het westen van Zwitserland op de meeste plaatsen droog. Wel blijft de Walliser regio door stau gevoelig voor regen en wolkenvelden. In de overige gebieden is het vrij zonnig. Met name in Oostenrijk is het uitermate zonnig door de invloed van hogedruk. De maximumtemperaturen liggen daar tussen de 15 en 20 graden. Op zondag wordt het met temperaturen tussen de 12 en 15 graden iets minder zacht en is het op de meeste plaatsen een stuk bewolkter. In Zwitserland wordt het een graad of 11 en behoorlijk grauw.

Boven de wolken schijnt de zon op de Großer Aber in het Bayerischer Wald

Echt lenteweer

Na een bewolkte zondag zien de maandag en dinsdag er weer erg zonnig uit. Opnieuw liggen de temperaturen tussen de 15 en 20 graden. Echt lenteweer dus in Oostenrijk en Zwitserland. De vorstgrens ligt daardoor ver boven de 2000 meter. Aan de zuidzijde van de Alpen is dit zelfs pas rond de 3000 meter. Het meeste skiplezier moet gezocht worden in de vroege ochtend en dat is niet ideaal voor de actieve wintersporter.

Het is heerlijk rustig op de pistes in Sölden

Geen kou op termijn

Helaas laten de weerkaarten ook op lange termijn (komende 1,5 tot 2 weken) geen kou zien. Het blijft zacht en droog. Temperaturen liggen veelal rond de 15 graden en dat is behoorlijk hoog voor deze tijd van het jaar. Het huidige sneeuwdek krijgt het daardoor flink zwaar. Deze temperaturen zorgen in combinatie met de verse sneeuw van de afgelopen dagen in sommige gebieden nog steeds voor lawinegevaar niveau 2 / 3. Houd de actuele waarschuwingen te plaatse daarom goed in de gaten.

Een bewolkte dag in skigebied Kleine Scheidegg - Männlichen (Jungfrau Region)

Handige weerlinks:

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.