Skip to navigation Skip to main content

De beste pistes van Les Portes du Soleil

Les Portes du Soleil is een enorm skigebied dat op de Frans-Zwitserse grens ligt. Je kent het misschien wel van ski-oorden als Avoriaz en Morzine. Andere dorpen die deel uitmaken van het gebied zijn Abondance, Champéry, Châtel, La Chapelle d'Abondance, Les Gets, Montriond, Morgins, St-Jean-d'Aulps, Torgon en Val d'Illiez-Champoussin & Les Crosets. Met een skipas voor Les Portes du Soleil kun je in al deze 12 resorts skiën en heb je zo’n 600 kilometer aan piste tot je beschikking. Tussen zoveel pistes moet wel een aantal pareltjes zitten zou je denken. En dat klopt helemaal! Deze pistes in Portes du Soleil mag je niet missen.

#1. Coup de Monde – Avoriaz

Sta je eenmaal boven aan de Coup, dan heb je een waanzinnig uitzicht over Avoriaz. Dat maakt het begin van deze zwarte piste spectaculair. Je komt er door de Haut Forts stoeltjeslift te nemen en je kunt non-stop helemaal door skiën tot het onderaan Les Prodains. Als je dan nog geen last van je benen hebt ben je echt een pro!

#2. Le Mur Swiss / Chavanette – Champéry

‘De muur’ is één van de bekendste pistes van Europa. Als je (echt) goed kunt skiën mag je deze zeker niet overslaan. Kun je nog wel een skilesje gebruiken dan kun je de Muur beter bewaren voor een andere keer en de stoeltjeslift naar beneden pakken. Omdat de piste zo steil is, is hij nooit geprepareerd. Daardoor kun je letterlijk verdwijnen tussen de hoge buckels bovenaan de piste. Deze piste met een hellingsgraad van meer dan 90% heet niet voor niets ‘de Muur’…

#3. Chalet Neuf – Châtel

Hier in Châtel kunnen beginners hun hart ophalen. Neem de sleepjeslift bij Super Châtel en deze relaxte blauwe afdaling staat op je te wachten. Voor snowboarders minder geschikt door de vlakke stukken!

#4. Belette – Châtel

Wie van bospaadjes houdt wordt hier blij van! De Belette, die start bij Plaine Dranse in Châtel, is een 3,5 kilometerlange groene piste die door de bomen helemaal door loopt naar Pre La Joux. Laat je maar lekker gaan!

#5. Mossette – Les Lindarets

Vanaf de Mossette heb je een prachtig uitzicht over de Dents du Midi. De piste start op de grens van Frankrijk en Zwitserland (bovenaan de Mossette stoeltjeslift) en je skiet zo richting Les Lindarets. De piste is eerst rood, wordt daarna een blauw bospad en je komt er allerlei leuke paadjes en freeride elementen tussen de bomen tegen.

#6. Grand Paradis – Avoriaz / Champéry

Houd het weer even in de gaten als je deze piste gaat doen, want het kan zijn dat hij op het eind papperig is, en dan is 7 kilometer érg lang. Ligt hij er goed bij (bij veel sneeuw en een lage temperatuur) dan kun je hier skiën alsof het een lieve lust is. Het eerste stuk is prachtig, breed en rustig, het laatste vlakke stuk kan even aanpoten zijn. Je moet er wat voor over hebben hè.

#7. Stash – Avoriaz / Les Lindarets

Stash is een funpark dat gebouwd is van natuurlijke materialen. Een waar paradijs voor snowboarders en freeriders. Je kunt er drie verschillende pistes pakken die variëren in moeilijkheidsgraad. Doordat gebruik is gemaakt van het bos en de bomen waarin Stash ligt, is dit echt een unieke ervaring!

#8. Le Tour de Portes du Soleil

Kan je niet kiezen? Dan kun je ook een tour door heel Les Portes du Soleil doen! Het leuke aan dit gebied is namelijk dat met elkaar verbonden is. Hier kom je dan langs: Avoriaz – Les Lindarets - Plaine Dranse – Pre-La-Joux - Châtel - Morgins - Champoussin - Les Crosets - Champéry - Avoriaz. In Zwitserland heb je wel nog steeds veel oude, langzame liften. Trek daarom genoeg tijd uit voor deze tocht. Houd er ook rekening mee dat je in Morgins waarschijnlijk een stukje moet lopen.

Genoeg te doen in Portes du Soleil dus, veel plezier!

188 - Winter - Marije

Over Marije

Marije is al van jongs af aan besmet met het wintersportvirus. Ze houdt niet alleen van afdalen op de pistes van Les Portes du Soleil, maar ook van après-ski en lekker eten. Een ‘to do’ op haar wintersport bucket list is Le Mur Suisse.