19 november 2019 door Florien in Materiaal

Het hebben van eigen wintersportmateriaal heeft ontzettend veel voordelen. Geen uren in de rij bij de verhuur en na een paar wintersportweken heb je het geld dubbel en dwars terug verdiend. Helaas is het nadeel dat eigen materiaal een houdbaarheidsdatum heeft en na een tijd van intensief gebruik toch echt toe is aan vervanging. Wat doe je dan? Verkopen, weggooien of…? Met een kleine creatieve geest kun je er al de leukste dingen van maken. In dit weblog geef ik je graag een aantal handige en creatieve tips. Van verkopen, tot inruilen en doe-het-zelfen.

#1. Hang ze aan de muur

Creëer een ‘hall of fame’ van al je oude ski’s of snowboards en hang ze gewoon gezellig aan de muur! Fleur de fietsenschuur een beetje op, versier het huis of hang ze boven je bed. Wedden dat het best leuk staat tussen de hedendaagse woontrends? Sterker nog, die ouderwetse houten ski’s zijn zelfs een erg gewild meubelstuk!

Ski's hek
(Foto: © Pixabay)#2. Ruil in!

Heb je een paar keer geskied of gesnowboard en ben je toch toe aan iets anders of beters? In sommige wintersportwinkels heb je de mogelijkheid om oude spullen in te ruilen. Scheelt je toch al snel zo’n € 100,- op een nieuw paar.

#3. Maak je eigen slee

Een slee maken kan natuurlijk op twee manieren. 1: de makkelijke wijze, waarbij je een oude slee weer helemaal oppimpt. Schroef de latten onder de oude ijzers en de slee is weer als nieuw. 2: Voor de moeilijke manier zul je iets meer moeten zagen en schroeven, want bij deze versie maak je niet alleen het ‘glijgedeelte’, maar ook de zitting en de leuning.

#4. Maak er een bankje of tafel van

Heb je bij opa of oma de zolder moeten opruimen en kwam je een hele verzameling antieke ski’s tegen? Dan heeft het vaak geen nut om ze nog te verkopen. De techniek is de laatste jaren zo vooruit gegaan, dat niemand meer zit te wachten op een setje oude ski’s. Kun je een beetje boren, schroeven en timmeren? Maak er dan gewoon een leuke tafel of een bankje van! Ideaal voor op het terras bij zomers weer.

Bankje oude ski's
(Foto: © Pixabay)

#5. Maak er een tuinhekje of schutting van

Heb je een enorme voorraad oude ski’s of ken je nog meer mensen die dringend opzoek zijn naar een beetje extra ruimte, zodat jij ze gratis mag overnemen? Maak er dan een tuinhekje of schutting van. Lekker fleurig en wedden dat je de enige bent in de straat!

#6. Doneer de ski’s

Wat voor jou misschien niet meer goed genoeg is, kan voor een ander nog prima. Er zijn diverse stichtingen die het materiaal weggeven aan armere winterlanden, zoals India. Of die het voor een klein bedrag verkopen en het geld doneren aan een arm land.

#7. Verkoop het op Marktplaats

Is het oude materiaal nog in prima staat, maar ben je gewoon toe aan iets nieuws? Dan is deze optie eigenlijk de beste. Maak foto’s, zet ze online en verkoop ze aan de hoogste bieder. De opbrengst leg je gewoon bij je nieuwe setje ski’s.

#8. Ga zandskiën of boarden

Kun je geen genoeg van wintersport krijgen en sta je het liefst het hele jaar door op de latten? Probeer dan een keer het zandskiën of boarden uit. Uiteraard doe je dat niet met nieuw, maar met oud materiaal dus heb je weer een nieuw doel voor het oude spul. Succes gegarandeerd!

#9. Maak een wijnrek of lampenkap

Ben je een echte wijndrinker, op zoek naar sfeer, ontzettend creatief of gewoon goed met timmermateriaal? Maak dan een wijnrek of lampenkap van je oude ski’s. Google voor wat ideetjes en je kunt beginnen.

Uiteraard kun je nog veel meer doen met oud materiaal. Als je een beetje creatief bent, dan komt de rest vanzelf. Wat dacht je bijvoorbeeld van plantenbakken van je oude skischoenen, of zelfs keukenmateriaal en bieropeners? Je kunt het je zo gek niet bedenken!

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.