4 maart 2017 door Miranda in 'Reisverslagen''

La Plagne: groot, maar relaxed

La Plagne is een klinkende naam in de lijst ‘bekende grote Franse skigebieden’. Zeker sinds de aansluiting op het skigebied van Les Arcs, waardoor het skigebied Paradiski nu over 450 km aan pistes beschikt, is La Plagne nog populairder geworden. De verschillende moderne wijken en authentieke dorpjes liggen verspreid in het skigebied en zijn vooral ‘ski in - ski out’. Tijdens onze Hotel met 7 kamers

In de dagen voor onze aankomst is er zo’n 60 cm verse sneeuw gevallen in La Plagne. Gelukkig is de weg al goed schoongemaakt en rijden we zonder problemen of sneeuwkettingen de vele haarspeldbochten omhoog. We verblijven in Plagne 1800 in een piepklein hotel met maar 7 kamers: Le Cocoon. Het is een sfeervol chalet met knusse kamers waar we vriendelijk worden ontvangen door eigenaresse Corine. Niet veel later zitten we aan een overheerlijke lunch in het kleine restaurant van Le Cocoon met uitzicht op de Mont Blanc. Daarna is het tijd om onze

In de wijk Plagne 1800 staan veel kleinschalige chalets

Dansen op koude voeten

De zon schijnt, maar het is bitterkoud. -20 in het dorp, dus op de berg is het nog een paar graden kouder. De ijskoude wind doet er nog een schepje bovenop. We skiën een tandje langzamer en maken wat extra bochtjes om een beetje warm te blijven. De afdalingen in La Plagne zijn over het algemeen erg gemoedelijk: blauw of rood en lekker breed. We skiën door het bos richting Plagne Montalbert en testen de nieuwe snelle gondellift. Hier kunnen we even bijkomen en een beetje opwarmen. Eigenlijk wilden we richting de gletsjer, maar deze is wegens lawinegevaar gesloten, wat eigenlijk niet zo heel erg is met deze kou. We gaan nog wel even naar de top van Les Verdons (2500 m), maar waaien er bijna vanaf. Via Plagne Centre skiën we terug naar Plagne 1800. We zijn door- en door koud en even later sta ik in de hotelkamer te ‘dansen’, omdat het opwarmen van mijn voeten zo’n pijn doet. Voor morgen zijn dezelfde temperaturen voorspeld, dan gaan we maar iets vaker even een berghut in. Met zulke siberische temperaturen is regelmatig opwarmen noodzakelijk.

Bitterkoud

Het is bitterkoud op de pistes

Full speed van de bobsleebaan

Maar lang tijd om te relaxen hebben we niet, want het is tijd voor serieuze actie! In La Plagne ligt namelijk een Olympische bobsleebaan met 19 bochten en als toerist kun je hier een ritje in maken. Je kunt kiezen uit diverse bobs die tussen de 80 en 130 km per uur gaan. Die hele snelle had ik al eens gedaan een aantal jaren geleden (erg heftig!), dus dit keer kiezen we voor de ‘bobraft’ die tot 80 km per uur gaat. Nog steeds een flinke snelheid om door al die bochten te glijden, maar een super leuke ervaring en een absolute aanrader voor snelheidsjunkies.

Bobsleebaan La Plagne

Met de bobraft van de Olympische bobsleebaan in La Plagne

BBQ in de winter

Na het bobslee avontuur staat ons nog iets bijzonders te wachten: we gaan eten in Le Cocoon Grill. In de tuin van ons hotel staan twee kleine houten huisjes met in het midden een barbecue. De chef maakt, terwijl we om de grill zitten, het heerlijkste vlees voor ons klaar, terwijl we genieten van goede wijnen. Een bijzondere ervaring en het vlees is van een uitzonderlijk goede kwaliteit, smullen!

Le Cocoon Grill

Eten in de Cocoon Grill

Cruisen over de pistes

De volgende ochtend is de lucht wederom strakblauw en staat de thermometer nog steeds ‘belachelijk’ laag. We trekken weer heel wat laagjes skikleding aan voor we naar buiten gaan. Hoewel La Plagne natuurlijk verbonden is met Les Arcs, is het skigebied van la Plagne eigenlijk al groot genoeg. We cruisen de hele dag over de fijne brede pistes en warmen eerst op bij een koffietentje in Plagne Centre en gaan daarna door naar één van de leukste plekjes voor een lunch: le Chalet des Verdons Sud, op de piste richting Champagny en Vanoise. Dit gedeelte van het skigebied is trouwens sowieso prachtig. Vanaf de pistes aan deze kant heb je een machtig uitzicht over het Parc national de la Vanoise. ’s Middags skiën we nog op de pistes bij Plagne Soleil, Belle Plagne en Plagne Bellcote, het is opvallend dat het hier een stuk drukker is.

La Plagne

Brede pistes die gedeeltelijk tussen de bomen lopen

La Plagne is een topper

Al met al kunnen we concluderen dat La Plagne een heerlijke bestemming is voor mensen die houden van een groot skigebied, maar voor wie het allemaal niet zo steil hoeft te zijn: lekker relaxed skiën dus. Ook voor families zijn hier volop mogelijkheden. Door de verschillende wijken en dorpjes, vindt iedereen wel een plekje die bij hem of haar past. En wie echt wat meer uitdaging zoekt, neemt gewoon de Vanoise Express naar Les Arcs aan de overkant. Kortom, een topper, La Plagne!

La Plagne 1800

De meeste accommodaties in La Plagne zijn ski in - ski out

Liften La Plagne

Op koude dagen zou een overkapping over de liften geen overbodige luxe zijn

La Plagne 1800

Elke wijk heeft haar eigen karakter

Gondel La Plagne Montalbert

De nieuwe gondel vanuit La Plagne Montalbert

Uitzicht

Prachtige uitzichten vanuit de lift

La Plagne

Uitzicht op La Plagne Centre, Plagne Soleil en Belle Plagne

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen