2 maart 2017 door Hannes in 'Reisverslagen''

Een nieuwe dag, een nieuw gebied. We zijn op de tweede dag van onze korte skisafari door de Dolomieten. In drie dagen verkennen we drie gebieden met de Dolomiti Superskipas. We zijn vertrokken vanuit Selva in Val Gardena en hebben gisteren de pistes van Alta Badia verkend. We binden onze ski's en snowboards weer onder. De sneeuw is nog steeds goed en het zonnetje schijnt. Kortom, het belooft weer een mooie dag te worden. We vervolgen onze weg. Op naar Kronplatz!Op weg naar Kronplatz

Vandaag nemen we een aantal pistes waar FIS wedstrijden worden gehouden, zoals de bekende reuzenslalom op de Gran Risa in La Villa. Het is bijzonder om nu zelf eens de pistes te ervaren waar de wedstrijdskiërs zich als kamikazepiloten naar beneden storten. Vanuit La Villa gaat er een bus die je in zo’n 20 minuten afzet bij het dalstation Olang-Valdaora, de poort naar het skigebied Kronplatz. Dat je in een ander gebied bent, merk je meteen. Het landschap is wat afgevlakter en de Italiaanse sfeer heeft plaats gemaakt voor een wat meer Oostenrijkse sfeer.

Lange, brede pistes

Kronplatz is een bijzonder gebied, doordat een groot aantal van de liften uitkomt op een centraal plateau bovenop de Kronplatz berg. Vanaf hier kun je alle zijden de berg af skiën. De pistes zijn over het algemeen lang en erg breed. De top van de berg is eigenlijk één grote piste. Wat ook bijzonder is, is de aanwezigheid van een museum genaamd naar de bekende alpinist Reinhold Messner bovenop het plateau op 2275 meter. Helaas hadden we geen tijd om naar binnen te gaan, want we moesten een trein halen.

Met de trein naar de volgende bestemming

Het leuke is dat je vanaf het skigebied met een gondeltje op een treinstationnetje wordt afgezet. Zo staan we op de piste, en zo staan we tussen de Italiaanse forenzen op weg naar de volgende bestemming, Innichen bij het skigebied 3 Zinnen.

Avondskiën in 3 Zinnen

Innichen is een pittoresk dorpje in het Hochpustertal en behoort tot het gebied 3 Zinnen, genoemd naar de drie iconische toppen die vanaf de pistes te bewonderen zijn. Overigens stond dit gebied tot vorig jaar nog bekend onder de naam Sextner Dolomiten. Het dorp huist enkele hotels en heeft niet direct toegang tot het gebied. Echter, heeft het wel een mooie eigen piste direct in het dorp en ‘s avonds vermaken wij ons prima op deze heerlijke verlichte racebaan met een handjevol, met name, locals. Elke dinsdag- en vrijdagavond kan hier namelijk ook ’s avonds tot 22.00 uur geskied worden.

Winterwonderland

De volgende dag is het tijd om de rest van het gebied te verkennen. Op de kaart oogt het gebied klein, maar we komen er al snel achter dat schijn bedriegt en dat het een stuk groter is dan we dachten. We genieten van lange afdalingen, fantastische uitzichten en van de knusse uitstraling van het gebied in het algemeen. Het is moeilijk in woorden te vatten, maar op de één of andere manier waan je je in een soort sprookjesland in een verborgen dal ver weg van de massa. Echter, is het op ‘slechts’ 143 kilometer rijden van Innsbruck.

Voor de avontuurlijke wintersporter

Ook hier hadden we graag wat meer tijd gehad, maar de skisafari is ten einde. Uiteraard had het van mij nog wel langer mogen duren, maar deze trip was een perfecte inkijk in de uiteenlopende smaaksensaties die Zuid-Tirol te bieden heeft. Een skisafari is van harte aan te raden aan de wat meer avontuurlijke en nieuwsgierige wintersporter. Er zijn inmiddels verschillende touroperators die skisafari’s aanbieden, maar je kunt het uiteraard ook gewoon op je eigen houtje regelen. Houd er wel rekening mee, dat je met de bagage van de hele trip op je rug mee moet dragen.

Op het strand zal je Hannes niet zo snel tegenkomen, hij gaat liever naar de bergen! Zowel in de zomer als winter zoekt hij het graag hogerop. Zijn snowboard heeft hij al op 3 verschillende continenten onder gebonden.