16 februari 2017 door Miranda in 'Reisverslagen''

Chamonix: legendarisch sfeervol

Chamonix is een klinkende naam in de wintersportwereld- en geschiedenis. Het ligt aan de voet van de hoogste berg van Europa, de Mont Blanc, en in 1924 vonden hier de eerste Olympische Winterspelen plaats. Een plaats die jaarlijks veel alpinisten en (wannabee) freeriders trekt, maar ook ‘gewone’ skigebieden heeft. Als ik hoor dat Chamonix op ons programma staat van een Chamonix: eenvoudig bereikbaar

Chamonix ligt op 970 km vanaf Utrecht. Wij vliegen op Genève, waarna het nog zo’n uur en een kwartier rijden is naar Chamonix. Geen kronkelende bergwegen met haarspeldbochten, maar een brede autoweg leidt je direct en gemakkelijk naar het dorp, of is het nou een stadje? We hebben mazzel: ons hotel staat midden in het centrum en een verse laagje sneeuw bedekt de authentieke historische gebouwen. De uitstraling en sfeer van Chamonix overtreft direct mijn – toch al hoge – verwachtingen. Wat is het hier mooi! En dat terwijl het een bewolkte dag is, het kan dus nog veel indrukwekkender zijn.

Chamonix

Hitorische gebouwen in het centrum van Chamonix

Uitzicht op de Mont Blanc vanaf de L'Aiguille du Midi (3842)

We verblijven maar 2 nachten in Chamonix, dus het is zaak ‘alles eruit te halen wat erin zit’. Gezien de weersvoorspellingen (wind en sneeuw) wordt ons aangeraden direct naar één van de letterlijke hoogtepunten van Chamonix te gaan: de L'Aiguille du Midi op 3842 hoogte. Vanuit het dorp vertrekt de gondel die je naar dit geweldige uitzichtpunt brengt. Als de lift op het middenstation is (2317 meter) voelen we ons al een beetje draaierig. 3 uur slaap door het vroege vertrek vanuit Amsterdam, weinig eten en de hoogte maakt dat we licht in ons hoofd worden. We eten snel een broodje en nemen de tweede gondel omhoog naar bijna 4000 meter hoogte. Ondanks het vreemde gevoel in ons hoofd, genieten we van het geweldige uitzicht vanaf de L'Aiguille du Midi. De Mont Blanc ligt weliswaar gedeeltelijk in de wolken, maar is erg dichtbij en ook een bezoekje aan de ‘Step into the Void’ – een glazen kubus boven de afgrond van meer dan 1000 meter – is enorm indrukwekkend.

L

Ruim 1000 meter lucht onder je voeten in de glazen kubus 'Step into the Void'

Wat een toffe plaats is dit

Eenmaal beneden voelen we ons snel weer ‘normaal’ en is het tijd om Chamonix te verkennen. Het centrum is prachtig en gezellig. In de autovrije straten vind je de mooiste winkels. Van sjieke kledingmerken tot de laatste (freeride) wintersportgear. Bijna ieder wintersportmerk heeft hier z’n eigen winkel! Naast winkels zijn er veel barretjes, terrassen en restaurants die allemaal even sfeervol zijn. Het wordt ook direct duidelijk dat Chamonix geen typische wintersportplaats is. Er komen hier duidelijk heel veel toeristen, inclusief Japanners, die misschien nog nooit op de ski’s hebben gestaan. En hoewel ik gedacht had dat Chamonix misschien wat ‘overlopen’ zou zijn met toeristen, vind ik het hier geweldig. Wat een sfeer en wat een toffe plaats is dit!

Centrum Chamonix

In het centrum van Chamonix kun je zeker een dag winkelen

Skiën in Cham

’s Avonds eten we in één van de vele knusse restaurants en maken we plannen voor de volgende dag. We gaan op pad met Stef, een echte stoere berggids. Zo eentje in een kleurig pak, een dikke rugzak, vette freeride ski’s en die Chamonix steevast liefkozend ‘Cham’ noemt, de naam die insiders deze plaats hebben gegeven. We bezoeken twee skigebieden: Flégère en Grand Montets. De eerste is wat eenvoudiger, de tweede wat meer uitdagend en groter. Het nadeel van Chamonix is dat de diverse skigebieden niet onderling met elkaar verbonden zijn. Je bent dus aangewezen op de skibus of auto als je meerdere gebieden wilt bezoeken. Voordeel is dat je elke dag ergens anders kunt skiën. Met de Mont Blanc Unlimited skipas kun je ook skiën in Megève, Courmayeur en Verbier, in 3 landen dus.

Skiën in Chamonix

De uitzichten in Chamonix zijn zelfs op een bewolkte dag indrukwekkend

Freeriders Paradise

De skigebieden zijn beide mooi en afwisselend, maar vooral de uitzichten maken het skiën in Chamonix speciaal. Helaas is het vandaag grijs en bewolkt, maar we kunnen ons goed voorstellen hoe het hier op een mooie dag is. Stef kan het niet laten om, ondanks dat het sneeuwdek nog niet zo dik is begin januari, ons mee te nemen naast de piste. Chamonix is een ‘freeriders paradise’, maar geen omgeving voor onervaren off-pisteliefhebbers. Een berggids die je begeleidt is hier geen overbodige luxe, maar een absolute must. Het terrein is behoorlijk steil en er zijn veel rotsen, waardoor ik niet heel relaxed ski. Ik maak een fantastische val als ik een ‘drop’ van 1,5 meter hoogte niet goed heb ingeschat (hij voelt als 3 meter!). Ik vind het skiën tussen alle rotsen hier best spannend, maar toch is het geweldig om in Chamonix een off-piste avontuur mee te maken (ben ik nou ook een echte wannabee geworden?). We spreken met Stef af om zeker nog een keer terug te komen en de 4 uur durende off-piste afdaling vanaf de L'Aiguille du Midi door de Vallée Blanche te maken. Hij belooft ons dat deze niet heel moeilijk is, maar vooral heel mooi.

Freeride in Chamonix

Off-piste skiën tussen de rotspartijen is best spannend

Ik wil terug!

Chamonix is een plaats die je als echte wintersport- en bergfanaat absoluut een keer zou moeten bezoeken. Al was het alleen maar om de sfeer te proeven en zo dichtbij de grootste reus van de Alpen te zijn. Ik wil zeker een keer terug, het liefst deze zomer al!

Centrum Chamonix

Wat een geweldige sfeer heeft dit Alpenstadje

Berghut in Chamonix

Ook veel berghutten in het skigebied van Chamonix zijn authentiek en sfeervol

Gletsjers Chamonix

Stel je eens voor hoe deze blauwe gletsjer eruit ziet op een zonnige dag...

Uitzicht op Chamonix

Uitzicht op het volgebouwde dal van Chamonix

Step into the Void

Step into the Void is de hoogste attractie in de Alpen

Uitzicht L

Uitzicht vanaf L'Aiguille du Midi

Freeriden in Chamonix

Freeriden tussen de rotsen in Chamonix

Chamonix

Ja, we willen zeker een keer terug!

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen