16 januari 2017 door Miranda in 'Live vanuit de sneeuw''

Roadtrip Savoie Mont Blanc: live vanuit Chamonix & Flaine

Snowplaza maakt momenteel een roadtrip door de Franse regio Savoie Mont Blanc. We bezoeken de bekende wintersportplaatsen Chamonix, Flaine, La Plagne, Val Thorens en Les Menuires in slechts 10 dagen. In alle plaatsen verzamelen we de beste tips voor je wintersport: waar kun je het lekker eten, welke piste moet je absoluut niet missen en waar is het na een wintersportdag gezellig? In dit artikel delen we onze eerste ervaringen, de huidige sneeuwcondities en twee livevideo's met je.

Eindelijk verse sneeuw in de Franse Alpen

Een week geleden lagen de Franse Alpen er nog behoorlijk groen bij. Ons contactpersoon uit Chamonix belt ons een beetje ongerust op: "We hebben nog zo weinig sneeuw...". Maar we hebben geluk, als we afgelopen woensdag aankomen in dit legendarische Alpenstadje is er net een dag daarvoor een verse laag sneeuw gevallen. Alles is prachtig wit en de toch al sfeervolle plaats wordt hierdoor nog mooier.

Chamonix

De sfeervolle straten van Chamonix zijn mooi wit

Verse sneeuw in Chamonix

Als je weinig tijd hebt, moet je alles uit de dag halen, dus we stappen na aankomst meteen in de L'Aiguille du Midi gondellift die ons naar 3842 meter hoogte brengt. Ons lijf is het niet helemaal eens met deze keuze. Enigszins misselijk door de hoogte staan we een half uurtje later te genieten van het waanzinnige uitzicht. 's Middags verkennen we het centrum van Chamonix: wat een ongelofelijk toffe plaats is dit. De oude sfeervolle gebouwen, de gezellige barretjes en de vele winkels. Zo'n beetje elk (wintersport)merk heeft hier z'n eigen winkel!

Step into the Void

De glazen kubus "Step into the Void" op 3842 meter hoogte

Heerlijke pistes en zelfs een beetje off-piste

Donderdag verkennen we de pistes in twee skigebieden van Chamonix: Flégère en Grand Montets. Hoewel er nog niet heel veel sneeuw ligt, zijn de pistes super. Er zijn nauwelijks ijzige stukken, maar wel liggen hier en daar wat steentjes. Al met al prima omstandigheden en onze gids leidt ons zelfs nog een beetje rond buiten de pistes. Hier liggen nog veel stenen die niet ondergesneeuwd zijn, dus het is behoorlijk oppassen.

Heel veel sneeuw onderweg naar Flaine

Op vrijdagochtend stappen we in de auto op weg naar ons volgende doel: Flaine. Het is normaal gesproken zo'n anderhalf uur rijden, maar het sneeuwt behoorlijk onderweg waardoor de reis iets meer tijd in beslag neemt. De bergweg omhoog richting Flaine, dat op 1600 meter hoogte ligt, wordt steeds witter. De meeste auto's moeten de laatste 10 km met sneeuwkettingen afleggen.

De weg naar Flaine

De weg naar Flaine wordt steeds witter

Non stop sneeuw: er valt meer dan 50 cm in 24 uur

Het blijft sneeuwen in Flaine. We gaan vrijdagmiddag de piste op met een skilerares en ze staat te popelen om de verse sneeuw in te gaan. Ondanks dat we de autorit een beetje in onze benen hebben zitten, knallen we vrolijk achter haar aan. Hier en daar pakt ze korte stukjes off-piste mee. Het is super, zoveel verse sneeuw! Het zicht is verre van optimaal, maar de kwaliteit van de pistes en de vederzachte poedersneeuw maken veel goed.

Verse poeder

Genieten in de verse poeder in Flaine

IJsrijden en nog meer sneeuw

Op zaterdagochtend staat er ijsrijden op ons programma. In Flaine ligt het langste ijscircuit van Frankrijk. Op een 1,5 km lange baan kun je je rijvaardigheden op sneeuw en ijs verbeteren of een 'funride' maken met een ervaren coureur. Wij kiezen voor het laatste en gillend van de lol zitten we in de auto: dit is echt niet alleen leuk voor jongens! 's Middags gaan we weer skiën en het zicht is hetzelfde als vrijdag: vrij beroerd. Het sneeuwt nog steeds en hoe...dikke vlokken vallen non-stop uit de hemel. De winter liet lang op zich wachten in de Franse Alpen, maar nu lijkt alles in één keer te vallen. De teller tikt zondag ochtend misschien de meter wel aan, dat wordt de auto uitgraven, want die staat buiten...

Binnenkort meer over het tweede deel van onze roadtrip door Savoie Mont Blanc naar La Plagne, Val Thorens en Les Menuires.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.