17 januari 2018 door Thijs in 'Algemeen''

Met sierlijke bochten, op volle snelheid of met knikkende knieën, er zijn tal van manieren om naar beneden te komen op een skipiste. Maar wat voor type skiër ben jij eigenlijk? Hecht jij veel waarde aan je skitechniek of gaat het jou gewoon om het plezier? Op de piste zien we tal van type skiërs voorbijkomen. Van snelheidsduivel tot poederfanaat en van brokkenpiloot tot sprinkhaan. In dit weblog hebben we 12 type skiërs die je tegenkomt op de piste op een rijtje gezet. Tot welk type skiër reken jij jezelf?

#1. Vakantieskiër

Je gaat één weekje per jaar op wintersport en wilt daarom vooral plezier maken. Je skiet al jaren en komt op ieder type piste fatsoenlijk beneden. De schoonheidsprijs verdien je echter niet! Aan je techniek kan nog wel wat geschaafd worden, maar eigenlijk geef je er niks om.

#2. Snelheidsduivel

De snelheidsduivel kent maar één snelheid en dat is topsnelheid! Jij maakt zo min mogelijk bochten en doet er alles aan om als eerste beneden te zijn. Je zit voortdurend ‘in de Hocke’ en gaat het liefst in een rechte lijn naar beneden. Techniek? Alles draait om snelheid!

#3. Techniekfreak

De techniekfreak heeft zijn of haar skikunsten tot in de puntjes geperfectioneerd. Korte bochten of lange bochten, lage snelheid of hoge snelheid, je draait je hand er niet voor om. Zelfs op de meest steile pistes ziet je skitechniek er nog jaloersmakend mooi uit.

#4. Roetsjer

De roetsjer heeft een paar skilessen overgeslagen en wordt daar op lastige pistes zo nu en dan aan herinnerd. Uit zelfbescherming of angst wordt de halve piste roetsjend afgelegd, wat hem of haar vaak op afkeurende blikken komt te staan van mede-wintersporters.

#5. Poederfanaat

Iedere dag kijkt de poederfanaat gespannen naar het weerbericht om te zien of er al verse sneeuw aan komt. De poederfanaat skiet het liefst buiten de piste in de tiefsneeuw. Afdalen door de verse, maagdelijke sneeuw; freeriden, dat is pas écht skiën!

via GIPHY

#6. Mooi-weer skiër

Wanneer de mooi-weer skiër ’s morgens de gordijnen openslaat en ziet dat het sneeuwt of bewolkt is, dan duikt hij of zij net zo lief het bed weer in. De mooi-weer skiër leeft van de dagen met ‘Kaiserwetter’. Skiën onder een strakblauwe hemel, zo hoort wintersport te zijn!

#7. Houterige Harry

Houterige Harry vertoont overeenkomsten met #4. maar komt ook op blauwe pistes niet al te soepel beneden. De skistijl ziet er wat hoekig uit en vaak heeft dit type skiër daar ook vrede mee. Een mooie, vloeiende skitechniek zal Houterige Harry, wat hij of zei ook probeert, nooit krijgen.

#8. Après-skiër

De après-skiër komt pas tegen een uur of 11 de piste op, aangezien eerst de kater van vorige avond verwerkt moet worden. Even een paar uurtjes skiën om daarna snel weer de après-ski in te duiken! Alle après-ski hits worden meegezongen en iedere keer wordt er weer een rondje met andere drankjes besteld.

#9. Jaren ‘80 skiër

Vraag de jaren ’80 skiër niet om te carven of om korte, snelle bochten te draaien. Wedelen, een gedateerde bochtentechniek waarbij de ski’s parallel blijven, is aan hem of haar echter nog altijd besteed. Armen wijd en wedelen maar!

#10. Brokkenpiloot

Er zijn van die skiërs die een abonnement lijken te hebben op valpartijen. Er hoeft maar een klein hoopje losse sneeuw op de piste te liggen en het is genoeg voor het veroorzaken van een ski ongeluk. Als skiër kun je maar beter uit de buurt blijven van de brokkenpiloot!

via GIPHY

#11. Sprinkhaan

De sprinkhaan voelt zich in z’n sas op bospaadjes en pakt iedere jump mee. Constant wordt er gezocht naar mogelijke locaties voor een nieuwe sprong of trick. Deze speelvogels herken je vaak aan de twintip ski’s, zodat ze ook achterstevoren kunnen skiën.

#12. Toerskiër

Toerskiërs, je komt ze tegenwoordig steeds vaker tegen. Terwijl het gros van de wintersporters over de pistes naar beneden skiet, lopen de toerskiërs juist omhoog. Ook begeven ze zich veel buiten de piste, op pad naar een ultieme afdaling door de diepe sneeuw.

#13. Niet-skiër

Jawel, er zijn ook niet-skiërs te vinden in de skigebieden. Ze komen naar de bergen om te sneeuwschoenwandelen, rodelen of om gewoon van het prachtige berglandschap te genieten!

Mis jij nog een type skiër in dit overzicht? Laat een reactie achter!

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.