Skip to navigation Skip to main content

Matrei-Kals: klein en fijn

Oud en nieuw vier ik het liefst in de Alpen. Bergen, sneeuw, ik ken geen betere manier om het nieuwe jaar af te trappen. We hebben een gebied uitgezocht dat niet zo groot is en dat we nog niet kennen: Matrei-Kals. Ons appartement is in Kals. De winter in 2015 werkt niet mee. Het is prachtig weer, maar een vers sneeuwbuitje zou welkom zijn. In het zonnetje verkennen we de pistes van Kals-Matrei.

Koffie in de Adlerlounge

Het gebied bestaat uit twee kanten, met elk een eigen gezicht. Ze zijn verbonden via de Cimaross. Vanaf Kals ga je omhoog naar de Adlerlounge. Een moderne versie van een kraaiennest op een pas. Het is een hip ding, met heerlijke koffie. Onze ochtend begint hierboven, pas daarna wordt er geskied. Vanuit de lounge heb je uitzicht op de Grossglockner. Daardoor zie je nog wat wits op de bergen. In het skigebied is het niet veel soeps. Dankzij hard werk van alle mensen in het skigebied en zwoegende sneeuwmachines lopen er een aantal witte slurven over de berg. Die gaan we verkennen.

Skiën in het weiland

Vanaf de Cimaross kies je voor Matrei of Kals. In Matrei in Osttirol liggen de meeste pistes, zeker nu er veel gesloten is. Richting Matrei kan je iets omhoog lopen om een blauwe piste te nemen. Als beginner hoef je niet perse de rode piste vanaf de Adlerlounge af. Wij doen dat wel. Beneden ons lopen mensen naast de piste, in het gras. Waarom doen ze dat nou? We zetten ons af voor het eerste bochtje en snappen meteen wat die mensen in het gras doen. Dat weiland komt heel snel op ons af! Oh help, dit gaat me toch niet gebeuren. Net op tijd draai ik mijn ski’s om en blijf op de sneeuw. Pfoeh, dit scheelde weinig! Daarom lopen die mensen dus over het gras.

Goldried, wie kent hem niet

Lager op de berg richting Matrei in Osttirol vinden we Goldried I en Goldried II. Hieronder ligt een aantal rode en blauwe pistes. Over brede niet al te steile pistes suis je hier de berg af. De pistes zijn overzichtelijk en toch gevarieerd; open, maar ook door het bos. Met wat heuvels en af en toe een buckel zijn het pistes waar iedereen zich uit kan leven. Er zijn steilere pistes in het gebied, maar toch is ook de plaatselijke jeugd onder de Goldried te vinden. De snelheidsverschillen zijn daardoor heel groot. Het is het nadeel van weinig sneeuw, de pistes die open zijn worden drukker. Om ons heen gaat het hard!

Terrasje

We zijn toe aan een terrasje. Naast de Goldriedpistes vinden we de Roat'z Bodn Hitte en de kleine Bergrettungshütte. De Roat’z Bodn Hitte heeft een lounge terras waar je koffie drinkt en je buren bekijkt. Het is het Italiaanse flaneren op zijn Oostenrijks. Bij de Bergrettungshütte schuif je aan bij je buren aan de biertafel. De terrassen zitten vol, maar er is altijd nog een plekje om aan te schuiven. Op de biertafel staat een bord , dampend uit de koperen koekenpan. Zo hoort dat eruit te zien!

, dampend uit de koperen koekenpan. Zo hoort dat eruit te zien!In de buurt

, dampend uit de koperen koekenpan. Zo hoort dat eruit te zien!

Doordat de condities niet optimaal zijn zoeken we naar andere activiteiten. In de buurt ligt Lienz. Daar kunnen we een middagje heen. Het is een stadje met één winkelstraat. Dit Oostenrijkse dorp heeft haast een Italiaanse uitstraling. En ’s avonds staat de Worldcup Slalom op het programma. Op de huisberg van Lienz, de Schlossberg, knallen de dames naar beneden.

Afdalen in een lift

Richting Kals am Großglockner is er vanaf de Cimaross één rode piste geopend. Die is niet in topconditie. Ik doe iets wat ik nooit doe. Ik ga met Fosse met de lift, in plaats van te skiën. Dat zegt iets over hoe de piste is: naar. Na het eerste ijzige rode stuk volgt een lang pad. Vanuit de lift spotten we Claar. We hebben haar ingehaald! Het zegt iets over hoe het pad is: lang.

De kant van Kals

Aan de zijde van Kals zijn helaas wat pistes gesloten. Wel kunnen we de Figolift nemen. Daar volgt een afdaling door het bos en over hobbels. Normaal favoriet, maar we kunnen niet verder omhoog naar de Blauspitz. Daardoor zijn er niet veel mogelijkheden. Morgen gaan we weer terug naar de Goldriedbahnen! Ook in Kals kan je op het terras naast de piste zitten. Gamsalm is niet alleen een cafe, het is ook restaurant en hotel. We hebben hier geboekt voor 1 januari. Ze serveren er pizza en Oostenrijkse dissen. Als afsluiting van deze week nemen wij een coupe Heiße Liebe.

Kals-Matrei: gemütlich

Matrei-Kals is een klein en gemütlich skigebied. Het staat vol sneeuwkanonnen, dus zelfs zonder sneeuw kan er (gelukkig) geskied worden. Het gebied komt wel beter tot zijn recht als alle pistes geopend zijn. Maar zo niet, dan kan je je toch goed vermaken.

182 - Winter - Joanne

Over Joanne

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.