24 januari 2020 door Thijs in Bestemmingen

Livigno is zo'n wintersportbestemming die je gewoon bezocht moet hebben. Het bergdorp ligt zeer afgelegen en is een wintersportparadijs in het hart van de Italiaanse Alpen. Je kunt er belastingvrij shoppen, heerlijk skiën en tal van bijzondere activiteiten ondernemen. Hieronder nog 10 redenen waarom je écht een keer naar Livigno op wintersport moet!

#1. Livigno ligt in Italië!

Livigno ligt in Italië. Dan bedoelen we dus niet Südtirol, maar Italië (Lombardije) waar de mensen Italiaans speken, zich als Italianen kleden en als Italianen gedragen. Voor velen is dit een reden om in de zomer te gaan, maar dat kan dus óók in winter.

#2. De bereikbaarheid is een stuk beter dan je denkt

Italië klinkt ver, maar dat valt dus reuze mee. Als het niet te druk is op de weg, dan is het nog maar 2,5 uur rijden vanaf Innsbruck. Dat maakt het ‘slechts’ een uurtje langer rijden dan veel populaire bestemmingen in Oostenrijk.

#3. Je kunt er belastingvrij shoppen

Livigno heeft de bijnaam 'Klein Tibet'. Deze bijnaam heeft het dorp gekregen, vanwege de geïsoleerde en hoge ligging. Om de handel in dit gebied te stimuleren, hoeft er van oudsher geen belasting betaald te worden. Vandaag de dag is Livigno dus nog steeds een belastingparadijs waar je voordelig ‘exclusieve’ merkkleding en elektronica kunt shoppen.

Shoppen Livigno
(Foto: © Livigno / Roby Trab)

#4. Livigno beschikt over twee skigebieden

In Livigno bevindt er zich een skigebied aan weerszijden van het dorp (Carossello 3000 en Mottolino/Monte della Neve). Het zijn gebieden die door verschillende bedrijven wordt beheerd. Dit maakt dat beide gebieden een ‘eigen’ karakter hebben, met een aangename variëteit aan pistes. Beide zijn toegankelijk met één skipas en prima te bereiken met de gratis bus die door het dorp rijdt. In totaal heb je in Livigno de beschikking over ruim 100 kilometer aan pistes. 

#5. Freeride Project Livigno

Voorheen was het in Italië streng verboden om je buiten de pistes te begeven. Tegenwoordig worden freeride-liefhebbers gefaciliteerd met speciale ongeprepareerde stukken. Deze worden aangegeven met grote borden. Het 'Freeride Project' in Livigno omvat onder andere het dagelijkse lawinebericht, heliskiën en speciale gedeeltes voor freeriders, toerskiërs en sneeuwschoenwandelaars. 

Freeriden Livigno
(Foto: © Livigno / Roby Trab)

#6. Skipas Free & Family Week 

Het familievriendelijke karakter van Livigno wordt onderstreept door de kortingen waar gezinnen hier van profiteren. Zo ontvang je van 13 april tot 3 mei 2020 vanaf een verblijf van 4 nachten de skipas helemaal gratis! Van 25 januari tot 1 februari en van 28 maart tot 4 april 2020 staan families helemaal op de eerste plek. Eén kind tot 12 jaar verblijft geheel gratis in een hotel (appartement 15% korting), andere kinderen van de familie ontvangen 50% korting! Ga je niet tijdens deze weken op wintersport? Kinderen profiteren in Livigno het hele seizoen van 50% korting op de skipas (t.o.v. de prijs van een volwassene).

#7. Het eten is er verrukkelijk

Wie naar Italië op vakantie gaat, denkt meteen aan eten. En dat is terecht! Waar je het in Oostenrijk moet doen met een beperkt menu van voedzame happen, heb je in Livigno een ruime keus aan restaurants met uitstekend Italiaans eten. Van streekgerechten tot Italiaanse klassiekers. Zelfs de hutten op de pistes bieden je de mogelijkheid om te genieten van een lunch op sterrenniveau. Nieuw dit seizoen is project 'the Tas't', waarbij men de lokale smaken en gerechten wil overbrengen. Zo maken deelnemende hotels een 'Livigno Breakfast Corner' en kun je bij restaurants toetjes, brood, vlees en zuivel eten dat afkomstig is uit de omgeving en is verwerkt in lokale specialiteiten.

#8. De après-ski & het nachtleven is net even iets anders dan je gewend bent

De après-ski gaat hier op z'n Italiaans. Wellicht wat rustiger en met wat meer niveau. Daarnaast bevindt er zich in Livigno een bierbrouwerij. Een leuk uitje is om eens het hoogst gebrouwde bier van Europa te proeven. Mocht je dan nog even door willen, dan zijn er verschillende bars en clubs die tot in de late uurtjes vertier bieden. Onze favoriet is Marco’s pub, waar vrijwel dagelijks een band staat te spelen. Liever genieten van wellness? Ga naar het Aquagranda Active You!

Acquagrande Livigno
(Foto: © Livigno / Roby Trab)

#9. Charmante architectuur zoals het in de Alpen hoort te zijn

Livigno ligt dichtbij Zwitserland en dat zie je. Het dorp is langgerekt en bestaat voor een groot deel uit chalets. Hoogbouw vind je hier niet. Dit maakt het een zeer charmant dorp, zoals je maar weinig ziet bij dorpen van deze omvang.

#10. Er is voor iedereen wat te doen in Livigno

Vervelen zul je je niet in Livigno. Sinds een aantal jaar wordt er ingezet op de actieve wintersporter in de breedste zin van het woord. Livigno heeft zich ontwikkeld tot een gebied dat zich kan meten met andere populaire bestemmingen in Europa. Naast het skiën zijn er tal van andere activiteiten, zoals langlaufen, rodelen en fatbiken. Van groot tot klein, er is voor ieder wat wils! Ook wordt Livigno veelvuldig bezocht door topsporters voor een hoogtestage (vanwege de ligging op 1816 meter). Tijdens de Olympische Spelen van 2026 vinden de freestyle onderdelen (o.a. half pipe, ski cross en aerials) op ski's en snowboard plaats op de pistes van Mottolino, Carosello 3000 en Sitas. 

Klik hier voor meer informatie over Livigno >

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen