23 september 2016 door Joanne in 'Reisverslagen''

Wintersport in Brand: klein en fijn

Door: Joanne Wissink. Zoek jij een skigebied dat nog pure Oostenrijkse gezelligheid uitstraalt? Een gebied waar je gemakkelijk met je hele familie naartoe kan? Met genoeg fun voor je prepuber, oergezellige hutjes op de piste en kindvriendelijke pistes? Een dorp dat klein is, maar niet zo aanvoelt? Dan zoek je Brand, in het Brandnertal (Vorarlberg). Dichtbij andere, bekendere skigebieden in het Vorarlberg, zoals het Montafon. Voor velen is Brand een onbekende en juist daardoor is dit gebied een aanrader. Geen massa’s, geen hectiek, geen stampvolle liften. In Brand voelt alles nog klein en gezellig aan.

Gemütlich, typisch Oostenrijks dorp

Vanaf Bludenz rijd je het kleine dal in, waar je eerst Bürserberg passeert. Brand ligt aan het einde van het dal, waardoor het een heel rustig dorpje is. Het dorp heeft eigenlijk maar één straat. Het hart van het dorp ligt rond de skilift, de ‘Dorfbahn’, waarvan het moderne dalstation uit veel glas bestaat. Verder zijn er met name veel authentieke chalets in het dorp te vinden. Vlakbij de skilift ligt het Romantikhus. Dit is zoals Oostenrijk hoort te zijn: gemütlich en over de top. Lambrisering, kleedjes en een spekkachel om je bij te warmen met chocolademelk en

© Michael Marte - Bergbahnen Brandnertal GesmbH

Ruim aanbod accommodaties

Hoewel Brand klein is, zijn er

Speelparadijs voor groot en klein

Klein en fijn is niet alleen de sfeer van het dorp, ook de pistes ademen gezelligheid en kneuterigheid. Maar vergis je niet, ondanks dat het gebied niet zo groot is, is het wel veelzijdig. Bürserberg en Brand vormen samen een aaneengesloten skigebied. Veel pistes zijn geschikt voor kleine kinderen, maar er is ook een funpark en er zijn goede off-piste mogelijkheden. Het is een speelparadijs voor groot en klein.

© Dietmar Walser - Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH

© Dietmar Walser - Alpenregion Bludenz Tourismus GmbH

Winters actief

Naast skiën is er een ruim aanbod aan andere wintersport activiteiten. Je kunt in Brand langlaufen, rodelen, wandelen en zelfs toerskiën. Er zijn langlaufoipes op de berg en in het dal. Zowel Bürserberg als Brand beschikt over een rodelbaan. Daarnaast zijn er allerlei (winter)wandelmogelijkheden. Een aanrader is de tocht naar de Schattenlaganthütte. Aan het eind van het dorp loopt dit winterwandelpad de witte wereld in. De wandeling van en naar de hut is behoorlijk lang, trek hier gerust een dag voor uit. Maar je kunt natuurlijk elk moment omkeren en naar beneden zoeven op je slee.

Skihutten op de piste

In het skigebied van Brand zijn er genoeg mogelijkheden voor een kop koffie of een goed maal. Opvallend is Goona. Geen bergrestaurant, maar Heystaurant, zoals ze zelf zeggen. Deze hut is modern, ruim en een beetje hip. De sfeer is relaxed. Het eten heeft wat weg van het eten bij een La Place, je kunt veel zelf samenstellen, het is lekker vers en er zijn zelfs houtovenpizza’s. Zoek je geen moderne fratsen, maar oerdegelijke ouderwetse Oostenrijkse cultuur, dan kun je terecht bij Alpengasthof Melkboden. Andere oude, kleine, fijne hutten zijn de Paludhütte en de Niggenkopfstüble. Bij sommige hutten heb je zelfs de mogelijkheid om te overnachten.

© Michael Marte -  Michael Marte, Bergbahnen Brandnertal

© Michael Marte - Michael Marte, Bergbahnen Brandnertal

Milka Lädele

Wil je na al deze gezelligheid nog niet direct naar huis? Stop dan nog even in Bludenz. Tegenover het station staat de Milkafabriek. Bij de fabriek is een winkel, waar je niet alleen je tassen vol met Milka kan shoppen, maar ook nog interactief ontdekt hoe dit iconische product wordt gemaakt. Shop ze!

Wie een skigebied zoekt dat genoeg te bieden heeft, maar niet wordt overlopen door de massa zal zich in het gemoedelijke Brand helemaal thuis voelen!

Joanne gaat het liefst zo vaak mogelijk naar buiten, de natuur in en het liefst naar de bergen. Qua skiën is ze een laatbloeier, maar ze heeft de 'schade' ruimschoots ingehaald. Inmiddels geeft ze skiles, zodat ze in de winter nog meer in de bergen kan zijn.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen

Weblog

2 jul Tol in Frankrijk: tips voor je wintersport
1 jul Oostenrijkse taal: deze woorden moet je kennen
29 jun Nieuwe gondels voor de Matterhorn-Express in Zermatt