Skip to navigation Skip to main content

Alles wat je moet weten over toerskiën

4223 - Alles wat je moet weten over toerskiën (1)

Toerskiën heeft zijn oorsprong uit de tijd dat er nog geen skiliften bestonden en was in de wintertijden vooral een manier om je te verplaatsen op- en over de berg. In de huidige tijd is toeren hip en hot, en dé manier om je wintersport zo intensief en puur mogelijk te beleven.

Van beneden naar boven…

Als je gaat toeren, maak je lange tochten in de sneeuw en loop je in beginsel een berg op die je ( vaak aan de andere zijde ) weer naar beneden skiet of board. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van skiliften en het geprepareerde piste gebied wordt omzeilt. Toerskiën staat garant voor ultiem genot! Er gaat in mijn optiek niets boven ongespoorde afdalingen, en de rust en schoonheid van de berg die je op deze pure wijze kunt proeven. Er kleven echter wel een paar regeltjes vast aan deze vorm van alpinisme. Hieronder een korte introductie in de wereld van het toeren… en let op, je bent vooraf gewaarschuwd, als je eenmaal besmet bent met het toervirus, zul je naderhand zeggen, kan het nog mooier???.............. ( voor mij in ieder geval niet…… )

Kan ik als beginnende skiër gaan toeren?

Voorafgaand geldt, dat je pas kunt gaan toeren als je beschikt over een redelijk goed ski niveau. Dat wil zeggen gecontroleerd een zwarte piste afkomen. Daarnaast is een off-piste ervaring ook geen overbodige luxe. Het skiën op een niet geprepareerde sneeuwvlakte is toch een andere gewaarwording. Daarnaast is het een must om iets af te weten van sneeuwveiligheid in de bergen en welke impact bepaalde weersomstandigheden, sneeuwcondities steilheid of ligging van hellingen kunnen hebben op de afloop van een toer.

Ga nooit alleen op pad

Neem altijd een gids / leraar, of iemand met serieuze ervaring in de arm, en vuistregel nummer 1; ga nooit alleen op pad! De ervaringsdeskundige zal van te voren een toerenplanning maken welke afgestemd is op de situatie. Tevens moet het materiaal voorafgaand gecheckt zijn en afgestemd op de toer.

Waarmee ga ik de berg omhoog?

Over het algemeen is een toerski de beste optie. Je kunt ook kiezen voor een off-piste ski en hier een speciale toerenbinding op laten zetten. De soort ski is bepalend voor de wijze van toeren en daarom moet je jezelf van te voren afvragen waar je de prioriteit wilt leggen; wil je gemakkelijk en licht omhoog lopen dan kies je voor een niet te zware toerski waarmee je heerlijk relaxt kunt afdalen. Kun je wat meer gewicht verdragen bij het omhoog lopen en wil je naar beneden knallen; kies dan voor een zwaarder off-piste model. Onder de ski worden vellen geplakt die er voor zorgen dat je grip hebt bij het omhoog lopen. De speciale toerenbinding zorgt ervoor dat de hak van de schoen los komt en je dus meer bewegingsvrijheid hebt bij het lopen. Eenmaal aan de top verwijder je de vellen, klik je de schoenen vast, en is het afdalen geblazen.

Kies voor speciale toerschoenen

Naast een speciale toerski is een toerschoen dus noodzakelijk, deze heeft een lichtere flex en meer comfort waardoor deze uitermate geschikt is om op freeride niveau af te dalen, dat wil zeggen lekker luchtig door de poeder vliegen. Voor een korte toer kun je als alternatief ervoor kiezen om je normale ski’s in je rugzak te te stoppen en op je eigen schoenen omhoog te lopen. Vergt iets meer uithoudingsvermogen en conditie, voordeel is wel dat je daarna kunt afdalen op je normale of je off-piste ski’s, dit zorgt voor meer contact door de eigen vaste binding en dus kun je meer druk zetten en gas geven. Waar je ook voor kiest, 1 ding staat voorop, geen toer zonder goede voorbereiding en een helder hoofd, veiligheid gaat boven alles!

En wat verder nog mee te nemen ?

  • Lawine pieper
  • Toerstokken
  • Rugzak met inhoud van veiligheidsmateriaal (schep, sonde, kompas, kaart)
  • Telefoon
  • Water
  • Proviant
  • Zonnebrand
  • Helm
  • Ski- en of zonnebril
  • Extra kleding

Zijn jullie enthousiast geworden? Veel plezier bij het toeren, deel jullie ervaringen, want iedere toer, is een onvergetelijke!
Voor een onvergetelijke ervaring tijdens kerst of oud en nieuw, kies voor een full moon hike. Succes verzekerd!

Winter Female Author 1

Over Diana

Tot haar 16e had Diana nog nooit op de lange latten gestaan, maar dat heeft ze daarna ruimschoots ingehaald. Ze haalde haar skilerarendiploma en St. Anton werd haar thuisbasis.