Skip to navigation Skip to main content

Wat is de beste ski voor jóu?

7215 - Wat is de beste ski voor jóu? (1)

Afgelopen winter las ik op Snowplaza ‘Welke ski moet ik kiezen? Deel I’ en ‘Welke ski moet ik kiezen? Deel II’. In die twee stukken staat erg goed uitgelegd wat met termen als ‘rocker’, ‘flex’ en zo bedoeld wordt, en wat het effect van die zaken is op het gedrag van een ski. Maar hoe weet je welke ingrediënten de perfecte ski voor jou moet hebben? Beantwoord de onderstaande zes vragen, en je weet waar je naar moet zoeken in een ski.


#1. Hoe lang en zwaar ben je?

Dit is relevant voor de lengte en stijfheid van de ski. Een heel licht persoon heeft een minder stijve ski nodig om hem of haar goed te ondersteunen dan een relatief zware skiër. Deze zal wat meer stijfheid willen om niet door de ski ‘heen te trappen’. Je lichaamslengte is relevant voor twee zaken: 1. om te bepalen of je relatief licht of zwaar bent, en 2. om als uitgangspunt te dienen voor de lengte van de ski.

#2. Wat is je huidige skiniveau en hoe wil je jezelf ontwikkelen?

Een minder gevorderde skiër heeft baat bij een ski die gemakkelijk skiet en een beetje vergevingsgezind is. Een meer gevorderde skiër heeft juist behoefte aan goede stabiliteit (flex en torsiestijfheid). De volgende schaal (gebaseerd op het Amerikaanse systeem) maakt de keuze hopelijk concreet:

  • Niveau 1: eerste keer.
  • Niveau 2: maakt ploegbochten naar beide kanten op glooiend terrein.
  • Niveau 3: maakt aaneengesloten ploegbochten op glooiend terrein – snelheidscontrole begint te komen, ook de eerste parallelle bochten.
  • Niveau 4: skiet op blauwe pistes, voornamelijk parallel, maar bij het begin of einde van de bocht nog soms in ploeg – voorzichtig op wat steilere of ijzige blauwe pistes.
  • Niveau 5: skiet zekerder op blauwe pistes, parallel en probeert af en toe wat meer te carven. Rode pistes of lastige omstandigheden (buckels, slush, verse sneeuw) zijn nog eng.
  • Niveau 6: maakt parallelle bochten op blauwe en rode pistes. Heeft nog moeite om zwarte pistes, buckels of buiten de piste met voldoende techniek te kunnen skiën.
  • Niveau 7: skiet blauw en rood goed en op flink tempo. Zoekt meer zekerheid op zwarte pistes, buckels en in het terrein en in alle condities.
  • Niveau 8: skiet blauwe en rode pistes onder alle omstandigheden erg goed. Skiet zwarte pistes, buckels en off-piste veilig en gecontroleerd, maar technisch nog niet optimaal.
  • Niveau 9: goede techniek op elk terrein, op alle soorten pistes en in alle omstandigheden. Kan goed omgaan met buckels.
  • Niveau 10: skiet technisch nagenoeg perfect op alle pistes, kan dat demonstreren en kan anderen daarin trainen.

Als je tussen twee niveaus in zit, kies dan het laagste van de twee niveaus.

#3. Ski je liever korte of lange bochten? Of beide?

Een ski met een kleine radius draait heel makkelijk korte bochten, maar kan wat ‘zoekerig’ en instabiel aanvoelen op hogere snelheid als je rechtdoor gaat. En ski met een grote radius heeft het andersom: lekker stabiel rechtdoor, maar het kost veel meer energie en techniek om er kleine bochten mee te skiën. Welke stijl heeft jouw voorkeur?

#4. Ski je op hoge snelheid of op lage? Of beide?

Op hoge snelheid heb je meer stabiliteit nodig (stijfheid, lengte) en een grotere radius helpt ook. Ski je alleen maar op lage snelheid, bijvoorbeeld met de kinderen, dan is een wendbare ski die ook stapvoets perfect rond skiet ideaal. Gelukkig zijn er ook ski’s die je zowel op hoge, als op heel lage snelheid, lekker kan skiën.

#5. Ski je op de piste of daarbuiten, of in het park?

Is drijfvermogen nodig voor voornamelijk zachte sneeuw (verse poeder, slush), of wil je juist een ski voor harde pistes (kunstsneeuw, plekken waar wat minder natuursneeuw valt)? Voor de eerste situatie wil je wat meer breedte en misschien een lichtgewicht ski. Voor de tweede situatie eerder smaller en vooral goed gedempt, zodat je niet van de piste trilt en je goede grip hebt op ijzige stukken. En voor in het park wil je waarschijnlijk een twin-tip…

#6. Wat is je skistijl? Ski je energiek/agressief, of juist relaxed/lui?

Er zijn mensen die het fijn vinden om fysiek energiek te skiën. Dan is een levendige ski die energie terug geeft ook wel fijn. Ikzelf ben er juist het tegenovergestelde: een ‘luie’ skiër. Dat vraagt om een beter gedempte ski (maar niet per se minder stijf). Deze stijl is niet meer (of minder!) dan een persoonlijke voorkeur.

Geef op deze vragen eerlijk antwoord, en je vindt de ingrediënten die de perfecte ski voor jou moet hebben.

171 - Winter - Gijs

Over Gijs

Gijs is een fanatieke skiër die in de winter meerdere keren de Alpen bezoekt voor een wintersport. Daarnaast heeft hij een fascinatie voor materiaal, en dan met name ski's. Zijn kennis hierover deelt hij op Snowplaza.