11 januari 2017 door Thijs in 'Reisverslagen''

Er zijn van die skigebieden waar je voor de rest van je leven een bijzondere band mee hebt. Skigebied Sonnenkopf in Vorarlberg is er voor mij zo één. Vroeger spendeerde ik hier iedere voorjaarsvakantie een week met mijn familie. Op de pistes van de Sonnenkopf heb ik leren skiën en ik weet er blind de weg. Na jaren afwezigheid keerde ik dit vorig seizoen weer terug in dit gemoedelijke familieskigebied vlakbij de Arlberg. Nadat ik hier jaren op skiles heb gezeten is het nu de beurt aan mijn kleine neefje. Een betere omgeving om in te leren skiën te leren had hij zich niet kunnen wensen.

Het kleine broertje van de Arlberg

Met bekende bestemmingen als Lech am Arlberg en St. Anton am Arlberg om de hoek rijden veel wintersporters de Sonnenkopf voorbij. Voor een uitgestrekt skigebied met honderden kilometers aan pistes hoef je niet naar deze familieberg te komen. De Sonnenkopf beschikt over ruim 30 kilometer aan pistes die nooit al te lastig worden. Er zijn heerlijke blauwe banen, twee prachtige dalafdalingen en enkele pittigere pistes. Het centrale punt van dit compacte skigebied is het bergrestaurant. Niet ver hiervandaan is de verzamelplaats van de skischool en het Bärenland waar de kleintjes leren skiën. De Sonnenkopf voldoet aan alle eisen voor het perfecte familieskigebied.

Bärenland

Bärenland

Voor ieder wat wils

Ondanks de voorjaarsvakantie (2016) is er van drukte geen sprake op de Sonnenkopf. Alleen bij de 4-persoons Obermuribahn in het hart van het skigebied moet je af en toe even wachten. Eenmaal boven sla je rechtsaf richting de glooiende, blauwe 5. Nog altijd een van mijn lievelingspistes en ook voor beginners prima te doen. Sla je bovenaan de stoeltjeslift linksaf, dan heb je de keuze uit diverse rode pistes. Een stukje steiler, maar nog altijd niets om je zorgen over te maken. Wil je de benen wat meer aan het werk zetten, waag je dan aan de zwarte 10 of skiroute 15. Een grote verbetering ten opzichte van mijn laatste bezoek aan de Sonnenkopf is de aanleg van de Riedkopf stoeltjeslift. Die oude, lange sleeplift mis ik totaal niet!

Iedere dag verse sneeuw

Voorafgaande aan de voorjaarsvakantie waren de weersvoorspellingen niet al te best. Tijdens de week zelf kon ik mij echter geen betere omstandigheden wensen. Er viel iedere nacht verse sneeuw wat de toch al leuke Sonnenkopf nog mooier maakte. Je kunt hier namelijk uitstekend buiten de piste skiën en je keert altijd weer terug bij een skilift. Met poeder tot mijn knieën en een glimlach van oor tot oor daal ik af door de diepe sneeuw. Ondertussen houd ik ook de progressie van mijn neefje nauwlettend in de gaten. Na slechts een paar lesjes daalt hij vol trots de blauwe afdalingen af achter zijn skileraar. Hier worden kampioenen geboren!

Iedere dag verse sneeuw

Verse sneeuw op dalafdaling 4a

Bündthütte aan dalafdaling 1

Bündthütte aan dalafdaling 1

Bestemming voor de komende jaren?

Aangezien we als familie zijn gebonden aan de schoolvakanties zou het zomaar zo kunnen zijn dat we hier dit seizoen weer terugkeren. Opa & oma kunnen lekker wandelen, de jonge garde vindt ideale omstandigheden om te leren skiën en de rest van de fam vermaakt zich met het beperkte, maar heerlijke pisteaanbod. Onze terugkeer op de Sonnenkopf was een groot succes en mijn enthousiasme over dit skigebied is allerminst getemperd!

Tips Sonnenkopf

  • Beginnerspiste: Nr. 5, heerlijk breed en glooiend
  • Expertpiste: Nr. 10 (Bärenloch), steil en smal
  • Dalafdaling: Nr. 4, rustige bosrijke piste
  • Off-piste: Skiroute 15, raakt niet snel verspoord
  • Pisterestaurant: Muttjöchle, (rustiger) alternatief voor het zelfbedienings-bergrestaurant
  • Wandelroute: geruimd wandelpad naar top van de Muttjöchle (2075 m)
  • Rodelbaan: van bergstation naar middenstation (2 km)
  • Après-ski: KeloBar, gemoedelijk en gezellig
  • Skipas: € 236,- (4 dagen Sonnenkopf, 2 dagen Ski Arlberg)

Dalafdaling 1a

Sonnenkopf, bergrestaurant

Sonnenkopf, bergrestaurant

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen