Skip to navigation Skip to main content

Apfelstrudel Index 2016: wat kost een lunch op de piste?

7007 - Apfelstrudel Index 2016: wat kost een lunch op de piste? (1)
Apfelstrudel Index: wat kost een lunch op de piste?

Elk jaar vergelijkt Snowplaza.nl de prijzen van een lunch op de piste in Oostenrijk. Dit jaar presenteren we de Apfelstrudel Index; een ludieke manier om de prijzen in de verschillende skigebieden met elkaar te vergelijken. De Apfelstrudel is een gerecht dat veel wordt besteld in de berghutten, bij de koffie, als lunch of dessert. We vergeleken de prijzen van de Apfelstrudel met vanillesaus, om een idee te krijgen van het prijsniveau in een skigebied. De prijzen lopen sterk uiteen van € 4,20 tot € 8,50. Gemiddeld betaal je dit jaar € 5,49 voor een Apfelstrudel in Oostenrijk.

Wat is de Apfelstrudel Index?

De Apfelstrudel Index laat zien wat een Apfelstrudel met vanillesaus kost in de hoogste bergrestaurants van de 20 populairste skigebieden in Oostenrijk. De prijs van eten is vaak een goede indicator voor het prijsniveau van een wintersportvakantie in een bepaald gebied. De Apfelstrudel is één van de favoriete snacks van wintersporters in Oostenrijk. Eigenlijk is deze zoete lekkernij een dessert, maar het wordt ook vaak als tussendoortje of lunch op de piste gegeten. Daarnaast zijn de ingrediënten en grootte overal min of meer gelijk, waardoor de verschillende Apfelstrudels goed met elkaar vergeleken kunnen worden.

Apfelstrudel Index

De prijs voor Apfelstrudel met vanillesaus is gemiddeld € 5,49

Opvallend is dat de prijs voor een Apfelstrudel met vanillesaus behoorlijk kan verschillen per skigebied. De hoofdprijs betaal je dit jaar in Mayrhofen bij de Schneekarhütte; € 8,50, terwijl je in het skigebied van Flachau al een Apfelstrudel met saus bestelt voor € 4,20 (Gipflstadl Wagrain). Dat scheelt toch behoorlijk! De gemiddelde prijs van een Apfelstrudel is dit jaar met 5% gestegen. Betaalde je vorig jaar nog gemiddeld € 5,22, dit jaar kost de appellekkernij gemiddeld € 5,49.

Wintersportlunch op het terras

Germknödel Index: 6% stijging t.o.v. vorig winterseizoen

We hebben dit jaar ook de prijzen van de Germknödel weer met elkaar vergeleken. Uitgangspunt was hetzelfde als bij de Apfelstrudels: wat kost een Germknödel in het hoogstgelegen pisterestaurant in 20 bekende skigebieden. Hieronder zie je de prijzen die uiteenlopen van € 5,20 in Obertauern tot € 14,00 in het exclusieve Lech am Arlberg (deze prijs is overigens inclusief warme chocolademelk). Ook de gemiddelde prijs van de Germknödel is gestegen met ruim 6% van € 6,53 naar € 6,95.

Germknödel Index

Prijzen van Schnitzels 10% duurder

Als laatste hebben we gekeken naar de prijzen van een ander populair gerecht op de piste: Schnitzel. Nu zit er in Schnitzels nog wel eens een behoorlijk kwaliteitsverschil; bij het ene restaurant krijg je een kalfsschnitzel, terwijl je ergens anders een (goedkopere) varkensschnitzel geserveerd krijgt. In Ischgl is de Schnitzel het duurst: € 22,90 (Restaurant Sattel), terwijl je in Flachau voor € 11,00 al een Schnitzel kunt eten. De gemiddelde prijs voor een Schnitzel op de piste is deze winter € 14,48, terwijl dit vorig winterseizoen nog € 13,18 was. Een stijging van bijna 10%.

Schnitzel

Kosten wintersport stijgen

We zijn ons ervan bewust dat het bij de gerechten natuurlijk niet alleen om de prijs, maar ook om de kwaliteit gaat. Hierin hebben we geen vergelijking gemaakt, want over smaak valt immers niet te twisten. Conclusie is dat de bijkomende kosten voor de

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.