12 januari 2016 door Yvonne in 'Materiaal''

Met een GoPro in de skilift

Action camera, dé accessoire voor de wintersport. Op de piste hebben steeds meer snowboarders en skiërs er eentje bevestigd op hun helm, op een stick of aan een harnas. Vrienden filmen elkaar tijdens het maken van tricks, skileraren filmen cursisten en vaders maken een familiefilm. Niets zo leuk als thuis trots je flitsende techniek en strakke tricks showen. Al doen de onhandige valpartijen het meestal ook erg goed. Action camera’s kopen komt meer bij kijken dan je denkt, in deze blog hebben we wat tips voor je op een rij gezet.

Action camera kopen, hier moet je op letten

Een action camera kopen kan nog best lastig zijn, belangrijk is dat je voor de aankoop goed nadenkt over waar je de action camera voor wilt gebruiken. Ga je tricks in het snowpark doen? Wil je de camera vastbinden op je mountainbike of neem je de camera mee tijdens het duiken? Een aantal elementen om op te letten zijn:

 • De beeldkwaliteit (720p of Full HD 1080p worden het meest gebruikt) en schrijfsnelheid van de geheugenkaart. Als deze laatste langzaam is kan dit negatieve gevolgen hebben voor de beeldkwaliteit.
 • Het aantal frames per seconden (minimaal 50 fps, tenzij de beeldkwaliteit 1080p of hoger is) en de resolutie.
 • Accuduur
 • Grootte en gewicht (wisselt van 55 tot 230 gram)
 • Waterdichtheid
 • Ingebouwde Apps en Wifi mogelijkheden
 • Accessoires (sommige accessoires krijg je erbij, soms moet je ze erbij kopen)
 • Ingebouwd geheugen of externe geheugenkaart
 • Beeldscherm
 • GPS
 • Zoom

5 action camera's

GoPro HERO4 Silver

Garmin Virb XE

TomTom Bandit

Sony HDR-AS200V

Denver ACT 5030W

Welke action camera kopen?

Zoals ik al zei, denk goed na over waar je de action camera voor wilt gebruiken en welke features je belangrijk vindt. Elke action camera heeft een andere prijs en zoals je ziet zijn de features anders. De GoPro HERO4 Silver is een goede action camera met een prima beeldkwaliteit. Achterop de action camera zit een touchscreen met meerdere video-instellingen. Ook kan je meteen zien wat je filmt of hebt gefilmd. De Sony HDR-AS200V is een vrij lichte en kleine action camera, handig voor als je de camera op je lichaam wilt dragen. Ben je een sportfanaat en wil je snelheden, hoogte en g-krachten meten en weergeven? Kies dan voor de Garmin Virb XE. De TomTom Bandit biedt een goede beeldkwaliteit en heeft een lange accuduur maar is wel wat zwaarder. Voor degenen met een klein budget is de Denver ACT-5030W een prima action camera waar je leuke beelden mee kan maken.

Action camera accessoires

Action camera’s komen soms met accessoires, soms niet. Ook op dit gebied is er veel keus. Grofweg zijn er 3 basis accessoires: de ‘head strap’ (Een band voor om de skihelm), het ‘chest harnass’ (een harnas voor om het bovenlichaam) en de stick (een stok die je voor je kan houden). Elke merk heeft eigen accessoires en er zijn universele accessoires. Heb je een hond? Ook voor honden is er een harnas, zodat de action camera op de rug van de hond mee kan. De ‘suction cup mount’ kan je op je ski, snowboard, surfplank of op een ander oppervlakte plakken. Een ‘handlebar mount’ is voor het stuur van je fiets. Je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat.

Wat is jouw favoriete action camera?

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.