Skip to navigation Skip to main content

17 types die je zeker tegenkomt tijdens de wintersport

6937 - 17 types die je zeker tegenkomt tijdens de wintersport (1)

#1. De terrashanger

In de eerste lift ’s ochtends wordt al gevraagd: “Waar gaan we zo koffiedrinken?”. Zodra de koffie achter de kiezen is, komt het overleg in welke berghut geluncht gaat worden. Na de lunch moet er natuurlijk weer ergens een drankje gedronken worden. Kortom, de terrashanger zie je nauwelijks op de piste.

6937 -  (8)
De terrashanger is vaker bij de berghutten te vinden dan op de piste.

#2. Het modemeisje

Een strakke skibroek, een kort hip jasje met capuchon en uiteraard een dikke bontkraag. Haar haren zitten altijd netjes in de krul en een grote zonnebril onder de helm maakt het plaatje af. “Joehoe, ik kom eraan!”

#3. De pisterambo

De pisterambo heeft ruimte nodig op de piste en deze pakt hij of zij ook. Uiteraard gaat 'ie enorm snel en niets houdt hem tegen. Links en rechts inhalen, zonder al te veel ruimte te laten voor alle langzame ski-losers. Pas op voor Rambo!

6937 -  (9)
Het woord 'langzaam' kent onze Rambo niet, doorpakken maar!

#4. De kilometervreter

Voor een skigebied met minder dan 200 km aan pistes stapt de kilometervreter niet eens in de auto. Tijdens zijn vakantie heeft hij maar één doel: zoveel mogelijk kilometers afleggen en hoogtemeters overbruggen. Van de eerste lift ’s ochtends tot de laatste lift ’s middags. Het liefst houdt hij zijn resultaten bij in een app, zodat 'ie ’s avonds nog even kan nagenieten van zijn succes.

#5. De stoere freerider

Uitgedost in een felgekleurd Gore-tex pak, een helm met action-camera en een airbagrugzak is de freerider slechts op zoek naar één ding: poeder. Iedere ongerepte sneeuwhelling moet eraan geloven; hier wil de freerider zijn handtekening zetten.

6937 -  (10)
De stoere freerider wil niks anders dan poedersneeuw!

#6. De gekke pakken skiër

Soms zie je ze alleen, en soms zijn ze met een hele groep in hetzelfde pak. Voor hen is de hele wintersport één groot carnavalsfestijn. Als Winnie de Pooh, Minion of non, het maakt niet uit. Zolang het maar geen ‘gewoon’ skipak is, want dan val je niet op.

#7. De 'we-skiën-met-z’n-allen' skiër

Voor deze wintersporter is het belangrijk dat iedereen bij elkaar blijft. Hij stopt bij elke splitsing en telt koppen; “is iedereen er nog?”. Dat zijn gedrag voor opstoppingen op de pistes zorgt, maakt niet uit. Als iedereen er maar is. 'Kunnen we verder? Ja? Daar gaan we!'

6937 -  (11)
'Iedereen verzameld? Gaan met die banaan!'

#8. De ‘lekker-op-pad-zonder-de-vrouwen’ mannengroep

Haha, de vrouwen blijven thuis en de jongens gaan de boel samen eens even lekker op z’n kop zetten. Deze mannen zijn minimaal 40+, maar gedragen zich ineens een week (of weekend) lang als een puber. Zowel op de piste als in de kroeg. En tussendoor bellen ze even naar huis: “Ja, alles prima hier schatje, we hebben het erg gezellig. Nee joh, we maken het echt niet te gek hoor! Met jou en de kids ook alles goed?”

#9. De après-skiër

Soms begeeft de après-skiër zich even op de piste, maar eigenlijk alleen om bij die oergezellige après-skitent in het skigebied te komen. Daar staat hij om 10.00 uur als eerste op de bar. Shotjes, Flügeltjes, Schnaps, bier, het maakt de après-skiër echt he-le-maal niets uit, als er maar alcohol in zit. Handjes in de lucht en gáán! De hele week lang! Hoe het skigebied er verder uitziet? Geen idee, is dat belangrijk dan? De après-skitenten kent 'ie als z’n broekzak.

6937 -  (12)
Het liefste staat de après-skiër hele dagen met een alcoholische versnapering in zijn hand.

#10. Het anker

Het is altijd gezellig om met een groep vrienden of familie op wintersport te gaan, maar er is altijd eentje die de langzaamste is; het anker. Na elke afdaling moet de hele groep wachten op deze 'Snelle Jelle', die eigenlijk gewoon in een skiklasje had moeten zitten.

#11. De ‘been-there-done-that’

Vergis je niet; deze wintersporter is echt óveral al geweest en kent iedere piste in de Alpen op z’n duimpje. Je herkent hem aan teksten als: “Toen we in Val Thorens/Kirchberg/Gerlos waren…” of “Nou, dit is nog niks, in Mayrhofen/Ischgl/St. Anton am Arlberg is een piste die véél steiler is.' Ja, ja, nu weten we het wel.

6937 -  (13)
Uiteraard komt dit typetje bij iedere highlight in het skigebied!

#12. De moederkloek

Ze kijkt de hele dag om zich heen: waar zijn mijn kids? Het liefst zet ze de hele piste af, zodat haar kinderen veilig en rustig naar beneden kunnen skiën. En zitten haar oogappeltjes in een skiklasje, dan blijft ze graag de hele dag in de buurt. De moederkloek: de schrik van elke skileraar.

#13. De mooi-weer-skiër

Skiën als het bewolkt is, of nog erger, snééuwt? Nee hoor, dan blijft de mooi-weer-skiër lekker binnen. Skiën is leuk, maar alleen als het mooi weer is. Zon en blauwe luchten, dat is waar het om draait tijdens de wintersport. De pistecondities zijn absoluut ondergeschikt.

6937 -  (14)
Alleen wanneer er een strakblauwe lucht te zien is, zal je dit typetje op de piste vinden.

#14. De über coole puber

Deze puber is niet gewoon cool, maar héél erg cool. Zijn broek is groot en hangt onhandig onder z'n billen. Zijn ski’s zijn breed en lopen zowel aan de voor- als achterkant omhoog (lees: twintips). Deze puber kom je vooral tegen in het funpark. Sommigen halen de hele dag tricks uit, anderen zitten vooral cool te zijn naast de kicker.

#15. Het kindje van 4 dat zoveel beter skiet dan jij

Hij (of zij) is zo schattig en zo ontzettend snel. Deze kleine uk gaat als een Speedy Gonzales naar beneden. En de grap is: hij/zij vliegt overal langs en staat in no time stil bij de lift. Deze 4-jarige kan skiën én heeft het allemaal onder controle.

6937 -  (15)
Aan het einde van de afdaling wacht de uk iedereen op!

#16. De hockey/studentenmeisjes

Staartjes, hese stemmen en een bekakte rrrr. Meestal zijn ze minimaal met z’n zessen, drinken ze meer bier dan een dikke Duitser en hebben ze allemaal dezelfde hoodie aan (met opdruk uiteraard). Als ze binnenkomen in de après-ski bar gaat nummer #8 zich nog opvallender gedragen.

#17. Franz in z’n oude skioverall

Franz komt uit het dorp en skiet al 186 jaar, iedere dag. Zijn ski overall uit 1980 is nog steeds prima en op zijn bijna 2 meter lange ski’s kan hij prachtig ‘wedelen’. Als je een keertje met Franz in de lift zit, weet je alles over het dorp, de geschiedenis en haar inwoners, prachtig. Maak contact met Franz!

Winter Female Author 3

Over Mandy

Mandy is sinds een paar jaar hélemaal om. Waar ze voorheen een strandvakantie verkoos boven een wintersport, is dat inmiddels wel anders. Ze kan zich geen winter zonder ski's meer voorstellen.