23 oktober 2015 door Kees in 'Wedstrijdsport''

FIS Worldcup skiën Sölden

Elke rechtgeaarde wintersporter zit komend weekend voor de TV, want het wedstrijdseizoen voor de alpine skiërs begint. En ben je niet zo geïnteresseerd in de wedstrijdsport, kijk dan naar de prachtige beelden van de Rettenbachgletsjer in het Oostenrijkse Sölden. Want het belooft in ieder geval zaterdag schitterend weer te worden. Misschien zelfs een beetje te warm voor de eerste FIS Worldcup van dit jaar. Maar er is ook ander wedstrijdsportnieuws: de snelheidsnummers bij het skiën dreigen van het Olympische programma te verdwijnen.

Nieuwe gezichten in de Oostenrijkse ploeg

Vooral de Oostenrijkse ploeg moet het in dit nieuwe seizoen met een heleboel nieuwe gezichten doen. Een aantal oude rotten is namelijk aan het einde van het vorig seizoen gestopt. En dan hebben we het over louter wereld- en Olympisch kampioenen. Bij de mannen zijn dat Bennie Raich en Mario Matt en bij de vrouwen Nikki Hosp, Andrea Fischbacher en Katrin Zettel. De grootste Oostenrijkse troeven voor de overall wereldbeker dit seizoen (Anna Fenninger en uiteraard Marcel Hirscher) gaan echter nog wel een paar jaar mee. Maar voor Anna Fenninger kwam er deze week een flinke kink in de kabel. Bij een val tijdens de training in Sölden, scheurde ze woensdagochtend haar kruisband. Waarschijnlijk komt ze dit seizoen niet meer in actie.

Bode Miller en Tina Maze niet in actie dit seizoen

Bij de mannen is er voor Marcel Hirscher dit weekend meer dan voldoende concurrentie uit andere landen. Denk daarbij aan Alexis Pinturault (Frankrijk), Ted Ligety (USA), Fritz Dopfer en Felix Neureuther (Duitsland). Al is het van die laatste allerminst zeker of hij start. Neureuther heeft chronische rugproblemen, maar probeert het nog vol te houden tot de Olympische Spelen van 2018 in Zuid Korea. De legendarische Amerikaanse skiër Bode Miller keert waarschijnlijk niet meer terug in de wedstrijdsport. Hij laat in ieder geval dit seizoen aan zich voorbij gaan. Dat geldt ook voor de Sloveense meervoudig wereldkampioene Tina Maze, die een jaartje rust heeft ingebouwd.

Fritz Dopfer

Fritz Dopfer in Sölden

Anna Fenniger gevallen deze week

Omdat ook de Amerikaanse Lindsay Vonn deze zomer in Nieuw Zeeland (opnieuw) geblesseerd is geraakt, hadden de bookmakers vol ingezet op Anna Fenninger - maar dat was vóór haar val deze week. Belangrijkste kanshebbers zijn nu de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de Française Tessa Worley en de Duitse Viktoria Rebensburg. Maar ook een hele serie Zweedse en Italiaanse vrouwen maken zaterdag kans op een podiumplek.

FIS Worldcup skiën Sölden

De FIS Worldcup in Sölden trekt ieder jaar weer een groot publiek

Verdwijnen snelheidsnummers van de Olympische Spelen?

De Oostenrijkers maken zich echter ook nog heel andere zorgen. De snelheidsnummers (afdaling en Super G) dreigen namelijk van het Olympische programma te verdwijnen. En laten dat nu net de disciplines zijn waarin de Oostenrijkers veel medailles halen. Het mogelijke schrappen van de snelle onderdelen heeft een paar redenen. Zo zijn de afdaling en de Super G zeer gevoelig voor wisselende weersomstandigheden (denk aan mist, sneeuwval of wind). Dat betekent dan vaak uitstel van soms enkele uren en dat is dan weer lastig in te passen in de TV-registratie van de Olympische Spelen (kijkers haken af, omdat het allemaal te lang duurt). Ook kunnen de weersomstandigheden oneerlijk uitpakken voor de skiërs: met een zonnetje erbij heb je een veel beter zicht op de piste dan met bewolking.

Alternatieven

En verder is de ellenlange deelnemerslijst met een aantal skiërs uit exotische landen niet bevorderlijk voor de aandacht van de TV-kijker. De Internationale Skifederatie FIS denkt nog wel na over alternatieven, bijvoorbeeld een kwalificatie waardoor alleen de beste dertig meedoen om de medailles. Ook wil de FIS experimenteren met twee korte afdalingen in plaats van één lange. Dat alles om de snelle disciplines spannender en interessanter te maken. Overigens dreigt hetzelfde lot de lange afstanden bij het langlaufen, het schaatsen en bepaalde onderdelen van het skispringen. Gewoon niet interessant genoeg voor de TV-kijkende wereldburger en dus ook niet voor de sponsoren en adverteerders.

Maar eerst… kijken naar de opening van het wedstrijdseizoen op Eurosport in Sölden, zaterdag 24 en zondag 25 oktober 9.30 uur (1e manche) en 13.30 uur (2e manche). Veel plezier!

Meer weten over de wedstrijdsport? Bijvoorbeeld hoeveel poortjes staan er in een slalom? Onze Belgische collega Jasper schreef er een interessant blog over >

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen