Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: wisselvallige week in de Alpen

 

De vakantieweek voor Zuid-Nederland verliep fantastisch zonnig. Deze week moeten Midden- en Noord-Nederland het met wisselvalliger weer stellen. Er valt vaker sneeuw en in de dalen soms ook korte tijd regen. Vandaag neemt de bewolking van het westen uit toe. In Zwitserland is het, net als in Frankrijk, al bewolkt en in Oostenrijk schijnt nog even de zon. Uit de wolken gaat het sneeuwen, waarbij de sneeuwgrens oploopt naar 800-1300m, in Frankrijk en Zwitserland. De sneeuwgrens ligt in Oostenrijk rond 800m, als de neerslag daar laat in de middag of in de avond arriveert.

Kans op 30 cm sneeuw

In Italië blijft het droog en vooral in de Dolomieten is het ook een groot deel van de dag zonnig. De neerslag trekt wel verder, zodat we morgen op veel plaatsen in de Alpen sneeuw zullen zien. In Zwitserland klaart het al vlot in de ochtend op en in de middag schijnt de zon af en toe. Zwitserland volgt in de loop van de dag. In Oostenrijk en ten dele ook in de Dolomieten blijft het bewolkt, met sneeuwval. Al met al kan er tot dinsdagavond 15 tot 30cm vallen.

Afnemende sneeuwkansen

Woensdag valt er nog wat sneeuw in Oostenrijk en daar zal bewolking ook nog wel de overhand houden. In de Dolomieten heeft de zon het nog moeilijk, maar veel sneeuw valt er niet meer. In Zwitserland, de Italiaanse Alpen en in Frankrijk schijnt de zon vaker en is het droog. Over het algemeen liggen de temperaturen rond 1500m een paar graden onder nul. In Oostenrijk is het kouder, net als in de Beierse Alpen.

Weerkaart Alpen, dinsdag 24 februari

Eind van de week eventjes zon

Het lijkt er op dat donderdag een droge dag is in de Alpen. De zon schijnt geregeld en zo kan er aan het eind van de week nog heerlijk geskied worden. Vrijdag moet je er waarschijnlijk vroeg bij zijn, vooral in Frankrijk en Zwitserland. Eerst is het nog droog, maar de bewolking neemt van het westen uit toe en er volgt ook weer sneeuw. In Oostenrijk lijkt het nog de hele dag droog en zonnig te kunnen blijven. Maar een timingsverschil van 6 tot 12 uur, bepaalt alles. En laat dit, op een verwachtingstermijn van 5 dagen vooruit, nu best vaak voor te komen….

Sneeuwhoogtes Alpen
Sneeuwhoogtes Oostenrijk
Sneeuwhoogtes Frankrijk
Sneeuwhoogtes Zwitserland
Sneeuwhoogtes Italië
Sneeuwhoogtes Duitsland

122 - Winter - Marco

Over Marco

Waarschijnlijk ken je Marco van het NOS journaal waar hij het weer presenteert. Hij gaat ieder jaar op wintersport en het liefst naar Les Trois Vallées. Voor Snowplaza verzorgt hij regelmatig het Alpenweer.