Skip to navigation Skip to main content

Ski & the City: Lienzer Dolomiten

Lienz? Waar ligt dat? Dat is toch een stad? De meesten reageerden vrij verbaasd toen ik vertelde dat ik voor Snowplaza naar Lienz ging. Deze stad en het omliggende skigebied is niet bij veel wintersporters bekend. Des te nieuwsgieriger werd ik naar Lienz, de Lienzer Dolomiten en al haar mogelijkheden. Lienz en de Lienzer Dolomiten vormen samen Ski & the City, wat doet vermoeden dat zowel de stad als de skigebieden een bezoekje waard zijn. Dit bleek inderdaad zo te zijn. In deze eerste blog bespreek ik de Lienzer Dolomiten. Benieuwd naar de stad? Hou de website in de gaten voor deel 2.

Wintersporten in Oost-Tirol

Laat ik beginnen met een stukje aardrijkskunde: Tirol is opgedeeld in twee regio’s die niet met elkaar verbonden zijn: Noord-Tirol en Oost-Tirol, gescheiden door de provincie Salzburg. Lienz is de grootste stad van Oost-Tirol met bijna 12.000 inwoners. Ook ligt Lienz maar een half uurtje rijden van de Italiaanse grens. De zuidelijke invloeden zijn duidelijk terug te zien in zowel de stad als de ongerepte natuur van de Lienzer Dolomiten. De Lienzer Dolomiten is een van de 8 skigebieden van het overkoepelende skigebied ‘Ski)Hit Osttirol’ met in totaal 150 kilometer aan pistes, 400 kilometer aan langlaufloipen, rodelbanen en nog veel meer.

Met de stoeltjeslift omhoog

Lienzer Dolomiten: Zettersfeld

De Lienzer Dolomiten bestaat uit 2 skigebiedjes: Zettersfeld en Hochstein, met in totaal 37 km aan skipistes. De eerste piste-dag in Lienz bestond uit een tour in skigebied Zettersfeld onder begeleiding van Klaus, 's winters skileraar en, zoals de meesten, in de zomer boer. Dit skigebied heeft duidelijk twee sterke punten: het is sneeuw- én zonzeker. In het gebiedje liggen 6 skiliften en zo’n 25 km aan piste. Het hoogste punt ligt op 2.278 meter. De pistes zijn overwegend rood en perfect voor kinderen om op te leren skiën of voor minder veeleisende skiërs om tochtjes op te maken. Tussen de middag kan er geluncht worden in het gezellige Mecki’s Dolomiten-Panoramastubn (mijn keuze viel op schnitzel en schnaps). Tijdens lekker weer is het grote terras zeker een aanrader.

Blauwe lucht en witte pistes op Zettersfeld

Uitdagend Hochstein

De tweede dag ging de groep naar de andere kant van Lienz, naar skigebied Hochstein. Hochstein staat met name bekend om de FIS Alpine Womens World Cup die hier elke twee jaar wordt gehouden. Dit zet dan ook meteen de toon voor Hochstein, een skigebied met duidelijk meer uitdaging dan Zettersfeld. Via een gondel/stoeltjeslift combo, een tweede stoeltjeslift en een ankerlift ga je van 668 meter naar 1.988 meter hoogte. Helaas was de ankerlift gesloten, maar niet getreurd, want vanaf een hoogte van 1.514 m kan er ook ingehaakt worden op de zwarte dalafdaling van in totaal 7 km. Een prachtige brede piste met uitdagende stukken. Voor afwisseling kan er halverwege de piste een rode of blauwe afslag genomen worden door het bos, om met een ruime bocht weer op het laatste stukje zwarte piste uit te komen. Na een aantal keer de dalafdaling af te knallen kan er halverwege de piste geluncht worden bij Moosalm Familiehotel Appartement. Hier worden vier smaken van het typische Tiroolse gerecht Knödel geserveerd: kaas, spinazie, spek en lever. Verrassend lekker!

Vanaf Hochstein prachtig uitzicht op het dal ©Lotte Alsteens

Naar beneden met de Osttirodler

Een leuke activiteit naast de piste is de Osttirodler! Deze rodelbaan lijkt op een achtbaan met kartwagentjes. Het wagentje zit vast aan de baan, het enige wat je hoeft te doen is remmen (gelukkig, want deze bangerik durfde niet zo hard). De baan is 2,7 km lang en biedt ook nog eens een fantastisch uitzicht over het dal. Uiteindelijk hard met z’n allen gelachen, met name om de foto’s. Zeker een ritje waard!

De Osttirodler ©Esther van der Linde

Deze reis werd mede mogelijk gemaakt door:
CommuniGate PR & Marketing
Tourismusverbandes Osttirol
Lienzer Bergbahnen

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.