14 januari 2015 door Gastredacteur in 'Reisverslagen''

Wintersport in studentikoos Risoul

Door: Tjeerd Langstraat. Het moest er toch weer een keer van komen, ondanks dat ik al jaren geen lesboek meer heb ingezien: op studentenreis naar de sneeuw! Het is wel een wat gemankeerde studentenreis geworden, want ik ben met het vliegtuig naar Turijn gevlogen en werd daar opgehaald door iemand van de VVV van Risoul. Voor mij geen urenlange busrit. Risoul dus, samen met Vars vormen deze twee dorpen het ‘La Forêt Blanche’, het grootste skigebied in de zuidelijke Alpen. Met zo'n 185km aan pistes, variërend van groen tot zwart, zes funparken en een uitgebreid off-piste aanbod is La Forêt Blanche een gebied voor iedere skiër.

Après-ski in Frankrijk? Het bestaat!

Ik haak een paar dagen aan bij mijn vriendin en haar vriendinnen die in een appartement pal boven de Yeti Bar -excuus, Bar La Grotte du Yeti- zitten. Dat het studentenappartementen zijn en dat we boven een bar zitten, zullen we weten ook. Het is zelden rustig en een volle nacht doorslapen is niet aan de orde. Of je nu zelf aan het feesten bent, of dat je ruw wordt wakker geschreeuwd door terugkerende après-après-après-skiërs, het zijn altijd korte nachten.

Bestellen in het Nederlands

De laatste keer dat ik in de Yeti Bar aan een biertje zat, is alweer eeuwen terug. Het weerzien met deze befaamde bar was dan ook warm maar enigszins verwarrend. Na een koude dag op de piste bestelde ik in mijn beste Frans “quatre vin chaud” wat me op de reactie “Huh, watte?” kwam te staan. “Oh, je bent Nederlands. Vier warme wijn graag.” Enfin, de DJ ging uit zijn dak, wij dronken warme wijn, bier en Jägermeister en de nacht was, jawel, kort.

Aan sneeuw geen gebrek

Of er sneeuw ligt, is welhaast de meest gestelde vraag van dit winterseizoen. En ik kan alleen maar bevestigend antwoorden in dit geval. Er is de laatste twee weken redelijk wat sneeuw gevallen en er komt deze week nog meer aan. Los van de verse sneeuw is vrijwel vanaf het begin van het seizoen al ruim 100km aan pistes open. Ook de verbindingen met Vars zijn open, dus je kunt je optimaal vermaken! De terugweg (met de auto) hebben we over sneeuw ook niet te klagen gehad trouwens… Wegen ondergesneeuwd, mensen gestrand en wij hebben over de eerste 100km 8 uur gedaan!

Aan sneeuw geen gebrek in Risoul

Modern, gezellig wintersportdorp

Risoul ligt 12 kilometer boven het oude Risoul Village. Het is een modern dorp met leuke winkeltjes, barretjes en restaurants. Vars bestaat uit vier kleine dorpjes, namelijk Saint Marcellin, Sainte Cathérine, Sainte Marie de Vars en Vars les Claux en heeft een groot aanbod aan off-piste mogelijkheden.

Door: Tjeerd Langstraat

Kaasfondue mag in het Franse Risoul niet ontbreken

Kaasfondue mag in het Franse Risoul niet ontbreken

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen