Skip to navigation Skip to main content

Kühtai: dé ‘Geheimtipp’ op 2.020 meter hoogte

6163 - Kühtai: dé ‘Geheimtipp’ op 2.020 meter hoogte (1)

Drie weken voor de kerstvakantie van start zou gaan besloten we spontaan om toch de kerst in witte, Oostenrijkse sferen door te brengen. Lekker skiën en kerst vieren met ons gezin; een heerlijk vooruitzicht. We kozen voor Kühtai. Niet eerder geweest en eerlijk gezegd ook nog nooit van gehoord. Het ligt op 2.020 meter hoogte en is daarmee het hoogst gelegen dorp van Oostenrijk. Dit bleek achteraf een hele goeie zet. De voorspellingen voor de meeste skigebieden beloofden een groene week, maar de kans dat het in Kühtai wit zou zijn was erg groot.

Barre tocht wordt ruimschoots beloond

De reis ernaar toe werd een barre tocht. Eerst over de altijd lastige Fernpass en daarna de spannende klim met haarspeldbochten naar het dorp Kühtai op 2.020 m hoogte. We deden er maar liefst 12 uur over. Het was al laat in de avond, toen we onze auto voor het hotel parkeerden. Pas de volgende ochtend zag ik de strakblauwe lucht, het stralend zonnetje en het prachtige, witte berglandschap om me heen. Magisch! De liften draaiden al op volle toeren en een handvol skiërs trok het eerste spoor op de piste naast ons hotel. Te gek! Dit moest toch wel een superweek gaan worden.

Familiehotel Tyrol. Erg relaxed en fijne service.

Hotel Tyrol, met een zwembad voor de kids en een keuken die goed staat aangeschreven, werd onze place to be voor de kerstweek. We zijn de afgelopen jaren toch al in veel Oostenrijkse hotels geweest en ook daar was de service altijd top, maar hier is het toch van een andere orde. Minder formeel en chique, vooral lekker relaxed. Naar ons idee ook perfect voor gezinnen. Je voelt dat ze gewoon blij zijn dat je hun ‘Haus’ hebt uitgekozen om je vakantie door te brengen.

Let’s do this > Follow Me!

Na het ontbijt eerst alles regelen. Toch altijd weer een beetje stressvol; ski-gear en skilessen voor de kids en uiteraard de skipassen en dan hup de eerste piste tegemoet. Omdat het dorp zo hoog ligt en daarmee middenin het skigebied, zijn de pistes vrij kort. De compactheid van dit gebied is handig en leuk, met name als je met kinderen op vakantie bent. Je komt ze regelmatig tegen op de pistes. En met z’n allen tussen de middag lunchen is ook eenvoudig te realiseren, want alles is op loopafstand te bereiken. Maar het gebied van Kühtai biedt zeker ook voor elk wat wils. Onze oudste zoon zat in het zgn. ‘zwarte piste’ skiklasje. Ook voor deze dare-devils zijn er voldoende uitdagende pistes.

Voor de skilessen kozen wij voor Skischule Follow Me. Vooral voor kleintjes en beginnende skiërs perfect. En, niet onbelangrijk…deze skischool denkt ook aan de ouders. De lessen starten elke dag op het luxe tijdstip van 10.30 uur. Dus voor de papa’s en mama’s die iets rustiger willen opstarten en het fijn vinden om een beetje uit te slapen, zou ik zeggen: Follow Me!

Onderweg naar 'Zwarte piste' skiklas Follow Me

Hard skiën en goed eten

Na het voorskiën op zondagochtend werden onze 3 zonen meteen ingedeeld en daar gingen ze, op pad met hun skileraren Amanda, Josef en Mario. Het gaf ons de mogelijkheid het gebied en de Almhutten van Kühtai alvast te verkennen. Op de berg is het heerlijk toeven bij Zum Kaiser Maximilian. Adembenemend uitzicht vanaf het terras. En de enorme punten Sachertorte met Sahne nemen gretig aftrek. In het dorp zelf hebben we ook een paar fijne plekken ontdekt. Ons eigen hotel heeft een gezellig tentje genaamd Fiasko, waar heerlijke pizza’s worden gebakken, maar ook hun Gulaschsuppe en Kaiserschmarrn zijn niet te versmaden.

Terras Zum Kaiser Maximilian

Buggi is Buggi

Bij de Dorfstadl van Buggi Haslwanter waan je je in echt Oostenrijkse sferen. De muziek, de inrichting, de gerechten en de charme van waard Buggi, het klopt allemaal. Een Stadl als deze hoop je aan te treffen als je in Oostenrijk op skivakantie bent. Veel hout, geweien en oude foto’s aan de wand, lekkere, stevige kost op de kaart. En Buggi die bij je aan tafel komt voor een praatje en ondertussen een heerlijke Zirbenschnapps inschenkt.

Voor elk wat wils

Een appartement, een echt Oostenrijks ski in-ski out Chalet of toch liever een hotel met halfpension. Kühtai heeft ‘t allemaal. En ook als je liefhebber bent van een verblijf in een klassieke, historische setting, kom je in Kühtai goed uit. Het Jagdschloss van Graf Christian Graf zu Stolberg-Stolberg, een van de laatste nazaten van Kaiser Frans Josef en Kaiserin Sissi, is het icoon van het dorp. Het 800 jaar oude jachtslot werd vroeger door de Oostenrijkse keizer gebruikt als plek om te vertoeven tijdens jachtpartijen. Er zijn nog vele details behouden gebleven. Er is een schitterend familiekapelletje en ook de paardenstallen van Keizerin Sissi staan er nog steeds. Je hoeft niet persé hotelgast te zijn om het Jagschloss van binnen te bekijken. Je bent ook meer dan welkom voor lunch of ‘Kaffee und Kuchen’. Een echte aanrader om te doen. De kans dat je Graf Christian zu Stolberg-Stolberg zelf ontmoet is groot. Hij woont het gehele winterseizoen in het Schloss. Ik heb kort met hem gesproken. Een trotse, alleraardigste man van stand, die ons heeft rondgeleid door zijn Jagdschloss en de familiekapel. Indrukwekkend, kan niet anders zeggen.

Familiekapel Graf Christian zu Stolberg-Stolberg

Ski in - ski out

Voor alle bovengenoemde accommodaties geldt ski in- ski out. Dat vind ik zo’n geweldig voordeel. Geen gedoe met skibus. Nee, gewoon je ski’s onderbinden en gaan! Wij waren echt onder de indruk en vinden Kühtai een echte ‘Geheimtipp’. Het is zo goed bevallen dat we in februari weer teruggaan naar 2.020 meter om Toni, Buggi en Graf Christian zu Stolberg-Stolberg weer te begroeten. Servus!

Ben je enthousiast geraakt en wil je nog meer sfeerbeelden zien over ons verblijf in Kühtai? Check dan ook mijn blog

165 - Winter - Leonie

Over Leonie

Leonie reist zo vaak als ze kan naar Oostenrijk. Naar Hinterglemm met haar gezin, naar Serfaus met vriendinnen of feestvieren tijdens de seizoensluiting in Ischgl; Leonie geniet van elke trip met volle teugen.