8 december 2014 door Kees in 'Reisverslagen''

Hintertuxer Gletsjer is top

Veel skigebieden beleven dit voorseizoen een uitermate moeizame start. Veel afdalingen zijn nog akelig groen en de sneeuwdumpen willen nog niet echt komen. Zelfs kunstsneeuw kan het gebrek aan natuurlijke sneeuw niet oplossen. Daar hebben ze gelukkig op de Hintertuxer Gletscher helemaal geen last van: top omstandigheden afgelopen vrijdag en zaterdag.

Triest gezicht

Het is een beetje een triest gezicht wanneer je het Tiroler Zillertal komt binnenrijden. Veel bordjes met verwijzingen naar de verschillende skigebieden, maar uitsluitend groene hellingen. De dalstations liggen er verlaten bij. Gelukkig beschikt het Zillertal over de Hintertuxer gletsjer waar je het hele jaar door kunt skiën. De weersverwachtingen voor de afgelopen drie dagen waren niet al te best: bewolking, een beetje sneeuw en in de loop van het weekend lage temperaturen. Conclusie één op zondagavond: twee superdagen (vrijdag en zaterdag) met een vrijwel strakblauwe hemel en één wat mindere dag met bewolking en een beetje sneeuw. Conclusie twee: laat je niet te veel leiden door de weersvooruitzichten, want de omstandigheden in de Alpen laten zich niet goed voorspellen. Vooral op de Tiroler gletsjers kan het verrassend goed weer zijn omdat ze bijna allemaal tegen de Zuidalpen aan liggen.

Hintertuxer Gletsjer is top

Geen wachttijden

Bij het dalstation van de Hintertuxer gletsjer komt ’s morgens om acht uur de meute skiërs al op gang. Als je al die mensen ziet lopen, dan denk je direct aan lange wachttijden bij de loketten en de liften. Vooral nu er in de andere gebieden van het Zillertal niet geskied kan worden. Niets van dit alles, nergens zijn rijen wachtenden. Op de drukste momenten gaan er extra loketten open of worden de oude kabelbanen ingezet naast de moderne Gletsjerbus. Die brengt je in minder dan een half uur bij de Gefrorene Wand op 3250 meter (2x overstappen). Het laatste stuk is ronduit spectaculair; de cabine zweeft rakelings langs de rotsen terwijl je aan de andere kant richting Italië kijkt. Eenmaal boven zijn er twee must do’s: het uitzichtplatform (maak een foto van jezelf met de HD-camera, het resultaat kun je later downloaden) en de IJsgrot met op bijna 30 meter diepte een echte IJszee, waarop je kunt varen. Zelfs dan blijft er nog voldoende tijd over om te doen waarvoor je op de gletsjer bent: skiën!

Toppistes

Omdat er dit najaar relatief weinig sneeuw is gevallen, kun je op dit moment niet verder afdalen dan het Tuxer Fernhaus op 2660 meter. Dat betekent een hoogteverschil van 600 meter. Het gekke is dat je dat helemaal niet zo in de gaten hebt omdat je bovenop de gletsjer verschillende kanten op kunt. Een aanrader is de rode piste aan de achterkant van de Gefrorene Wand. Niet heel gemakkelijk, maar wel (zoals dit weekend) wanneer de zon ruimschoots boven de hemel staat! Andere toppistes zijn de blauwe afdalingen links en rechts van het funpark. In het algemeen zijn de prima geprepareerde pistes niet heel gemakkelijk, maar ook weer niet ontzettend moeilijk. Maar wat maakt het uit wanneer je begin december al een ultiem wintersportgevoel wilt hebben. Misschien een aanrader voor volgend seizoen?

Hintertuxer Gletsjer is top

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen