26 november 2014 door Maarten in 'Stellingen''

Skigebieden zijn anno 2014 niet alleen meer de plaatsen waar de toerist voor een standaard wintersportvakantie op bezoek komt. Van oudsher trokken plaatsen als Chamonix en Zermatt het zogenaamde ‘fototoestellenpubliek’ aan, maar sinds kort proberen de marketingmachines uit andere, normaal gesproken minder interessante gebieden, ook een slaatje uit deze doelgroep te slaan. Van loopbruggen tot ronddraaiende gondels en sinds kort zelfs een bungeeschans, hoe lang zal het nog duren voordat we de eerste achtbaan op een bergtop tegen komen?

Toerisme, van oud naar nieuw

Vroeger bestond toerisme nog uit een basic gedachte, ergens op de wereld was iets unieks te zien en uit alle hoeken van de wereld kwamen mensen naar die plek om getuige van dit wereldwonder te zijn. Sinds jaar en dag zijn daardoor de Mont Blanc en de Matterhorn de twee trekpleisters in de Alpen. Een vriend van mij werkt in een hotel in Zermatt en die vertelde mij dat dagelijks in zijn hotel 90% van de gasten incheckt en de volgende dag weer uitcheckt, voornamelijk Aziaten die voor 1 dag plaatjes komen schieten van de Matterhorn, als deze niet verborgen ligt in het wolkendek dan tenminste.

Toerisme bij de Matterhorn

Bezienswaardigheden

Door de jaren heen ontwikkelde het toerisme zich steeds verder in de Alpen en ontdekte men de waarde van een bezienswaardigheid. Zo werd in 1912 de unieke Jungfraubahn in gebruik genomen en sinds dat jaar is er sprake van jaarrond toerisme in de regio van Grindelwald. Als klein kind bracht ik met mijn ouders een bezoek aan het ronddraaiende restaurant bovenop de gletsjer van Saas-Fee, dat in 1985 haar deuren opende. Ook Engelberg werd rond die tijd wakker en opende in 1992 een ronddraaiende gondel die je naar een hoogte van 3.020 meter brengt.

Pretpark-marketing

De laatste jaren neemt de ‘pretpark-marketing’ grote sprongen aan. Overal zie je nieuwe dingen ontstaan en soms vraag je je af wat de macht van de natuurorganisaties nog is. Van loopbruggen tussen bergtoppen, gondelbanen die skigebieden verbinden en bungee-skischansen waar je een sprong in het diepe kunt wagen. Elk skigebied probeert op dit moment de marketingslag te slaan en het kan vast en zeker nog veel erger. Het toerisme uit landen als Rusland en Kazachstan is de laatste jaren al enorm toegenomen, dus het zal mij niet verbazen als er straks eentje met een goed gevulde portemonnee een achtbaan bovenop een bergtop bouwt. Of zou het WWF dan nog wel iets te vertellen hebben…

De Jungfraubahn

Maarten woont sinds 2011 in de Alpen. In de winter werkt hij in Verbier en komt hij voor Poederbaas in minimaal 10 verschillende skigebieden. Hij schrijft over zijn ervaringen in de Alpen, geeft zijn mening en tips.