Skip to navigation Skip to main content

Skigebied Verbier is open!

Dit weekend opende het gebied van Verbier haar eerste pistes voor het nieuwe winterseizoen. Waar we een week geleden nog in een shirtje in de zon zaten (ca. 20 graden), veranderde het skigebied in slechts één week in een winterse wereld. Circa 40 centimeter viel er op Lac des Vaux. Precies genoeg voor de jaarlijkse vroege opening in november. Oké, het zijn slechts 2 liften en het is een goede marketing truc door als eerste niet-gletsjer gebied van Wallis open te gaan, maar het seizoen is wel begonnen en de eerste meters zijn gemaakt.

Verse sneeuw in Verbier

Een week geleden had ik er nog weinig hoop op, een vers pak sneeuw in Verbier. Het front dat de zuidalpen naderde leek daar voor een enorme water- en sneeuwoverlast te gaan zorgen. Wij zouden slechts 20 centimeter meepikken. Met een gerust hart vertrok ik dus naar Nederland voor een paar dagen werk op Poederbaas HQ en eenmaal daar ging het mis. Net als vorig jaar in oktober miste ik de eerste dikke dump thuis in Val de Bagnes.

First tracks

In een tijdsbestek van 24 uur viel er hoog in het gebied ruim een halve meter en sneeuwde het zelfs bij ons thuis op 900 meter hoogte. Daar viel ongeveer 10 centimeter natte sneeuw, genoeg voor de eerste witte plaatjes van het seizoen. In Verbier zelf lag op woensdag ongeveer 30cm en een aantal vrienden waagden het om vanaf Attelas (2.800 m) naar beneden te skiën. De onderlaag was niet dik genoeg om zonder krassen beneden te komen, maar op een setje oude ski’s kon men van de eerste ‘first tracks’ genieten.

Opening Lac des Vaux

Gister opende Lac des Vaux (2800m) haar eerste twee liften. Gelukkig had ik een tijdje geleden al besloten om de ochtend na het wePowder Freeride Film Festival in Tuschinsky (Amsterdam) direct terug te vliegen, waardoor ik gister aan het begin van de middag direct de berg op kon. Eenmaal aangekomen op Lac des Vaux steeg de adrenaline tot een hoogtepunt en werden de eerste bochten van het seizoen gemaakt. Nog wel op de piste om de verborgen ‘sharks’ (rotsen) mij niet te laten verrassen. De eerste dwaas werd namelijk alweer met een heli afgevoerd. Na een uurtje waagden we nog wel een afdaling over de gesloten piste naar Ruinettes (2200m) en dat viel eerlijk gezegd niet tegen. Geen aanrader voor mensen die net nieuwe ski’s in gebruik nemen, maar met een goede dump zou het zomaar kunnen dat ook dit deel van het gebied komend weekend open gaat.

Voor meer informatie over wintersport in Zwitserland bezoek dan de website van MySwitzerland

162 - Winter - Maarten

Over Maarten

Maarten woont sinds 2011 in de Alpen. In de winter werkt hij in Verbier en komt hij voor Poederbaas in minimaal 10 verschillende skigebieden. Hij schrijft over zijn ervaringen in de Alpen, geeft zijn mening en tips.