24 oktober 2014 door Kees in 'Wedstrijdsport''

Marcel Hirscher

Alsof de weergoden de klok er gelijk op hebben gezet: éérst veel sneeuw de afgelopen week en dan direct aansluitend de opening van het wereldbekerseizoen alpine skiën. Geheel volgens traditie gebeurt dit op de Rettenbachgletsjer in het Oostenrijkse Sölden. Eerst suizen de vrouwen zaterdag van de berg, gevolgd door de mannen op zondag. Op beide wedstrijddagen gaat het om de reuzenslalom. Bij de mannen maken de favorieten van vorig seizoen ook nu weer de grootste kans op de overwinning. Bij de vrouwen lijkt de concurrentie groter dan ooit. Hoe zal het wereldbekerseizoen dit jaar gaan verlopen?

Een paar deelnemers in het bijzonder

De Oostenrijker met Nederlands bloed Marcel Hirscher is zondag de grote favoriet bij de seizoensopening in Sölden. Ted Ligety (VS) en de Fransman Alexi Pinturault zijn waarschijnlijk zijn grootste uitdagers. De Duitser Felix Neureuther weet nog niet zeker of hij gaat starten. De Duitser heeft al langere tijd een rugblessure. Let ook op de Zwitser Elia Zurbriggen, inderdaad 24-jarige zoon van Olympisch kampioen Pirmin. Altijd lastig om in de voetsporen van zo’n beroemde vader te moeten treden. De Zwitsers verwachten van hem dan ook geen topklassering.

Geblesseerde skiërs

Aksel Lund Svindal mist mogelijk dit hele wereldbekerseizoen. De Noor scheurde bij een partijtje voetbal in Innsbruck afgelopen week zijn achillespees en is inmiddels geopereerd. Ook geen Nederlandse inbreng komend weekend: Maarten Meiners blesseerde zichzelf eveneens afgelopen week, maar dan wel ‘gewoon’ bij een skitraining. Hij heeft een enkelblessure.

Misschien geen deelname voor Aksel Lund Svindal.

Vrouwelijke deelnemers wereldbeker

Bij de vrouwen zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse Lindsey Vonn, die haar comeback maakt na een seizoen vol blessureleed en zware operaties. De vraag is of ze al voldoende ritme heeft om de reuzenslalom van Sölden op haar naam te schrijven. Grote favoriete is de Sloveense Tina Maze in wat mogelijk haar laatste seizoen is. In het Duitse kamp zijn alle ogen gericht op Viktoria Rebensburg, vooral nu Maria Höfl-Riesch is gestopt met wedstrijdskiën. De Oostenrijkers zetten hun grootste troeven Anna Fenninger en Kathrin Zettel in en ook de Zweedse vrouwen Jessica Lindell-Vikarby en Maria Pitilä-Holmner behoren tot de favorieten. Outsiders zijn zaterdag de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, de Liechtensteinse Tina Weirather en de Zwitserse Lara Gut.

Van links naar rechts: Stacey Cook, Lindsey Vonn, Tina Weirather en Maria Höfl-Riesch bij de wereldbeker van 2012/2013.

Een mooi begin van het seizoen

De FIS heeft piste op de Rettenbachgletsjer in Sölden inmiddels in orde bevonden. In de praktijk betekent dit: voldoende sneeuw van tenminste redelijke kwaliteit. Deze ‘keuring’ gebeurt twee weken voordat de wedstrijden –komend weekend- van start gaan. Overigens is dat geen harde garantie dat er komend weekend wordt geskied. Dat is altijd afhankelijk van de weersomstandigheden ter plekke. Maar aan sneeuw geen gebrek. Vanaf dinsdagavond is er in ieder geval aan de noordzijde van de Alpen een flink pak sneeuw gevallen. Yes: het winterseizoen gaat nu echt beginnen!

Meer informatie over de wereldbeker in Sölden >>

Skiweltcup

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen