29 oktober 2014 door Kees in 'Wedstrijdsport''

Nekairbag

De Internationale Skifederatie FIS heeft groen licht gegeven voor het gebruik van nekairbags voor wedstrijdskiërs. De nekairbags worden voor het eerst gebruikt tijdens de afdaling en Super G van Val Gardena (Italië) op 19 en 20 december. De nekairbags zijn ontwikkeld door het Italiaanse bedrijf Dainese dat drie jaar is bezig geweest met de ontwikkeling. Het gaat om een vest dat (uiteraard) supersnel reageert op de impact van een zware val. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het aantal blessures aanzienlijk verminderd wordt en maakt de kans op ernstige letsels een stuk kleiner.

De werking van het vest

Het vest beschermt niet alleen de nek en de bovenste wervels van de ruggengraat, maar ook de borst en de schouders van de skiër. Het systeem blaast zichzelf op nadat sensoren als het ware de impact van een val met hoge snelheid hebben gemeten. Daarom is het vest nog niet geschikt voor snowboarders en freestylers. De airbags kunnen namelijk ook reageren op rotaties, hoge sprongen en verticale landingen en daarmee juist ongelukken veroorzaken.

Veiligheid boven alles

De FIS werkt al jaren aan het veiliger maken van het wedstrijdskiën. Zo werd twee jaar geleden de taillering van de ski’s al aangepast om het aantal knieblessures terug te dringen. Een aantal van deze maatregelen werken met enige vertraging ook door op de consumentenmarkt, denk maar aan de helm en de rugbeschermers. Daarom zal ook de nekairbag binnen niet al te lange tijd te vinden zijn in de schappen van de wintersportwinkels. Critici zeggen dat al deze beschermende maatregelen er alleen maar toe zullen leiden dat de gewone skiër steeds meer risico gaat nemen. Onderzoeken hebben inderdaad uitgewezen dat bijvoorbeeld de helm sommige mensen het gevoel van onaantastbaarheid geeft en roekeloosheid bevordert. De nekairbag zal dit gevoel alleen maar versterken. De andere kant van de medaille is dat de beschermende maatregelen ernstig letsel kunnen voorkomen en dat is ook wat waard.

Wat vind jij? Leiden deze beschermende maatregelen tot roekeloosheid?

Meer informatie over de nekairbag >>

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen