1 oktober 2014 door Maarten in 'Nieuws''

Thyon-Région Tourisme

Na een moeizame onderhandelingsperiode van enkele maanden is het skigebied van 4Vallées op het laatste moment gered. Enkele maanden geleden hadden de diverse liftmaatschappijen nog een afscheid aangekondigd en besloten om als 2 aparte skigebieden verder te gaan, Verbier Grand Ski en Espace Mont Fort. Onder druk en ondersteuning van de kantonale gezagvoerders werd er drie weken geleden besloten om alsnog voor de komende 18 jaar een nieuw samenwerkingscontract te tekenen. Daarmee is de toekomst van één van de mooiste skigebieden van Europa veiliggesteld.

De achtergrond van 4Vallées

Les Quatre Vallées is het grootste skigebied van Zwitserland en bestaat al sinds de opening van de kabelbaan Mont Fort in 1983. Het netwerk van liften verbindt de gebieden van Verbier, Nendaz, Veysonnaz en Thyon2000 met elkaar en heeft in totaal meer dan 410 km aan pistes. Elk gebied heeft zijn eigen liftmaatschappij en door middel van een samenwerkingscontract kan men het gebied naar buiten toe verkopen als 4Vallées.

Geen nieuwe overeenkomst?

Sinds juni dit jaar werd het publiek verrast met de boodschap dat de liftmaatschappijen niet tot een overeenkomst konden komen tot verlenging van het 4Vallées contract. Bronnen in de regio zeggen dat het probleem vooral ligt tussen Televeysonnaz en Televerbier. Televerbier heeft ca. 30% aandelen in Telethyon en de bazen van Veysonnaz zijn het niet eens met de verdeling van de gelden. Televerbier daarentegen investeert al jaren in haar liftinfrastructuur en irriteert zich aan de beperkte ontwikkelingen in de buurt van Veysonnaz.

Lac de Cleuson

Skigebiedenpolitiek

De meeste liftmaatschappijen van skigebieden in de Alpen worden geleid door lokale mensen of zelfs families die door de jaren heen in de job gegroeid zijn. Veel van deze bedrijven werken samen met de liftmaatschappijen uit omliggende gebieden om zo samen een groter gebied te kunnen vermarkten en elkaar te versterken bij ontwikkelingen. Bij de diverse onderhandelingen tussen de gebieden wordt meestal niet alleen uit zakelijk perspectief gehandeld, maar speelt een stukje ego en emotie ook vaak een grote rol. Gezien de reacties van Zwitserse vrienden en kennissen was er bij deze situatie sprake van dezelfde invloedrijke factoren en is men met behulp van de kantonale leider van Valais/Wallis alsnog tot een akkoord gekomen om de komende 18 jaar als 4Vallées samen te werken.

Piste de l

Piste de l'Ours / Veysonnaz

4Vallées, één van de mooiste skigebieden van Europa

Jaarlijks kom ik als skileraar uit Verbier met mijn klanten regelmatig naar Nendaz, Veysonnaz en Thyon2000. Velen bestempelen de skiroute L’Eteygeon als de favoriete dagtocht, waar je met een bus terug gaat naar de verbinding bij Les Masses. Die kans werd ons bijna ontnomen…
Het scheelde niet veel of het was ook niet meer mogelijk om in mijn vrije tijd de off-piste tocht Backside Mont Fort te skiën, omdat we geen recht meer zouden hebben om de stoeltjeslift bij Siviez te pakken. Hetzelfde zou gelden voor bijvoorbeeld Sander Kan in Nendaz, hij had bijna de Banana couloir niet meer met klanten kunnen skiën.

Kortom, niet alleen voor de marketing van het skigebied is het essentieel dat 4Vallées blijft bestaan, maar vooral ook voor de lokale bevolking!

Maarten woont sinds 2011 in de Alpen. In de winter werkt hij in Verbier en komt hij voor Poederbaas in minimaal 10 verschillende skigebieden. Hij schrijft over zijn ervaringen in de Alpen, geeft zijn mening en tips.