19 augustus 2014 door Miranda in 'Nieuws', Opmerkelijk''

Skipasprijzen

De zomervakantie zit er voor de meeste Nederlanders weer (bijna) op. Voor veel wintersporters is dit het moment om op zoek te gaan naar een vakantiebestemming voor aankomend winterseizoen. De kosten van de skipas zijn altijd een belangrijk deel van het vakantiebudget. Gemiddeld geven we een paar honderd euro uit om 6 dagen lang gebruik te maken van de liften in een skigebied. Snowplaza.nl verzamelt ieder jaar de skipasprijzen van het nieuwe seizoen en vergeleek de prijzen.

Vergelijken van skipasprijzen

Voor het onderzoek zijn de prijzen vergeleken van 135 skipassen in de belangrijkste wintersportlanden: Oostenrijk, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Duitsland. Opvallend is dat slechts in 40 gebieden er in het hoogseizoen voor minder dan € 200,- een 6-daagse skipas voor volwassenen te verkrijgen is.

Skipas wordt 3,4% duurder

Slechts 14 skigebieden hanteren in seizoen 2014/2015 dezelfde prijzen als vorig jaar. De overige skigebieden verhogen hun prijzen met gemiddeld 3,4% voor een skipas in het hoogseizoen. Dit is veelal een bedrag tussen de € 5,- en € 10,- verhoging per pas. Opvallend is dat de prijsstijgingen in het laagseizoen minder hoog zijn, gemiddeld 1,7%. Ook zit er verschil in de prijsstijgingen per land. Zo gingen de prijzen in Zwitserland het minst omhoog met 1,2% en gooiden de Italianen gemiddeld 4% bovenop de prijzen van vorig jaar en hebben daarmee de hoogste prijsstijging.

wintersport

Top 3 goedkoopste skipassen

In de volgende gebieden betaal je het minst voor een 6-daagse skipas in het hoogseizoen.
1. Rofanseilbahn in Maurach, Oostenrijk.
In dit skigebied in de vakantieregio Achensee betaal je slechts € 112,- voor een 6-daagse skipas. Hiervoor heb je toegang tot 14 km aan pistes. Wil je liever een pas voor het hele gebied Achensee met 156 km pistes, dan betaal je € 164,-.
2. Aussois, Frankrijk
In het Franse Aussois mag je voor € 140,- 6 dagen lang gebruik maken van de 55 km pistes en 10 liften die het skigebied telt.
3. Le Corbier – St. Jean d’Arves, Frankrijk
Eveneens in Frankrijk ligt het skigebied van Le Corbier en St-Jean-d'Arves waar je voor € 163,50 6 dagen kunt skiën op 37 pistes, oftewel 90 km geprepareerde afdalingen.

Skier

De duurste skipassen

De prijzen van skipassen in de Alpen variëren dit jaar van € 112,- voor de goedkoopste tot bijna € 360,- voor de duurste 6-daagse skipas.

Zwitserland
In Zermatt heb je een waanzinnig uitzicht op een van de beroemdste bergen van Zwitserland; de Matterhorn. Echter moet je hier wel 434 CHF, bijna € 360,-, betalen voor 6 dagen skiën. Hiervoor heb je dan toegang tot ruim 350 km aan pistes in zowel Zwitserland als Italië.

Frankrijk
In de grote skigebieden van Frankrijk liggen de prijzen het hoogst. Koploper is Paradiski (La Plagne – Les Arcs) waar je deze winter € 285,- betaalt voor een 6-daagse skipas voor 450 km pistes. In het grotere Les Trois Vallées (600 km pistes) betaal je € 2,- minder voor een 6-daagse pas.

Oostenrijk
In het populairste wintersportland Oostenrijk betaal je deze winter voor de Silvretta Skipas het meest: € 265,50 voor 6 dagen. Hiermee kun je dan wel skiën in de plaatsen Ischgl, See im Paznaun, Kappl en Galtür. Hierna volgen Sölden en Obergurgl waar je € 253,50 moet neertellen om 6 dagen gebruik te maken maken van de liften en de pistes.

Italië
In Italie betaal je de hoogste prijs voor de Dolomiti Superskipas. Deze kost € 270,- voor 6 dagen, maar daarvoor heb je wel toegang tot maar liefst 1.200 km aan pistes. Per kilometer piste valt de prijs dus eigenlijk wel weer mee.

Waar skiën kinderen deze winter het goedkoopst?

Ook voor kinderen is Rofanseilbahn in Maurach am Achensee de goedkoopste plek om te skiën. Hier betaal je € 67,- voor 6 dagen voor kinderen vanaf 6 jaar (tot 6 jaar is dit gratis). Nummer 2 is Pejo in Italie waar kinderen voor € 75,- 6 dagen kunnen skiën. Daarna komt Skiregion Dachstein-West met € 85,40 voor 6-dagen, kinderen tot 5 skiën hier gratis. In veel skigebieden krijgen kinderen tot een bepaalde leeftijd een gratis skipas mits een van de ouders een 6-daagse skipas koopt. Echter in Weißsee Gletscherwelt (Uttendorf/Weißsee) kunnen betalende ouders 2 kinderen gratis meenemen tot een leeftijd van 12 jaar. In het Stubaital, waaronder o.a. de skigebieden van de Stubaier Gletscher en Schlick 2000 vallen, ontvangen kinderen tot 10 jaar een gratis skipas. Ook in Hochzeiger in het Pitztal en de Wurzeralm skiën kinderen tot 10 jaar zonder te betalen.

Kinderen op wintersport

Kijk jij voordat je een wintersport boekt naar de prijzen van de skipassen, of laat je je verrassen bij aankomst?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen