6 augustus 2014 door Miranda in 'Nieuws', Aankondigingen''

Bouw nieuwe skiliften

Vorige week kon je bij ons lezen welke ontwikkelingen er allemaal plaatsvinden in de Oostenrijkse skigebieden voor deze winter. Deze week besteden we aandacht aan de andere Alpenlanden. We geven je een overzicht van de belangrijkste nieuwe liften en pistes in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Italië. Ook daar wordt deze zomer volop gewerkt om het de wintersporter de komende winter weer helemaal naar de zin te maken.

Nieuwe liften in Duitsland

De voorzieningen in het Sauerland worden ieder jaar beter. Dit seizoen wordt een sleeplift op de Altastenberg vlakbij Winterberg vervangen door een snelle 4-persoons stoeltjeslift. In het zuiden van Duitsland in Oberbayern wordt ook flink gebouwd deze zomer. In Bayrischzell, Lenggries, Spitzingsee en Reit im Winkl worden sleepliften vervangen door moderne stoeltjesliften. Ook in Bad Hindelang, in Allgäu, worden maar liefst 2 splinternieuwe stoeltjesliften aangelegd. Ook deze liften vervangen sleepliften.

Restanten skilift

Restanten van de oude lift in het skigebied Winkmoosalm

Belangrijke nieuwe liftverbinding Châtel, Les Portes du Soleil

In het Franse Serre-Chevalier bouwt men momenteel een nieuwe 8-persoons gondel en twee nieuwe 4-sterrenhotels. In Chamonix is men bezig met ‘Plan Joran’; een 10-persoonsgondel die een 4-persoons stoeltjeslift moet gaan vervangen. In La Clusaz wordt flink geïnvesteerd; maar liefst 2 nieuwe combiliften (stoel- en gondel), een nieuwe stoeltjeslift en twee sleepliften zijn voor het nieuwe winterseizoen gereed. In de populaire skigebieden van La Plagne en Val Thorens worden 4-persoons stoeltjesliften vervangen door 6-persoons, waardoor de wachttijden hier zeker zullen afnemen. In het grootste skigebied van Europa – Les Portes du Soleil – worden dit winterseizoen ook weer 4 nieuwe liften geopend, 2 in Châtel en 2 in Avoriaz. In Châtel zal hierdoor een belangrijke verbinding tussen de twee skigebieden van Linga en Super-Châtel gerealiseerd worden. Voorheen werden beide gebieden verbonden door middel van een skibus.

Bouw Chamonix

In Chamonix wordt volop gewerkt

Zwitserse skigebieden vernieuwen

Ook in Zwitserland wordt dit jaar weer flink in de buidel getast. Vanuit Lenk hoef je dit seizoen niet meer eerst de oude 80-persoons gondellift en stoeltjeslift te nemen naar de Metschstand, maar je kunt ineens op de top komen met een nieuwe 10-persoons gondellift. In Arosa Lenzerheide wordt een nieuwe stoeltjeslift gebouwd voor de verbinding van het oost-en westgedeelte van skigebieden in Lenzerheide. In Crans-Montana en Flumserberg worden 2 oude 2-persoons stoeltjesliften vervangen door snelle 6-persoons. In Davos – Jakobshorn wordt de oude 50-persoonsgondel vervangen door een nieuwe versie die maar liefst 100 personen tegelijk de berg op brengt.

Nieuw piste in Sulden

In Italië wordt ook behoorlijk aan weg – eh liften - getimmerd momenteel. In Alta Badia komen twee nieuwe stoeltjesliften; een 6- en een 8-persoons. In Courmayeur wordt een oude 31-persoonsgondellift vervangen door een nieuwe die maar liefst 100 personen tegelijk vervoert. In Folgaria, Lavarone & Luserna worden zowel een nieuwe stoeltjes- als gondellift uit de grond gestampt deze zomer. Sulden am Ortler krijgt een nieuwe panoramapiste van 2,5 km lang die 500 hoogtemeters overbrugt en een nieuwe gondellift ‘Rosim’. Het Schnalstal krijgt een nieuwe gondel die een 2-persoons stoeltjeslift zal gaan vervangen deze winter.

Courmayeur

Het nieuwe station in Courmayeur krijgt al vorm

Het bovenstaande overzicht is slechts een samenvatting van de vele vernieuwingen in de Alpenlanden deze winter. Wereldwijd worden er momenteel maar liefst 155 liften gebouwd.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.