Skip to navigation Skip to main content

Wintersport: 10 vragen, 10 antwoorden

 

Wij beantwoorden jouw Google-zoekvragen over wintersport! Wanneer je in Google een woord intypt krijg je van de zoekmachine automatisch een zoekvoorstel. Voer bijvoorbeeld ‘is skiën’ in in het zoekvenster. Google vult vervolgens je zoekopdracht aan met ‘is skiën gevaarlijk’ en ‘is skiën moeilijk’. Welke voorstellen je krijgt te zien is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de frequentie van de uitgevoerde zoekopdracht. Snowplaza heeft 10 populaire vragen en antwoorden voor je op een rijtje gezet.

Hoe is wintersport ontstaan?

Dat we met z’n allen ieder jaar weer op wintersport gaat is ‘de schuld’ van de Noren… of de Mongolen. Geleerden zijn het er nog steeds niet helemaal over eens of de ski uit Scandinavië of uit het Altaigebergte komt. Rotstekeningen in Noorwegen met daarop een skiër zijn in ieder geval al meer dan 5000 jaar oud! In die tijd werd de ski met name gebruikt als transportmiddel tijdens de jacht. Lees verder over de geschiedenis van het skiën >>

Is skiën moeilijk?

Iedereen kan leren skiën! De zwarte piste kun je de eerste dagen beter vermijden maar je zult zien dat je snel progressie boekt. Het is verstandig om voor je naar de Alpen vertrekt al vast op de ski’s te hebben gestaan in een indoorhal. Zo weet je al een beetje wat je kunt verwachten voor je aan het echte werk begint. Onder leiding van een ervaren skileraar zet je grote stappen en merk je dat skiën helemaal niet zo moeilijk is als je denkt. Bekijk de skigebieden voor beginners >

Is skiën gevaarlijk?

Iedereen kent de beelden van gipsvluchten waarin Nederlanders gewond terugkeren van hun skibestemming. In Oostenrijk skiën ieder jaar gemiddeld acht miljoen mensen (twee miljoen Oostenrijkers en zes miljoen buitenlanders), hiervan raken ongeveer 60.000 mensen gewond. Dit komt neer op 0,75 procent van alle skiërs. Daarnaast komen er jaarlijks zo’n vijftien mensen om het leven door een wintersportongeval. Skiën is de laatste jaren wel een stuk veiliger geworden door de invoering van de helm. Ben jij op de hoogte van de FIS-pisteregels?

Is skiën gezond?

Actief bezig zijn in de buitenlucht. Skiën is zeker gezond maar het gevaar van blessures ligt op de loer. Daarnaast is het verstandig om voor je op wintersport gaat al aan je conditie te werken. Een inspanning in de bergen vraagt veel van je kunnen door de ijlere lucht. Wanneer je bovenbenen al een beetje getraind zijn en je conditie op peil is, ga je een zorgeloze wintersport tegemoet.

Waarom wintersportdekking?

Voor je op wintersport gaat is het belangrijk om te controleren of je over wintersportdekking beschikt. Zo ben je bij eventuele schade of letsel goed verzekerd en kom je niet voor verrassingen te staan. Een wintersportdekking zorgt dat je bent verzekerd tegen diefstal, vervoer van de piste naar het ziekenhuis en een gipsvlucht. Ga jij goed verzekerd op wintersport?

 

Waar boek ik mijn wintersport?

Voor het boeken van een wintersport kun je op diverse plekken terecht. Je kunt zelf op zoek gaan naar een accommodatie en hier direct contact mee opnemen om te boeken. Wil je de communicatie en het geregel liever uit handen geven bekijk dan het aanbod van touroperators. Tegenwoordig gebeurt dit veelvuldig online maar je kunt hier ook nog altijd voor naar een reisbureau.

Wanneer wintersport boeken?

Er zijn diverse periodes om je wintersport in te boeken. Je kunt je vakantie ter plaatse direct voor volgend jaar vastleggen of tot het laatste moment wachten om in de verse sneeuw te kunnen skiën. Wanneer je in het hoogseizoen op wintersport wil is het verstandig om na de zomer op zoek te gaan. Zo weet je zeker dat je nog over een accommodatie beschikt dat aan jouw wensen voldoet.

Hoe ski je in de poedersneeuw?

Skiën in de poedersneeuw is lang niet zo moeilijk als je denkt. Wanneer je met een aantal zaken rekening houdt, zul je zien dat je prima door de diepe sneeuw kunt skiën. Leun vooral niet achterover omdat je te allen tijde controle over de ‘tips’ van je ski’s wilt houden. Houd je benen iets verder uit elkaar en zorg dat je voldoende snelheid maakt om goed op de poedersneeuw te kunnen ‘drijven’.

 

Wat kost skiën?

Skiën is geen voordelige hobby. De aanschaf van je complete uitrusting loopt behoorlijk in de papieren en dan sta je nog niet eens in de sneeuw. Vervolgens dien je nog een accommodatie te boeken, je vervoer te bekostigen, een skipas te kopen en ter plaatse te eten en drinken. Natuurlijk kun je het wel zo duur maken als je zelf wilt. Kies je voor een chalet aan de piste in Zwitserland of een eenvoudig appartement in een Frans skistation?

Wat neem je mee op wintersport?

Iedereen kent de stress van het op wintersport gaan. Heb ik alles wel bij me? Vergeet ik niks? Om zorgeloos op vakantie te gaan is het verstandig om van te voren alles goed op een rijtje te zetten. Een paklijst kan je hierbij helpen zodat je straks niet in de sneeuw staat zonder skibril of zonnebrand. Maar denk niet alleen na over wat er mee moet in je koffer, controleer ook de auto, je verzekering en je reispapieren! Ga naar de wintersport paklijst >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.