Skip to navigation Skip to main content

Unieke wintersportbestemming: Kühtai

5618 - Unieke wintersportbestemming: Kühtai (1)

Enige dagen geleden schreef ik over mijn ervaringen in het skigebied Hochoetz. Hoewel de skigebieden van Kühtai en Oetz im Ötztal niet met elkaar verbonden zijn (wel met skibus) is dezelfde skipas hier geldig. Kühtai is de hoogstgelegen wintersportbestemming van Oostenrijk (2020 meter) en beschikt over iets meer dan 40 kilometer aan pistes. Al tijdens de rit vanuit Oetz over de bergpas heb ik door dat ik te maken heb met een unieke wintersportbestemming. Na talloze haarspeldbochten doemt er opeens een indrukwekkende stuwdam op en rijd je Kühtai binnen.

Nog altijd volop winter

Kühtai doet totaal niet denken aan een Oostenrijks skidorp aangezien de plaats slechts bestaat uit een hoofdstraat met aan weerszijden hotels en enkele chalets. Geen pittoreske bebouwing, een gezellig plein of karakteristieke kerk. Sfeerloos wil ik het niet noemen aangezien ik ben overdonderd door deze unieke uitstraling. Terwijl er in het lager gelegen Oetz geen sneeuwvlok meer valt te bekennen, is het hier nog volop winter. Kühtai wordt omgeven door een indrukwekkend berglandschap en aan weerszijden van het dorp gaan er liften omhoog. Een van de voordelen van Kühtai laat zich eenvoudig raden, de accommodaties liggen allemaal aan of bij de piste.

Korte afdalingen

In Kühtai wordt er ook aan de kleinste gasten gedacht. Vlakbij de Hochhalterbahn en de Startbahn ligt een winterspeeltuin en een oefenweide met lopende band om de eerste meters op de ski’s te maken. Na in de sneeuw te hebben gespeeld met mijn neefjes en nichtjes is het tijd om zelf op de ski’s te staan. Met de Hochhalterbahn bereik ik het hoogste punt van het skigebied (2520 meter) en daal ik via afdaling nr. 2 terug richting het dorp. Dat de pistes maar weinig hoogteverschil overbruggen neem ik voor lief. Aan deze zijde van het skigebied zijn vrijwel alleen rode afdalingen maar te steil of te lastig wordt het nooit. Aangezien de pistes hier volledig in de zon liggen neemt de kwaliteit van de pistes helaas snel af.

Twee heerlijke berghutten

Aan het eind van de ochtend zie je de meeste wintersporters de switch maken naar de overzijde van het skigebied maken waar de pistes veel langer in conditie blijven. Via een skitunnel bereik ik de Hohemutbahn die me toegang verschaft tot het gedeelte waar ook het zeer uitgebreide K-Park ligt (Oostenrijks grootste halfpipe!). Afdaling 13 is behoorlijk bijzonder aangezien het lijkt alsof je zo het stuwmeer in skiet! Vergeet hier niet af en toe even te pauzeren om te genieten van het uitzicht op het meer, de bergen en het dorp. Waar je ook gerust even de spieren tot rust kunt laten komen is bij het Graf Ferdinand Haus en de Dreiseenhütte. Heerlijke berghutten met een authentieke kaart en de gehele dag in de zon.

Alles behalve zwart

Met enige moeite weet ik het terras te verlaten om vervolgens heerlijk te carven op afdaling 6 naast de Dreiseenbahn. Daarna staan de zwarte pistes naast Gaiskogellift en Wiesberglift op het programma. Zwart boezemt toch altijd enige angst in maar dat is in dit geval totaal niet nodig. In deze hoek van het skigebied is het heerlijk rustig en lastig is het alles behalve. Dat veel skiërs deze piste links laten liggen heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat ze worden ontsloten door sleepliften.

Onder de indruk van Kühtai

Vanaf het eerste moment was ik onder de indruk van Kühtai. Oostenrijks hoogste wintersportbestemming is uniek in meerdere opzichten. De stuwmeren, accommodaties aan de piste, sneeuwzekerheid en zonnige ligging zorgen voor een wel heel bijzonder plaatje. Het skigebied van Kühtai heb ik leren kennen als een gebied waar iedereen zich thuis voelt. Er zijn brede, glooiende afdalingen maar ook pittigere stukken waar meer van je kunnen wordt gevraagd. Voor freestylers is er een uitdagend funpark en bij verse sneeuw valt er ook buiten de piste genoeg te beleven. Zelfs onder de warme voorjaarsomstandigheden van vorige week heb ik nog enkele toerskiërs gezien die hier ook ideale omstandigheden vinden. De glimlach van mijn jongste familieleden verraadt dat ook kinderen hier zich hier uitstekend kunnen vermaken.

Klik hier voor meer informatie over Kühtai >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.