Skip to navigation Skip to main content

Hochoetz biedt alles wat families zoeken

5616 - Hochoetz biedt alles wat families zoeken (1)

Waarom rijden de meeste wintersporters door naar Sölden terwijl er aan het begin van het Ötztal ook een skigebied ligt? Vorige week was ik in het zomers aanvoelende Oetz im Ötztal en kreeg ik antwoord op deze vraag. Voor après-ski, een uitgebreid piste-aanbod en een sneeuwzekere gletsjer moet je naar het populaire Sölden. Hecht je hier geen waarde aan en houd je van een compact, familievriendelijk skigebied waar de prijzen stukken lager liggen dan voel je je beter thuis in het gemoedelijke Hochoetz.

Ideale bestemming voor families

Wanneer ik boven kom met de Acherkogelbahn, waarvan het dalstation net buiten Oetz ligt, zie ik direct waar dit skigebied het van moet hebben. Er staat een treintje op de kinderen te wachten om ze zonder ongelukken naar het kinderland te brengen. Pinguïn Bobo en mascotte Agi vermaken ondertussen de kids die in afwachting zijn op hun skiles. Ondanks de beperkte omvang van het skigebied zijn er twee skischolen (Skischule Oetz-Hochoetz - Skischule Age) met beide hun eigen kinderland. Na de kinderen met een glimlach op hun gezicht te zien vertrekken, is het tijd om zelf de pistes te gaan ontdekken.

Dalafdaling naar Ochsengarten

Ik start mijn skidag in Hochoetz met de rode piste (Nr. 4) die naast de Kühtaile stoeltjeslift ligt. Een heerlijke brede afdaling waar je alle ruimte hebt voor het draaien van je bochten. Vanaf hier kun je via een bosrijke dalafdaling, die nooit al te lastig wordt, verder skiën naar het dorpje Ochsengarten. In Ochsengarten heb je de mogelijkheid om de skibus te pakken naar Kühtai waar dezelfde skipas geldig is. Ik pak echter de rode, verouderde gondel terug naar het centrale punt van het skigebied Hochoetz. Naast de bergstations van twee liften vind je hier onder andere het panoramarestaurant, skiverhuur en kinderopvang.

Beperkt, maar fijn pisteaanbod

Na ditmaal wel de driepersoons stoeltjeslift Kühtaile te nemen bereik ik het gedeelte van het skigebied dat aan de andere zijde van de kam ligt. Drie stoeltjesliften ontsluiten een handjevol pistes die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Afdaling 8 staat te boek als zwart maar is prima te doen en behoort wat mij betreft tot de lekkerste van het skigebied. Freestylers hoeven zich van het funpark bij de Balbach stoeltjeslift niet al te veel voor te stellen. Met 2 tables en een verwaarloosde kicker houdt het op maar hier richt skigebied Hochoetz zich dan ook niet op. Wil je de spieren echt even aan het werk zetten? Afdaling 12 is duidelijk wel zwart. Steil, smal, een echte bovenbenentrainer.

Tropische omstandigheden

Het hoogste punt van Hochoetz ligt op 2272 meter en bereik je via de moderne Wetterkreuzbahn. Voor je begint aan je volgende afdaling is het de moeite waard om even bij het uitkijkplatform te kijken. Vanaf hier heb je zelfs zicht op de Zugspitze! Vervolgens daal ik via een rode en blauwe piste af naar restaurant Balbach Alm. Op het zonovergoten terras geniet ik van een heerlijke (en betaalbare!) apfelstrudel. Dat de tropische omstandigheden de pistes geen goed doen is vanzelfsprekend. Toch vallen de sneeuwcondities bij temperaturen ver boven het vriespunt (10 graden) mij nog alles mee. Er zijn weinig ‘bulten’ en tot een uur of 2 is het alles behalve ‘slushy’

Noch voor beginners, noch voor cracks

Skigebied Hochoetz beschikt over ongeveer 40 kilometer aan pistes waardoor je in één dag vrijwel alle afdalingen kunt skiën. Aangezien een vlakke oefenweide en een glooiende blauwe afdaling ontbreken zou ik het gebied niet aanraden voor een eerste wintersport. Heb je wel al wat ervaring op de ski’s dan hoef je je niet af te laten schrikken door het hoge gehalte rode afdalingen aangezien het nooit té lastig wordt. Voor echte cracks is het simpelweg niet uitdagend en uitgebreid genoeg. Voor wie is skigebied Hochoetz dan wel geschikt? Families en niet al te veeleisende wintersporters die zorgeloos willen skiën voelen zich hier volkomen thuis. De faciliteiten voor kinderen zijn uitstekend, je hebt alle ruimte op de piste en het prijsniveau is hier nog zeer vriendelijk. Iedereen die in Oetz im Ötztal is geweest vindt het totaal niet erg dat de massa doorrijdt naar Sölden!

Klik hier voor meer informatie over Oetz en Hochoetz >>

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.