Skip to navigation Skip to main content

Tips voor het beschermen van je ogen in de sneeuw

5617 - Tips voor het beschermen van je ogen in de sneeuw (1)

Het aanhoudende goede weer in de Alpen is ons allemaal niet ontgaan. Je zult er soms wel eens moe van worden als je reisgenoten steeds blijven herhalen: “Wel goed insmeren hé?”. Vaak vergeten we dan dat de ogen ook veel te verduren hebben in de felle zon. Wist je dat ook je ogen kunnen verbranden? Het aantal slechtziende mensen in Nederland stijgt elk jaar. Overmatige blootstelling aan UV-straling komt pas later in je leven tot uiting. Denk bijvoorbeeld aan de aandoening staar. De UV-straling in besneeuwde bergen is vaak 10 keer zo sterk dan in Nederland.

Oogbescherming is erg belangrijk in de sneeuw

Nu ik jullie een beetje bang heb gemaakt ga ik enkele handige tips geven om je ogen zo goed mogelijk tegen deze UV-straling te beschermen. Niet alleen zonnebrillen helpen bij het beschermen van je ogen, maar ook bepaalde voeding kan je ogen beschermen. Deze tips zijn zeker niet alleen bestemd voor volwassenen, maar des te belangrijker voor jonge kinderen die vatbaarder zijn tijdens hun groeiperiode.

Belangrijke skibril weetjes:

  • Een gewone zonnebril zonder gegarandeerde UV-bescherming kan meer schade aanrichten aan je ogen dan dat je helemaal geen zonnebril zou dragen. Dit komt doordat je pupillen zich opensperren door de donkere glazen van de bril waardoor er meer schadelijke stralen binnenkomen die je ogen kunnen beschadigen.
  • Niet alle zonnebrillen hebben hetzelfde beschermingsniveau. Belangrijk is dat je een bril kiest die in staat is om 100% van de UV-stralen te absorberen. Door deze glazen wordt het UV-licht als het ware afgebrokkeld, waardoor je netvlies beschermd blijft.
  • Let erop dat de zonnebril aan de zijkant niet te veel licht doorlaat. Zodra het zonlicht de zijkant van je ogen kan bereiken, blijf je onopgemerkt je ogen beschadigen. Kies daarom voor grote glazen die dicht bij je ogen komen.
  • Ski nooit zonder ski- of zonnebril. Ook als er geen zon is, is er altijd UV-straling aanwezig. Kies dan gewoon de juiste lens zodat je ogen altijd beschermd zijn.
  • Vaak last van een beslagen bril? Zet je bril niet af bij sneeuw of mist. Zorg dat het glas niet vochtig wordt. Zet je de bril toch af, leg deze dan op een droge plek. Je glazen inwrijven met speeksel is ook een oude truc. Misschien niet heel smakelijk, maar het werkt wel!

De Goggle is een echt mode accessoire op de piste

De ski goggles

De ski goggle of sneeuwbril is de perfecte bril voor in de sneeuw. Deze bril sluit goed aan waardoor je ogen optimaal beschermd blijven. De ski goggle is in allerlei maten en kleuren te verkrijgen. Gelukkig spelen de grote sportmerken hier goed op in, waardoor de ski goggle een echte accessoire is geworden op de piste. Er zijn veel ski goggles waarbij je de lenzen kunt verwisselen. Zo zijn er lenzen voor sluierwolken, extreme zon, bewolking en sneeuw zodat het zicht op de piste altijd optimaal blijft. Draag je in het dagelijks leven een bril? Geen probleem. Er zijn speciale ski goggles te krijgen die je over je montuur heen kunt dragen.

Lees hier het weblog over sneeuwbrillen>>

Verschillende lenzen zorgen voor een goed zicht

Ski zonnebrillen

Geen fan de van de ski goggle? Dan is er altijd nog de “normale” skibril. Ook deze zijn er in allerlei soorten te verkrijgen. Laat je goed adviseren door een opticien die deze bril op de juiste vorm voor je zal afstellen. Hierdoor heeft de skibril de optimale pasvorm. Ook deze speciale zonnebrillen hebben extra lenzen voor verschillende weertypes.

Luteïne beschermt het netvlies

Zijn worteltjes echt gezond voor je ogen?

Ja, naast de skibril kun je ook op je eten letten. Luteïne dat in voedsel zoals kool, spinazie, broccoli en vele gele of oranje vruchten en groenten zit, werkt als een antioxidant voor de bescherming van cellen. Het helpt voorkomen dat blauw licht het gevoelige zwarte weefsel van het netvlies bereikt, wat schade kan veroorzaken. Alleen luteïne is niet genoeg voor een optimale bescherming. Maar het kan wel een handige tip zijn voor wat extra bescherming.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips! Draag jij altijd een bril? En zo ja, welke?

161 - Winter - Daphne

Over Daphne

Als Daphne zou moeten kiezen tussen een zomervakantie of wintersport, is de keuze snel gemaakt: wintersport natuurlijk! Als klein ukkie stond ze voor het eerst op de ski’s en nog steeds is de jaarlijkse vakantie een echte familietraditie.