Skip to navigation Skip to main content

Genieten in Adelboden!

5543 - Genieten in Adelboden! (1)

Afgelopen week had ik het genoegen om mijn dagen door te brengen in de sneeuw in Zwitserland. Deze keer in Adelboden. Adelboden ligt in het zuiden van Berner-Oberland en is een typische Zwitsers dorp. Après-ski en luxe is niet waar je als eerste aan denkt bij Adelboden, het is een pittoresk, vriendelijk dorp voor het hele gezin. In de winkelstraat vind je naast de (winter)sportzaken bakkers met de lekkerste broden, gebakjes en Zwitserse chocolade. Voor de hartige hapjes kan je terecht bij de kaaswinkel en de slagers. Op een Coop na zijn er met name kleine levensmiddelenwinkels her en der verspreid in het dorp.

Vanuit het dorp naar de Tschentenalp

Om een nog beter beeld te krijgen van Adelboden pak je de skilift waardoor je vanuit de hoogte een prachtig uitzicht hebt op de vele authentieke chalets. Adelboden biedt verschillende gebieden om te gaan skiën en snowboarden. In het midden van het dorp kan je de lift omhoog pakken naar de Tschentenalp om aan de andere kant van de berg de vrij rustige pistes te ontdekken. Naast de pistes zijn er 3 rodelbanen die ook open zijn op zaterdag- en woensdagavond. Aangezien onze aankomst op zaterdag te laat was om nog te gaan snowboarden en skiën besloten we de week in te luiden met een avontuur op de rodelbanen. Na een uur gaven we het op vanwege de vele sneeuw die er viel. Overigens zorgde deze sneeuwval wel voor een fantastisch begin op de pistes op zondag!

Ruim 200 kilometer aan piste

Adelboden komt niet alleen dankzij de Tschentenalp aan ruim 200 kilometer piste. Vanuit het dorp kan je een lange lift nemen naar de Sillerenbühl op 1974 meter. Halverwege deze lift kan je uitstappen om de AUDI FIS Ski World Cup piste van Chuenisbärgli af te knallen, wellicht wel iets minder hard dan de professionele deelnemers! Vanuit de Sillerenbühl kan je veel kanten op. De Lavey, Hahnemoos, Metschstand en Luegli zijn de bergen waarover de pistes naar beneden krullen. Afhankelijk van de route die je kiest kan je een aantal lange afdalingen maken. Voor de afwisseling is er een snowpark, slalompiste en off-piste mogelijkheden.

Ook voor de wandelaars

Wat voor ons een van de redenen was om naar Adelboden te gaan zijn de vele wandelroutes. Meer dan 100 kilometer aan wandelroutes zijn er in het gebied te vinden. Velen hiervan lopen in de buurt of langs de pistes. Het leuke hieraan is dat als je een gezelschap hebt dat bestaat uit wandelaars, skiërs en snowboarders je voor de koffie, lunch of middagborrel op een plek kan afspreken die voor iedereen toegankelijk is. Heb je ook langlaufers, hondensledeliefhebbers en kaasfonduegenieters in je gezelschap? In dat geval moet je zeker met z’n allen naar de Engstligenalp!

Rust, ruimte en rond: Engstligenalp

Ten zuiden van Adelboden, op 10 á 15 minuten rijden van het dorp ligt het hoogteplateau en beschermd natuurgebied de Engstligenalp op 2000 meter. Wanneer je bij de lift staat vraag je je nog af wat je kan verwachten, het enige dat te zien is, is een steile rotswand en een aantal grote bevroren watervallen. Een van deze watervallen valt 600 meter diep en is de op-één-na-hoogste waterval van Zwitserland. Boven aangekomen zie je een prachtig wit natuurspektakel. Een grote vlakte strekt zich voor je uit met aan de zijkanten hoge bergen. Het is alsof je je begeeft in een grote witte kom. De Engstligenalp wordt gezien als een insiders tip en bij deze geef ik hem graag aan jullie door! Dankzij de ruimte en de rust bevind je je even in een andere wereld.

Activiteiten op de Engstligenalp

Boven aangekomen is het voor de skiërs en snowboarders mogelijk om met een skilift (met een soort lianen systeem) naar de andere kant van de kom te gaan. Vanuit 3 ankerliften kan je 2 zwarte, 2 blauwe en 3 rode pistes afgaan en ook hier zijn prachtige off-piste mogelijkheden. De kleinsten kunnen zich vermaken op de kinderpiste met poortjes, hobbels en een snowtubebaan. Voor de langlaufers is er een route van 8 kilometer en voor de wandelaars een een rondwandeling van 5,5 kilometer. Hiernaast kan je je aansluiten bij een van de sneeuwschoenwandelingen of een ritje maken met een hondenslede. Wanneer je op je ski's in de lianen hangt kom je langs een aantal iglo’s. In deze iglo’s kan je na een dag hard werken opwarmen en genieten van echte Zwitserse kaasfondue! Nog niet genoeg actie gehad? IJsklimmen is ook mogelijk op de Engstligenalp.

Kortom: ben je opzoek naar een groot gebied met een typisch Zwitsers dorp, prachtige brede pistes en wandelmogelijkheden? Dan raad ik je Adelboden zeker aan. Vergeet niet om een dag een uitstapje te maken naar de prachtige Engstligenalp!

Winter Yvonne

Over Yvonne

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.