20 februari 2014 door Yvonne in 'Nieuws''

De Snowpark Awards 2013

Een nieuw onderdeel van de Olympische Spelen dit jaar is de slopestyle. Het parcours (Rosa Choetor Extreme Park in Krasnaja Poljana) bestaat uit rails en schansen waar de rijders hun trucs op laten zien. Ik denk dat we allemaal toch aardig onder de indruk waren van de grootte en hoogte van het parcours en ondanks een aantal laatste aanpassingen spraken zelfs meerdere deelnemers hun twijfels uit. Met name tijdens de eerste run kwamen veel rijders dan ook ten val. De Noor Torstein Horgmo brak helaas zijn sleutelbeen en de helm van de Tsjechische Sarka Pancochova barstte tijdens een val in tweeën.

Geschikt of niet?

Wat ik mij nou afvraag, wat maakt zo’n snowpark nou geschikt of niet en wie bepaalt dat? Als je gaat zoeken op de verschillende parken kom je als snel een top 10 van snowparks tegen. Maar waar kan ik, als ervaren, maar niet zo heldhaftige snowboarder terecht als ik mijn jumps zou willen oefenen? (Ik geef heel eerlijk toe, veel meer dan het kijken naar andere – wel heldhaftige – snowboarders is het niet.) En ik kan mij voorstellen dat ervaren freestyle snowboarders ook bepaalde eisen stellen aan het park. Gaat het om de jumps of de rails? Liever veel of juist hoog? In Italië is een oplossing gevonden voor het probleem.

Snowpark Awards 2013

Afgelopen november vond in Modena, Italië, de prijsuitreiking van de Snowpark Awards 2013 plaats. Deze tweede editie van de Oscars voor de snowparks, in Italië, is ontstaan door een samenwerking van Nissan Skipass, 4Snowboard, 4Skiers, Pointbreak en MOON. Zowel het publiek als deskundigen konden stemmen op hun favoriete snowpark. De snowparks konden genomineerd worden voor 10 categorieën waaronder: beste park, beste beginners park, beste jib line, beste speciale obstakel, beste boardercross, beste halfpipe en beste video.

Livigno Mottolino Fun Mountain Snowpark

De winnaars

Op maar liefst 18 genomineerde snowparks kon er gestemd worden. Meer dan 1500 stemmen werden er uitgebracht waarbij die van het publiek voor 40% meetelden en die van de deskundigen voor 60%. De grote winnaar van de Snowpark Awards 2013 is het snowpark Mottolino in Livigno met 4 van de 10 awards. Hiernaast is in Livigno ook snowpark Carousel 3000 te vinden, deze won 2 awards. Livigno Mottolino kreeg ook de award voor beste park. Hierbij werden de parken beoordeeld op vorm, ontwerp, creativiteit, omvang, bedrijfsvoering en andere factoren. De overige parken die voor deze award genomineerd waren zijn: Alpe di Siusi, Madonna di Campiglio en Val Senales. De winnaars van de awards:

 • Beste Park: Livigno Mottolino
 • Beste Park Midden-Zuid: Campo Felice
 • Beste Beginners Park: Livigno Carosello
 • Beste Pro Line: Ivigno Mottolino
 • Beste Jib Line: Vince Alpe di Siusi
 • Beste Speciale Obstakel: 9 Knights Castle in Livigno Mottolino
 • Beste Boardercross: Livigno Carosello
 • Beste Halfpipe: Chiesa Valmalenco
 • Beste Marketing: Livigno Mottolino
 • Beste Video: Vince Alpe di Siusi
 • Kortom: Livigno Carosello, daar kan je mij binnenkort vinden! Heb jij ervaring met een van de genoemde snowparks of met een andere? We horen het graag!

Yvonne is geen ochtendmens, maar als er een piste in de buurt is staat ze het liefst zo vroeg mogelijk bij de lift. Genieten is het belangrijkst. Zowel op het snowboard, tijdens het rodelen, in de après-ski of van een heerlijk bord eten in een knusse berghut.