Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift in Le Grand Massif: 6-persoons stoeltjeslift Sairon

Stoeltjeslift (1)
© Spalder Media Group

Komend winterseizoen stap je in het Franse skigebied Le Grand Massif in een nieuwe lift. De 4-persoons Sairon stoeltjeslift krijgt een make-over en wordt deze zomer vervangen door een moderne variant die plaats biedt voor zes personen. Niet alleen wordt de nieuwe lift in Le Grand Massif sneller, maar ook stiller en duurzamer. Als alles volgens plan verloopt, is de nieuwe Sairon stoeltjeslift voor aanvang van skiseizoen 2022/2023 klaar voor gebruik. In dit artikel lees je alles over het project.

Nieuwe lift in Le Grand Massif: sneller en comfortabeler omhoog

Na 36 winterseizoenen trouw in dienst te zijn geweest, krijgt de 4-persoons stoeltjeslift Sairon deze zomer een flinke make-over. De oude stoeltjeslift was niet meer van deze tijd en nodig aan vervanging toe. Komende winter stap je in Morillon - Les Esserts, op 1077 meter hoogte, in een nieuwe, moderne 6-persoons stoeltjeslift. De rit omhoog naar 1714 meter hoogte leg je straks niet alleen een stuk sneller af, maar ook comfortabeler. Bovendien is de lift een stuk stiller en kunnen er meer personen per uur worden vervoerd. Dit gaat voor een betere doorstroom in het skigebied zorgen. 

Feiten & cijfers nieuwe 6-persoons Sairon stoeltjeslift

Dalstation: 1077 m. Lengte: 2846 m.
Bergstation: 1714 m. Hoogteverschil: 637 m.
Snelheid: 5 tot 6 m/sec. Capaciteit: 3300 pers./uur
Duur rit: 9 minuten Locatie: Morillon - Les Esserts

Duurzaam met weinig impact op het landschap

Om de impact op het landschap te minimaliseren, is de nieuwe Sairon zo ontworpen dat er zo min mogelijk bos hoeft te worden gekapt. De nieuwe lift in Le Grand Massif krijgt zes steunpalen minder, zodat er zelfs meer natuur vrijkomt. Ook op het gebied van duurzaamheid zet het skigebied een aantal stappen. Zo worden bepaalde onderdelen van de oude lift herbruikt en wordt al het afval gerecycled. Een nieuwe generatie motor (Direct Drive) gaat het verbruik van olie en elektriciteit flink verminderen en ook neemt het skigebied allerlei maatregelen om beschermde gebieden en wetlands te behouden. Le Grand Massif neemt diverse voorzorgsmaatregelen ter protectie van de huidige flora en fauna.

Met de bouw van de nieuwe Sairon stoeltjeslift in Le Grand Massif is gestart na afloop van skiseizoen 2021/2022. Als alles volgens plan verloopt, is de lift klaar voor aanvang van skiseizoen 2022/2023. Lokale bedrijven zijn verantwoordelijk voor de bouwwerkzaamheden.

Grand Massif Nieuwe Lift
De rode pijl geeft de locatie van de nieuwe lift in Le Grand Massif aan.

Wintersport in Le Grand Massif

Le Grand Massif is het skigebied dat wordt gevormd door de skidorpen Morillon, Sixt Fer à Cheval, Les Carroz, Samoëns en Flaine. Vanuit alle vijf heb je eenvoudig toegang tot de ruim 260 pistekilometers, gelegen tussen 900 en 2500 meter hoogte. Skiën doe je in een indrukwekkend winterlandschap, met uitzicht op onder andere de Mont Blanc en Mont Buet. Groot voordeel is dat het hier nooit extreem druk is en er van lange wachtrijen voor de liften vrijwel nooit sprake is. Aan fijne berghutten is geen gebrek, je kunt leuke dagtochten maken en ook buiten het skiën om is er genoeg te doen. Voor freestylers zijn er diverse funparks, off-piste skiërs vinden een aantal mooie routes buiten de gebaande paden en liefhebbers van gezelligheid kunnen na afloop iets drinken in een bar of een van de feestjes en/of events bijwonen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.