Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe lift in La Norma: 10-persoons Melezet gondel

54551 - Nieuwe lift in La Norma: 10-persoons Melezet gondel (11)
© Véronick

Komende winter kun je in het Franse skigebied La Norma in een nieuwe lift stappen. Na 50 jaar trouwe dienst wordt de 4-persoons Melezet gondel komende zomer vervangen door een moderne 10-persoons variant. Een flinke verbetering voor het skigebied, maar waar wel een stukje geschiedenis mee verloren gaat. De oude Melezet was ooit de tweede skilift die in het skigebied gebouwd werd en roept dus aardig wat nostalgie op. Alles over de nieuwe 10-persoons gondel in La Norma lees je in dit artikel.

Nieuwe lift in La Norma vervangt 50 jaar oude gondel

50 jaar lang heeft de 4-persoons gondel Melezet wintersporters vanuit La Norma naar een hoogte van 2000 meter gebracht. De oude lift werd ooit in 1972 als tweede skilift van het skigebied in gebruik genomen en was nu nodig aan vervanging toe. Dat tijdperk is nu aangebroken. Afgelopen winter heeft de oude gondel haar laatste rondjes gedraaid en na afloop van skiseizoen 2021/2022 is er aan dit stukje historie officieel een einde gekomen. De oude lift is inmiddels ontmanteld en wordt de komende maanden vervangen door een nieuwe, moderne 10-persoons variant van fabrikant Doppelmayr. Als alles volgens plan verloopt, wordt de nieuwe lift in La Norma bij aanvang van skiseizoen 2022/2023 in gebruik genomen.

Feiten & cijfers nieuwe Melezet in La Norma

Dalstation: 1375 m. Lengte: 1475 m.
Bergstation: 2000 m. Hoogteverschil: 625 m.
Snelheid: 6 m/sec. Aantal gondels: N.b.
Duur rit: 4:30 minuten Capaciteit: 1400 pers./uur
Fabrikant: Doppelmayr Plaats: La Norma

Capaciteit bijna verdubbeld

De nieuwe lift is voor La Norma een flinke verbetering. Daar waar de oude gondel zo'n 800 personen per uur naar boven kon vervoeren, kan de nieuwe Melezet er 1400 omhoog brengen. Nu is het in La Norma eigenlijk nooit echt druk, zelfs niet in het hoogseizoen, maar wachttijden moeten nu helemaal niet meer voorkomen. De nieuwe lift wordt gebouwd volgens de nieuwste technologieën en een stuk ruimer opgezet. Opgepropt tegen elkaar aan zitten is er straks niet meer bij! De rit omhoog wordt met de nieuwe Melezet een stuk sneller én comfortabeler.

54551 -  (19)
De rode pijl geeft de locatie van de nieuwe lift aan

Oude gondels verkocht

De oude gondels van de Melezet zijn niet vernietigd, maar hebben een tweede leven gekregen. Alle 40 gondels zijn via een veiling verkocht aan liefhebbers van de lift. De cabines hebben daarmee een mooi tweede leven gekregen en wie weet kom jij ze nog wel eens ergens tegen!

54551 -  (20)
© Véronick

Wintersport in La Norma

La Norma is een fijn en familievriendelijk skigebied in de Franse Savoie. Kinderen staan hier op nummer één en er zijn dan ook ontzettend veel faciliteiten voor gezinnen. Dit moderne, maar gezellige dorpje is autovrij en de meeste accommodaties liggen aan of vlak bij de pistes. De nieuwe Melezet gondel brengt je straks in een mum van tijd midden in het skigebied dat zo'n 65 km aan pistes telt. Het merendeel van de afdalingen is blauw van kleur en omdat het nooit echt druk is, kun je hier in alle rust leren skiën. Voor de kleintjes is er direct bij het dorp een uitgebreid kinderland en voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er mogelijkheden voor kinderopvang.

Lees hier meer over La Norma

Een aantal jaar geleden zijn wij zelf in La Norma geweest. Frank geeft je in onderstaande video een aantal tips voor een wintersport in dit skigebied.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.