Skip to navigation Skip to main content

Gletscherexpress naar Pitztaler Gletscher wordt vernieuwd

54538 - Gletscherexpress naar Pitztaler Gletscher wordt vernieuwd (11)
© Pitztaler Gletscherbahn

Bijna 40 jaar lang heeft de Gletscherexpress wintersporters vanuit Mittelberg in het Pitztal omhoog gebracht naar de Pitztaler Gletscher op 2840 meter hoogte. Na jaren van trouwe dienst is met het einde van skiseizoen 2021/2022 ook het pensioen van de oude bergtrein ingeluid. Die wordt de komende tijd vervangen door een nieuwe, moderne en duurzame variant. Als alles volgens plan verloopt, kun je deze zomer al gebruikmaken van de nieuwe Gletscherexpress in het Pitztal. Alles over de nieuwe bergtrein lees je in dit artikel.

Nieuwe Gletscherexpress naar de Pitztaler Gletscher

Sinds 1983 brengt de Gletscherexpress wintersporters vanaf het dalstation in Mittelberg (1740 meter hoogte) naar het begin van de Pitztaler Gletscher (2840 meter hoogte) en weer terug. Na 38 jaar trouwe dienst is er een einde aan het tijdperk van de bergtrein gekomen. De oude variant was niet meer van deze tijd en daarom nodig aan vervanging toe. Daarom investeert Pitztaler Gletscherbahn 10 miljoen euro in een nieuwe bergtrein. Bij het ontwikkelen van de nieuwe Gletscherexpress naar de Pitztaler Gletscher is ervoor gekozen niks te veranderen aan de grootte en capaciteit, maar om juist het rijcomfort flink te verbeteren en de trein een stuk duurzamer te laten rijden.

In een persbericht heeft Franz Wackernell van Pitztaler Gletscherbahn laten weten dat de rit met de nieuwe bergtrein een stuk stiller en soepeler gaat verlopen. Dit komt onder andere door een ontkoppeld chassis, waarbij het onder- en bovenstel van de trein van elkaar gescheiden zijn. Hierdoor is de trein een stuk stiller dan zijn voorganger. De nieuwe Gletscherexpress in het Pitztal is de eerste bergtrein met eersteklas rijcomfort op basis van het D-Line-concept van Doppelmayr. De planning is om de nieuwe Gletscherexpress naar de Pitztaler Gletscher tegelijk met de start van het zomerseizoen op 15 juli in gebruik te nemen.

Feiten & cijfers nieuwe Gletscherexpress

Dalstation: 1740 m. Lengte: 3692 m.
Bergstation: 2050 m. Capaciteit: 1590 pers./uur
Snelheid: 10 m/sec. Hoogteverschil: 1111 m.
Fabrikant: Doppelmayr Plaats: Pitztal

Duurzame bergtrein

Duurzaamheid is voor de Pitztaler Gletscher ontzettend belangrijk. Sinds 2015 vind je hier op 2900 meter hoogte de hoogstgelegen fotovoltaïsche centrale van Europa. Dit zonnepanelenpark is wel 6000 m2 groot en levert zo'n 1.450.000 kWh aan energie per jaar op. 100% van de energie die in de zomermaanden nodig is om de nieuwe Gletscherexpress te laten draaien, komt van dit zonnepanelenpark. Ook wekt de nieuwe bergtrein zelf energie op middels een dynamo. Deze energie kan worden gebruikt voor bepaalde functies in de trein, wat weer een positief effect heeft op het verbruik. Hoeveel procent energie de zonnepanelen in de winter aan de nieuwe Gletscherexpress kunnen leveren, is nog niet bekend.

54538 -  (20)
© Pitztaler Gletscherbahn

Comfort ontzettend belangrijk

De cabines van de nieuwe Gletscherexpress zijn ontworpen door het bedrijf Carvatech. Om de reis omhoog en naar beneden zo comfortabel mogelijk te maken, zijn de cabines ruim opgezet, is er een nieuw verlichtingsconcept toegepast en zorgen hoogwaardige materialen voor een aangename ambiance. Bovendien kun je door het vele glas nu alle compartimenten zien. De bergtrein biedt plaats voor 200 personen in totaal. Via een speciaal audiosysteem krijgen gasten onderweg actuele informatie te horen en live-beelden van de beklimming en afdaling te zien.

54538 -  (21)
© Pitztaler Gletscherbahn

Wintersport op de Pitztaler Gletscher

De Pitztaler Gletscher ligt aan het eind van het Tiroolse Pitztal en breekt meerdere records. Zo is het de hoogste gletsjer van Tirol en kun je er koffiedrinken in het hoogstgelegen café van Oostenrijk. Dat laatste is alleen al om het zicht op de meer dan 50 drieduizenders een grote tip! Dankzij de ligging tussen de 2804 en 3440 meter hoogte profiteer je hier van een lang en sneeuwzeker skiseizoen. Skiën is hier doorgaans mogelijk van half/eind september tot begin mei. Het gletsjerskigebied is met 22 km aan pistes niet heel groot, maar biedt wel voor ieder wat wils. Bovendien kun je ook uitwijken naar de andere skigebieden in het dal, Hochzeiger en Rifflsee.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.