7 februari 2014 door Thijs in 'Wedstrijdsport', Nieuws', Skigebieden onder de loep''

Skigebied van Sotsji: Rosa Khutor

De wintersportonderdelen van de Olympische Spelen in Sotsji worden afgewerkt in het skigebied Rosa Khutor. Dit gloednieuwe skigebied is van 2003 tot 2011 aangelegd en ligt op zo’n 40 kilometer afstand van Sotsji. Speciaal voor de Spelen is er een apart Olympisch dorp aangelegd zodat de sporters geen grote afstanden af hoeven te leggen en goed kunnen wennen aan de omstandigheden. Het skigebied van Sotsji reikt tot een hoogte van maximaal 2320 meter en beschikt over 77 kilometer aan pistes. Momenteel ligt er voldoende sneeuw om de diverse onderdelen goed af te kunnen werken.

Krasnaja Poljana

Het skigebied Rosa Khutor (Rozentuin) hoort bij het skioord Krasnaja Poljana en bevindt zich op de Aibga-bergkam. Door de hoge luchtvochtigheid valt er in de Kaukasus iedere winter veel sneeuw en in de loop der jaren is het dorp uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde wintersportbestemmingen in Rusland. In de omgeving van de plaats bevinden zich diverse skigebieden maar tijdens de Spelen gaat de aandacht volledig naar Rosa Khutor. Naast de bouw van dit skigebied is er ook een tweede autoweg naar Sotsji aangelegd en zijn er diverse andere faciliteiten gerealiseerd. Naast het alpineskiën en het freestyle skiën vinden hier ook de snowboardonderdelen, de Nordische sporten en het skispringen plaats.

De Olympische skipiste van Sotsji

De Olympische skipiste van Sotsji is aangelegd door de bekende FIS pistearchitect Berbard Russi die zelf Olympisch goud won tijdens de Winterspelen van Sapporo in 1972. De piste vereist zowel techniek als kracht van de skiërs, omdat de helling steile stukken combineert met grote bulten. Het zal weer een hevige strijd worden tussen favorieten als Ted Ligety, Marcel Hirscher en Aksel Lund Svindal. De Olympische afdalingen liggen tussen een hoogte van 960 en 2045 meter en eindigen allemaal in dezelfde finishzone waar plaats is voor 7500 toeschouwers.

Krasnaja Poljana

Skiseizoen van 140 dagen

Rosa Khutor heeft een skiseizoen van maar liefst 140 dagen maar daar komt wel de nodige kunstsneeuw aan te pas. Enkele weken voor de Olympische Spelen zal de organisatie het flink benauwd hebben gekregen toen de temperaturen ver boven het vriespunt uitkwamen. Om niks aan het toeval over te laten hebben de Russen voor 6 miljoen geïnvesteerd in kunstsneeuw. 550 sneeuwkanonnen zorgen voor kunstsneeuw en in grote reservoirs is sneeuw opgeslagen van vorig jaar. Gelukkig heeft het de afgelopen tijd flink gesneeuwd waardoor de onderdelen niet alleen op kunstsneeuw worden afgewerkt. In combinatie met koude temperaturen zorgt dit momenteel voor harde pistes, precies wat alpineskiërs willen.

Skigebied van Sotsji: Rosa Khutor

Rosa Khutor Extreme Park

De freestyle onderdelen vinden plaats in het Rosa Khutor Extreme Park die is voorzien van snowpark, halfpipe, parallelreuzenslalom, boardercross en buckelafdaling. Van het spektakel kunnen bij het snowpark 6250 toeschouwers getuige zijn en in het freestyle center 4000. Dit is de plek waar het moet gaan gebeuren voor Nederlandse toppers als Cheryl Maas, Bell Berghuis en Dimi van der Wal.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen