Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: slechts een beetje verse sneeuw in Frankrijk

54274 - Alpenweer: slechts een beetje verse sneeuw in Frankrijk (10)

Na het stabiele weer van de afgelopen periode, komt er nu toch verandering in het wintersportweer. Storingen vanaf de Atlantische Oceaan maken meer de dienst uit, waardoor we meer bewolking en regionaal zelfs een beetje sneeuw zien. Veel stelt het allemaal helaas niet voor.

Het standvastige stabiele weer van de afgelopen periode loopt een beetje op haar eind. De storingen op de Atlantische Oceaan maken de komende dagen de dienst uit, hetzij wel in sterk afgezwakte vorm. In de loop van het weekend, maar vooral in de eerste dagen daarna zorgt, een zuidelijke stroming voor de komst van flink zachte lucht. Van lange duur is het niet.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Na het weekend flink warmer

Hoewel het maandag en dinsdag vrijwel droog is in de Alpen, heeft de zon het moeilijk. Een lagedrukgebied trekt vanuit Frankrijk richting Polen, daardoor krijgen we in de Alpen met veel bewolking te maken. In het zuidelijk deel van de Alpen schijnt de zon nog van tijd tot tijd door de hoge bewolking heen, in het noordelijk Alpengebied is het weerbeeld toch vrij somber. Met de zuidelijke aanvoer loopt de vorstgrens snel op tot grote hoogte. In de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen stijgt deze tot zo’n 2500 meter hoogte, in delen van Frankrijk en het westen van Italië komt een vorstgrens van maar liefst 3000 meter hoogte in beeld. De lucht is daarnaast ook niet eens zo droog, wat de sneeuwkwaliteit zeker niet ten goede komt. Vanwege bewolking blijft ook ’s nachts de temperatuur veelal boven nul.

Sneeuw en regen in Frankrijk

Voor de zachtste lucht het Alpengebied bereikt, vindt eerst een omslag plaats. Tot en met zaterdagmiddag is het op de meeste plaatsen in het heel Alpengebied droog, maar bewolking heeft wel de overhand. Alleen in Oostenrijk en het noorden van Italië is de zon veelvuldig te zien. Vanaf zondagmiddag wordt de bewolking in het westelijk Alpengebied snel dikker. Vanaf de namiddag en in de avonduren valt boven 2000 meter enige tijd sneeuw. Door de geleidelijk oplopende vorstgrens krijgen lager gelegen gebieden veelal met regen of natte sneeuw te maken, ondanks dat de vallende neerslag nog voor enige afkoeling zorgt.

Koude lucht komt terug

In de tweede helft van komende week zorgt een hogedrukgebied weer voor de komst van koudere lucht. Via de zuidkant van dit hogedrukgebied stroomt koudere lucht vanuit de Poolstreken over het zuidoosten van Europa richting de Alpenlanden. Hoewel de lucht onderweg deels opwarmt, wordt het wel een stuk kouder in vergelijking met het begin van komende week. Omdat de lucht deels over de Adriatische en Middellandse Zee stroomt, pikt het wat meer vocht op. In het zuidelijk Alpengebied levert dit vrij veel bewolking en enkele sneeuwbuien op, elders in het Alpengebied is het ronduit zonnig met vrij droge lucht. Neerslag valt weliswaar niet, maar tijdens de nachtelijke uren kunnen sneeuwkanonnen het sneeuwdek prima herstellen als de temperatuur weer onder nul duikt.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.