Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: stormachtige dagen met sneeuw

54196 - Alpenweer: stormachtige dagen met sneeuw (3)

Storm Eunice begint hier in Nederland langzaam op kracht te komen. Voor een deel van ons land is vandaag zelfs code rood afgegeven! Maar niet alleen thuis waait het hard. Ook veel skigebieden krijgen vandaag te maken met harde wind. Op zondag en maandag kan het zelfs flink gaan stormen en dan valt er lokaal ook flink wat verse sneeuw. Alles over de weersvoorspellingen voor de Alpen de komende dagen, lees je in dit Alpenweer.

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Zachte lucht heeft Alpen bereikt

Deze week heeft zachtere lucht de Alpen bereikt. Samen met een krachtige föhnwind steeg de temperatuur op donderdag al flink, met name in de dalen die gevoelig zijn voor föhn. Zo werd er op donderdag in Innsbruck 17 graden gemeten en in het Zwitserse Biasca, op 280 meter hoogte, maar liefst 21,1 graden. In de bergen waaide het toen al flink, met windstoten van meer dan 90 km per uur was er maar een beperkt aantal liften geopend. Ook vandaag is het dankzij een krachtige föhnwind zeer zacht. In de Franse en Zwitserse bergen komen windstoten van 90 tot 120 km per uur voor. Verder richting het oosten neemt de wind in kracht af met maxima tot 90 km per uur.

Koudere lucht en sneeuw op zaterdag

In de nacht naar zaterdag bereikt een koufront de Alpen vanuit het noordwesten. De sneeuwgrens zakt dan aan de noordkant richting de 800 meter hoogte en binnenin het Alpengebied komt deze tussen de 1000 en 1200 meter hoogte te liggen. In de Zwitserse Alpen en Vorarlberg valt dan 10 tot 20 centimeter verse sneeuw. De rest van Oostenrijk en de Franse Alpen moeten het met maximaal 10 centimeter doen. In de Italiaanse Alpen en Dolomieten blijft het droog. Op zaterdag overdag trekt de neerslag weg richting het oosten en klaart het op. De wind neemt dan tijdelijk in kracht af. In de noordelijke helft van de Alpen ligt de nulgradengrens dan tussen 1000 en 1300 meter hoogte, meer zuidelijk stijgt deze richting de 2000 meter hoogte.

Zondag en maandag: storm en nog meer sneeuw

Echt lang rustig blijft het niet. In de nacht naar zondag vallen er aan de noordkant een aantal (sneeuw)buien, maar een belangrijker aandachtspunt is de wind die vanaf zondag flink gaat toenemen. Met uitzondering van Italië, komen er zondag in de bergen windstoten van 60 tot 80 km per uur voor. In de Vogezen en in het Zwarte Woud zelfs tot 100 km per uur. Als een koufront in de nacht naar maandag overtrekt, neemt de wind verder toe. Maandag komen er in de bergen dan zeer zware windstoten voor van 110 tot 130 km per uur voor. Op de hoogste toppen zijn zelfs uitschieters van tot wel 150 km per uur mogelijk.

De harde wind gaat op maandag ook gepaard met flink wat verse sneeuw. De sneeuwgrens komt tussen de 500 en 800 meter te liggen en met name in de Zwitserse Alpen en Vorarlberg kan het dan flink dumpen. Daar wordt boven de 1500 meter hoogte zo'n 15 tot 35 centimeter sneeuw verwacht. Op de hoger gelegen hellingen kan wel ruim een halve meter vallen. In de rest van Oostenrijk en in de Franse Alpen zijn de hoeveelheden minder met 10 tot 20 centimeter. Opnieuw blijven de Italiaanse Alpen buiten schot, er vallen hooguit enkele centimeters.

Na dinsdag rustiger

Op dinsdag blijft de wind nog duidelijk aanwezig in de Alpen. Pas in de tweede helft van volgende week lijkt de rust weer even terug te keren. Er komt meer ruimte voor de zon en de wind neemt duidelijk in kracht af. Toch is het voor de wintersporters even opletten. De combinatie van zachtere lucht gevolgd door koudere lucht, een stormachtige wind en verse sneeuw is geen goede combinatie als het om het lawinegevaar gaat. De komende dagen, ook als de wind is gaat liggen, zal het lawinegevaar toenemen in de Alpen. Houd de lokale berichtgeving goed in de gaten.

 

Dichterbij huis ook wisselvallig en stormachtig

In de Ardennen en het Sauerland wordt het dit weekend erg wisselvallig. Op vrijdag trekt storm Eunice over met windstoten van 90 tot 110 km per uur. Zaterdag overdag gaat de wind liggen en ontstaan er enkele buien. Dankzij de koelere lucht achter het koufront van vrijdag, valt de neerslag op zaterdag boven de 400 tot 600 meter in de vorm van sneeuw. Zaterdagavond trekt een groter neerslaggebied over. Die neerslag valt eerst nog als sneeuw boven de 500 meter hoogte, maar gaat op zondagochtend al snel over in regen. Van tijd tot tijd zal de wind in het Sauerland en Ardennen aantrekken en ook hier zorgt koelere lucht op maandag en dinsdag voor sneeuw op de toppen. Er kan dan zo'n 5 tot 10 cm vallen.

Weer onderweg naar de Alpen

Wie komend weekend naar de Alpen afreist, kan met wisselende weersomstandigheden te maken krijgen. Allereerst is er op vrijdag storm Eunice die op de routes richting de Alpen voor zware windstoten van 75 tot 90 km per uur zal zorgen. Zaterdagochtend is het droog en gaat de wind meer liggen. Toch zijn er onderweg nog altijd windstoten tot 70 km per uur mogelijk. Daarnaast valt er in de nacht naar zaterdag door het koufront ook sneeuw aan de noordkant van de Alpen.

Zondag neemt de wind weer toe in kracht en worden er windstoten tot 70 km per uur verwacht in het gebied tussen Nederland en de Alpen. Met name op de minder beschutte en hoger gelegen stukken zijn windstoten tot 80 km per uur mogelijk. Daarnaast trekt er een neerslaggebied vanuit het westen over vanaf de vroege zondagochtend. Naast wind wordt er dus ook regen verwacht die aan de noordkant van de Alpen voor wat sneeuw zal zorgen.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.