Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: eerst nog veel sneeuw, maar daarna...

54138 - Alpenweer: eerst nog veel sneeuw, maar daarna... (3)

Vanochtend kon je zien dat het weer lekker sneeuwt in de Alpenlanden . Lokaal is het sneeuwdek aangevuld met 20 tot 40 centimeter verse sneeuw. Vandaag dwarrelen er aan de noordkant van de Alpen nog dikke vlokken naar beneden en die hebben, in combinatie met de harde wind, het lawinegevaar flink omhoog geschroefd. Geleidelijk neemt de sneeuwval af en in de nacht naar dinsdag wordt het overwegend droog. Langzaam keert de rust weer terug. Benieuwd naar het weerbericht in de Alpen van de komende dagen? Je leest de voorspellingen in dit Alpenweer.

Hogedrukgebied krijgt invloed

Na de derde dump op rij, verandert het weerbeeld in de Alpen de komende dagen. Een krachtig hogedrukgebied boven Frankrijk krijgt steeds meer invloed en breidt zich geleidelijk oostwaarts uit. Dit zorgt voor een groot deel van de week voor rustig wintersportweer. Aan de zuidzijde blijft het sowieso vrij zonnig, daar is de hele winter al weinig sneeuw gevallen. In de Dolomieten ligt zelfs een meter minder sneeuw dan vorig jaar en in veel skigebieden is het omliggende landschap groen, vanwege de geringe sneeuwhoeveelheden. De komende tijd komt hier maar weinig verandering in.

 

  • Sneeuwhoogte

  • Webcams

  • Snowalert

  • Jaaroverzicht

Zachtere temperaturen

Naarmate het hogedrukgebied meer invloed krijgt, wordt het ook geleidelijk aan zachter in de Alpenlanden. Overdag ligt de temperatuur veelal boven het vriespunt en 's nachts en in de vroege ochtend is er sprake van lichte tot matige vorst. De lucht is wel vrij droog, waardoor de pistes in goede conditie blijven. Vanaf donderdag draait de stroming opnieuw naar het noorden en stroomt er iets koudere lucht over de Alpen uit. In de dalen komt het kwik aan het eind van de week nog amper boven het vriespunt uit en 's nachts kan het streng vriezen.

Flink zachter in de middelgebergtes

Dichter bij huis is er ook sneeuw gevallen. Zo'n 5 centimeter op de toppen van de Eifel en Ardennen en 10 tot 20 centimeter in het Sauerland en de Harz. Ook hier wordt het de komende dagen flink zachter. Er steekt in deze gebieden een westenwind op, waardoor de temperatuur ruim boven het vriespunt uitkomt. Zo nu en dan is er sprake van wat lichte regen of motregen en hierdoor wordt het sneeuwdek best wel aangetast. Tot en met vrijdag is er geen nieuwe sneeuw voorspeld.

123 - Winter - Michiel

Over Michiel

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het wit naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.