Skip to navigation Skip to main content

Italië versoepelt coronaregels: 3-G voor inreizen en après-ski mogelijk weer open

54111 - Italië versoepelt coronaregels: 3-G voor inreizen en après-ski mogelijk weer open (3)

Bijna twee jaar nadat het decreet met de noodtoestand van de coronapandemie in Italië werd afgekondigd, is er eindelijk ruimte voor versoepelingen. Vanaf vandaag geldt de 3-G-regel voor reizen naar het land. Mensen met een geldig herstel- en/of vaccinatiebewijs, hoeven voor toegang geen negatieve PCR-test meer te tonen. Vanaf 11 februari wordt er naar alle waarschijnlijkheid verder versoepeld. De après-ski mag dan mogelijk weer open en de mondkapjesplicht in de buitenlucht wordt opgeheven.

3-G-regel voor toegang

Tot vandaag moest iedereen vanaf zes jaar, ongeacht genezen of gevaccineerd, een negatieve PCR-test laten zien om Italië in te mogen reizen. Dat is vanaf nu niet meer nodig. Het kunnen tonen van je Green Pass, oftewel Digitaal Corona Certificaat (DCC), is voldoende. Kortom: met de QR-code in de CoronaCheck-app van de Nederlandse overheid kun je in Italië laten zien of je voldoet aan de 3-G-regel (getest, genezen, gevaccineerd). Dit maakt een wintersport in het land weer een stuk eenvoudiger!

???????

Geldigheid coronabewijs verkort

Wel dien je er rekening mee te houden dat de geldigheid van het coronabewijs per vandaag is aangepast. Een volledige vaccinatie is nu nog maar zes maanden geldig vanaf de laatste prik. Stel je hebt bijvoorbeeld op 1 augustus je laatste vaccinatie gehad, dan is je vaccinatiebewijs geldig tot 1 februari. Om geldigheid te behouden, heb je vanaf dat moment een booster nodig (extra vaccinatie óf herstel). Anders is je coronabewijs, oftewel Green Pass, niet meer geldig in Italië. Herstelbewijzen zijn ook zes maanden geldig.

  • Let op: voor toegang tot de skiliften geldt de Super Green Pass, oftewel 2-G-regel!
  • Belangrijk: heb je nog geen booster gehad of kun je nog geen booster krijgen? Dan volstaat een negatieve antigeentest (48 uur geldig) of negatieve PCR-test (72 uur geldig) in combinatie met je vaccinatie- of herstelbewijs om toch toegang te krijgen tot faciliteiten waar de Super Green Pass geldt, zoals skiliften.

Après-ski mogelijk weer open

Gisteren kwam men in Italië opnieuw bij elkaar om te spreken over de coronamaatregelen. Er is toen besloten om het openen van de nachtelijke horeca, waar ook de après-ski onder valt, nog iets uit te stellen naar mogelijk 11 februari, zo meldt Corriere della Sera. Op dit moment kun je na afloop van de skidag wel iets drinken in een bar, maar alleen zittend aan tafel. Als de versoepelingen van 11 februari doorgaan, mag je vanaf dat moment ook weer de dansvloer op. Wel met een beperkte capaciteit, deze horecagelegenheden mogen maar voor 50% binnen gevuld zijn en 75% buiten. Voor toegang heb je de Super Green Pass nodig, oftewel 2-G: genezen of gevaccineerd. Het dragen van een mondkapje blijft binnen verplicht als je niet danst of aan tafel zit.

Mondkapjesplicht in de buitenlucht mogelijk opgeheven

Op dit moment moet je zowel binnen als buiten een mondkapje dragen in Italië. Bij skiën hoeft dit niet. Als de geplande versoepelingen van 11 februari doorgaan, wordt de mondkapjesplicht in de buitenlucht ook afgeschaft. Alleen in openbare binnenruimtes blijft het verplicht een mondkapje te dragen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.