12 februari 2022 door Thijs in Algemeen

Een hondensledetocht in Oostenrijk staat garant voor een bijzondere winterse ervaring. Een avontuurlijk rit met een huskyslee is een onvergetelijke activiteit voor jong en oud. Daarvoor hoef je echt niet naar Scandinavië! Op diverse plekken in de Oostenrijkse bergen kun je terecht voor een hondensledetocht. Wat je precies kunt verwachten? Wat je mee moet nemen? In dit blog alles over een hondensledetocht in Oostenrijk.

Hondensledetocht in Oostenrijk

Bij een hondensledetocht denk je misschien eerder aan Scandinavië, dan aan Oostenrijk. Toch zijn er ook in Oostenrijk tal van locaties waar je een huskytocht kunt maken door het winterse landschap. Vaak hoor je de honden al van ver blaffen, zodra je de startlocatie nadert. Zij hebben er net zoveel zin in als jij! Na de honden te hebben gegroet met een aai en knuffel, is het tijd om plaats te nemen op de slee. Eerst geeft de musher, zo wordt een hondengeleider, genoemd nog een paar belangrijke instructies. Daarna kun je op pad.

Zo ziet een hondesledetocht in Steiermark eruit

Hoe bestuur je een hondenslee?

Eerst leer je hoe de slee voor de husky’s moet worden gespannen. Husky’s hebben een enorme hoeveelheid energie en liggen niet graag stil. Om deze reden zijn dit de ideale honden om voor een slee te spannen. Afhankelijk van de te lopen afstand en het te trekken gewicht, wordt bepaald hoeveel honden er worden ingezet. Wanneer je deelneemt aan een hondensledetocht heb je vaak de mogelijkheid om in of achter de slee plaats te nemen. Om de honden in gang te laten schieten of af te remmen zijn er diverse commando’s. Ook beschikken de meeste sledes over een klauwrem, die zich ingraaft in de sneeuw tijdens het remmen. In de bochten is het belangrijk om lichtjes mee te hangen en je gewicht te verplaatsen. En het belangrijkste advies is om nooit het handvat los te laten… Anders moet je terug lopen!

Wat neem je mee op een hondensledetocht?

Maar wat neem je allemaal mee als je met een groep dolenthousiaste husky's op pad gaat? Hieronder de belangrijkste items.

 • Skipak
 • Skihandschoenen
 • Muts
 • Stevige schoenen
 • Zonnebril of goggles
 • Zonnebrand
© Huski Toni

Avontuur voor jong en oud

Een hondensledetocht in Oostenrijk biedt de ideale combinatie van avontuur en ontspanning. De honden nemen je mee door een winterse wereld en het enige wat je hoort, zijn de stappen in de sneeuw en het glijden van de slee. Wanneer je eenmaal de ontspanning hebt gevonden (en de honden vertrouwt), is het geweldig om je eigen slee te besturen. In Oostenrijk zijn de hondensledetochten niet al te lang, maar in bijvoorbeeld Scandinavië kun je ook meerdaagse tochten maken. De snelheden kunnen oplopen tot 30 km per uur! Er is geen minimumleeftijd voor deelname aan een hondensledetocht, al mag je pas vanaf een leeftijd van zo’n 16 jaar de slee zelf besturen.

Locaties voor een hondensledetocht in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er meerdere locaties waar je een hondensledetocht kunt maken.

 • Brandnertal (Vorarlberg), Husky-Toni
 • Bregenzerwald (Voralrberg), Der Sibirische von Schadona
 • Zwettl (Niederösterreich), Huskyranch
 • Alt-Nagelberg (Niederösterreich), Huskyhof Waldviertel
 • Angerberg (Tirol), Huskyranch Tirol
 • Teichalm (Steiermark), Husky Camp

Meer tips voor een wintersport in Oostenrijk

Huskytocht ongerept sneeuwlandschap
Österreich Werbung / Robert Herbst


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Oostenrijks Toeristenburo.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen