Skip to navigation Skip to main content

Waarom is het regelmatig waxen en slijpen van ski’s zo belangrijk?

53870 - Waarom is het regelmatig waxen en slijpen van ski’s zo belangrijk? (3)

Wanneer je je ski’s minimaal een keer per seizoen waxt en slijpt, zullen ze optimaal blijven glijden en draaien op de sneeuw. Daarnaast bescherm je zo je ski’s tegen uitdroging en roest, waardoor je materiaal langer meegaat. Wie vaker dan een week per jaar op wintersport gaat, zal vaker moeten (laten) slijpen en waxen. Dit is afhankelijk van hoe lang je weg bent geweest, hoeveel je hebt geskied en hoe de sneeuwcondities waren.

Waxen en slijpen houdt je materiaal in topconditie

Het waxen en slijpen van ski’s is belangrijk om je materiaal in topconditie te houden. Met ski’s die goed glijden en draaien, ski je een stuk veiliger en comfortabeler! Dankzij een goede laag wax houd je je snelheid langer vast en steile staalkanten stellen je in staat om je bochten goed aan te snijden. Door je ski’s te waxen en te slijpen, stel je ze in staat om goed te blijven presteren. De levensduur van je ski’s neemt bovendien toe, omdat je uitdroging (van het belag) en roest (op de staalkanten) voorkomt.

53870 -  (6)Hoe vaak is regelmatig?

Maar hoe vaak is ‘regelmatig’ waxen en slijpen? Dit hangt af van hoe vaak je op wintersport gaat en is afhankelijk van een aantal factoren. Wie een keer per jaar een week op wintersport gaat kan dit voor en na de vakantie (laten) doen. Zo heb je tijdens de wintersport gladde en scherpe ski’s om heerlijk mee te skiën. Direct na de skivakantie onderhoud laten plegen is van belang om het materiaal langer mee te laten gaan. Van roest en uitdroging zal dan geen sprake zijn. Wintersporters die vaker dan een week op de ski’s staan, kunnen hun ski’s tussendoor nog een keer waxen en slijpen. Wie veel kilometers maakt en onder wisselende omstandigheden skiet dient vaker ski onderhoud te plegen. Het kan dus ook zijn dat je tijdens die ene week al merkt dat je ski's toe zijn aan een beurt. Overdrijf dit echter niet. Iedere keer dat je je ski’s slijpt haal je een stukje materiaal van staalkanten af en dit kun je niet eindeloos blijven doen.

53870 -  (7)
Tips

Ski en snowboard service bij Decathlon

Met het juiste gereedschap en de juiste onderhoudsmaterialen is het prima mogelijk om je ski’s of snowboard zelf te waxen en slijpen. Reken voor de aanschaf van een complete set op zo’n € 250,-. Je kunt je ski’s ook laten waxen en slijpen bij een speciaalzaak. Ook bij Decathlon ben je voor ski- en snowboardonderhoud aan het juiste adres. Bij bijna alle filialen kun je je materiaal afgeven voor een professionele servicebeurt. Het onderhoud wordt door Decathlon uitbesteed aan Kienhuis Ski & Boardservice. Kienhuis heeft jarenlange ervaring en een uiterst moderne werkplaats met Montana machines.

Ski- en snowboardonderhoud bij Decathlon

Welke onderhoudsbeurten zijn er bij Decathlon?

Bij de kleine (slijpen/waxen) en grote servicebeurt worden je ski’s volledig onder handen genomen. Heb je schade aan je belag, dan wordt dit bij het uitvoeren van een grote servicebeurt gerepareerd. Bij de vario beurt wordt er gewaxt met de Waxfutur technologie (infrarood), waardoor de wax nog dieper in het belag wordt ingebracht. Slijpen gaat middels de Griptech technologie van Montana. Met dit systeem wordt het slijpen van de staalkant, in tegenstelling tot bij het keramisch slijpen, in verticale richting uitgevoerd.

Prijzen ski's

  • Kleine servicebeurt € 17,99
  • Grote servicebeurt (incl. reparatie) € 24,99
  • Kleine service vario beurt € 39,99
  • Grote service vario beurt (incl. reparatie) € 49,99

Prijzen snowboard

  • Kleine servicebeurt € 24,99
  • Grote servicebeurt (incl. reparatie) € 29,99
  • Kleine service vario beurt € 49,99
  • Grote service vario beurt (incl. reparatie) € 59,99

Plan hier je afspraak bij Decathlon
Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.