Skip to navigation Skip to main content

Nederlanders weer welkom in Zwitserland: geen quarantaine, wel testen

53859 - Nederlanders weer welkom in Zwitserland: geen quarantaine, wel testen (3)

Goed nieuws voor Nederlandse wintersporters met plannen voor een skivakantie in Zwitserland. Zojuist heeft de Federale Raad in een persconferentie bekendgemaakt dat alle landen op zaterdag 4 december van de quarantainelijst worden gehaald. Dit betekent voor landen die daar eerder wel op stonden, zoals Nederland en België, dat de quarantaineplicht vanaf die dag niet meer geldt. Wel dien je bij aankomst een negatieve PCR-test te laten zien, ongeacht of je beschikt over een vaccinatie- of herstelbewijs.

Niet alleen in Nederland, maar ook in de landen om ons heen lopen de besmettingen flink op. Om die reden worden de regels weer flink aangescherpt. Zo stelt Frankrijk de groene pas verplicht voor toegang tot de skiliften vanaf 4 december en is Oostenrijk sinds 22 november in lockdown. Zwitserland verscherpte vorige week de inreisregels voor een aantal landen, waaronder Nederland en België. Reden hiervoor was de komst van de nieuwe omikronvariant en alle onzekerheden daar omheen. Een vakantie werd hiermee door de quarantaineplicht van 10 dagen een stuk moeilijker, of vrijwel onmogelijk, gemaakt.

Quarantaineplicht Zwitserland opgeheven

De afgelopen week is er in Zwitserland veel gesproken over de coronasituatie en bijbehorende maatregelen. Zojuist heeft de Federale Raad in een persconferentie gereageerd op de stijgende coronacijfers en bekendgemaakt dat de quarantaineplicht voor alle landen wordt opgeheven. Vanaf zaterdag 4 december geldt voor iedereen uit het Schengengebied geen quarantaineplicht meer, ongeacht of je uit een land met een hoog coronarisico komt. Goed nieuws voor Nederlanders en Belgen die graag die kant op willen gaan voor een skivakantie. Je hoeft vanaf die dag dus niet meer in quarantaine bij aankomst.

Testen voor toegang tot Zwitserland

Wel geldt er dat men zich moet laten testen voor toegang tot Zwitserland en mag je het land vanaf zaterdag 4 december alleen in als je beschikt over een negatieve PCR-test. Deze regel geldt voor iedereen vanaf 16 jaar, ongeacht of je beschikt over een herstel- of vaccinatiebewijs. Daarnaast dien je je opnieuw te laten testen met een PCR- of antigeentest tussen de vierde en zevende dag na aankomst. De kosten voor deze testen moet je zelf betalen. Het resultaat van die test moet worden gemeld. Wie zich niet laat testen, riskeert een boete. Hier wordt op verschillende manieren op gecontroleerd: onder andere in accommodaties. De eigenaren moeten melding maken bij het kanton als iemand zich niet heeft laten testen. Bekijk in deze FAQ (Duits) alle voorwaarden.

Meer regels aangescherpt

Tijdens de persconferentie zijn meerdere regels aangescherpt. Zo is de mondkapjesplicht uitgebreid en moet je deze nu overal binnen dragen, ongeacht of hier op je coronastatus wordt gecontroleerd. Op steeds meer plaatsen dien je nu aan te kunnen tonen of je getest, genezen of gevaccineerd bent. In restaurants en bars gelden bijvoorbeeld verplichte zitplaatsen.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.