15 oktober 2021 door Joris in Algemeen

Het winterseizoen komt er binnenkort aan en dat betekent dat we ons weer kunnen voorbereiden voor de wintersport. Onmisbaar aan jouw outfit is een goede ski-jas. Er zijn ongelofelijk veel verschillende soorten ski-jassen en de prijzen kunnen soms erg oplopen. Om een handje te helpen een overzicht van viertal zaken waar je op moet letten als je een nieuwe ski-jas aanschaft.

Snel samengevat. Het gaat om de pasvorm, waterdichtheid, de voering en de looks. 

De pasvorm van de ski-jas

Misschien wel de belangrijkste: als een ski-jas je niet lekker zit dan heb je er weinig aan. Zeker op de piste is comfort onmisbaar om goed te kunnen bewegen en te manoeuvreren. Bij de pasvorm zijn twee zaken belangrijk. Als eerst moet de mouwlengte langer zijn dan bij een gewone jas. Om je goed te beschermen tegen de koud, vallen de handschoenen over de mouwen heen. Daarnaast is de ruimte onder het skipak belangrijk. Veel wintersporters dragen meerdere lagen kleding en dan is voldoende ruimte belangrijk. Het gaat dan vooral om de ruimte bij je buik, maar ook voornamelijk bij je schouders omdat je met skiën of snowboarden je armer constant gebruikt. Handig is het dan ook om je complete ski-outfit vooraf compleet te passen. Zo weet je hoe dadelijk op de baan staat.

Waterdichtheid

Wel eens geskied met een spijkerbroek? Dan weet je dat je bij de eerste struikelpartij al compleet doorweekt bent. Sneeuw is natter dan je denkt. Bij je ski-jas is de waterdichtheid dan ook belangrijk. Gelukkig is de waterdichtheid te meten. Hiervoor wordt de waterkolom of schmerber maat gebruikt. Wil je een goede jas kies dan voor een waterdichtheid / waterkolom van minimaal 5000 millimeter. Voor wintersporters die iets fanatieker zijn en de hele dag op de piste staan zijn komen jassen tussen de 10.000 millimeter en 20.000 in aanmerking. Extremere weersomstandigheden vragen een jas met een waterkolom van 20.000 mm tot zelf 30.000 mm.

Type jas 

Kies voor een type ski-jas dat bij je past. Ski-jassen kun je opdelen in drie soorten: hardshell, softshell en gevoerd. Deze soorten zijn hebben elk hun voordelen. 

  1. Een hardshell ski-jas is zo goed als waterdicht en beschikt over een groot ademend vermogen. Handig bij extreme(re) weersomstandigheden. Trek hier wel warme kleding onder aan, want een hardshell ski-jas heeft vaak geen voering. 
  2. Een softshell ski-jas is gemaakt voor fijne weersomstandigheden. Met een mindere waterdichtheid kan een ski-jas wel tegen lichte neerslag, maar niet tegen een forse bui. De softshell ski-jas heeft wel genoeg waterdichtheid om geen natte rug te krijgen in de stoeltjeslift.
  3. Een gevoerde ski-jas is lekker warm, maar heeft afhankelijk van de hoeveelheid voering minder ademend vermogen. Door de waterdichte buitenlaag en de warme binnenlaag is dit een all-round ski-jas.
in de lift

Looks

Natuurlijk zijn bepaalde elementen van een ski-jas essentieel om comfortabel de piste af te gaan. Wat echter niet mag ontbreken zijn de look van een ski-jas. Naast alle praktische elementen wil je er natuurlijk ook stijlvol uitzien. In de afgelopen decennia zijn de looks steeds belangrijker geworden en wordt stijl gecombineerd met doorlopend technologisch onderzoek naar de beste manieren om sneeuw, regen en wind te weren. Kijk bijvoorbeeld naar de jassen van het Franse merk Moncler, waar je in hun collectie wintersportkleding kunt vinden dat geschikt is voor het doorstaan van de de meest extreme weersomstandigheden, maar qua looks elementen kent dat meer doet denken aan stadskleding.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen