Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Canada: dit moet je weten om je droom waar te maken

53685 - Wintersport in Canada: dit moet je weten om je droom waar te maken (3)

Metersdiepe sneeuw die als verse poeder onder je ski's knispert, bijna grenzeloze afdalingen in een onovertroffen landschap en elanden naast de piste: dat is een wintersport in Canada. Het is een droombestemming voor velen en dat is niet voor niets. Reis je naar de levendige stad Edmonton, dan vind je op enkele uren afstand een geweldige natuuromgeving met één skigebied. In het Jasper National Park ligt het unieke Marmot Basin, een waar sneeuwparadijs in een ongerept natuurgebied. Een wintersport in Canada hoeft overigens helemaal niet onbetaalbaar te zijn en is zelfs aankomende winter een veilige bestemming om naartoe te reizen. Dit zijn een paar handige dingen om te weten voor als je je droom werkelijkheid wilt maken door op wintersport naar Canada te gaan!

Beleef wintersport in Canada in het Jasper National Park

Het Jasper National Park is met een omvang van 11.000 km2 het grootste nationale park van de Canadese Rockies. Hier ligt slechts één skigebied: Marmot Basin. Ga je hier naartoe op wintersport, dan ski je niet alleen in een gigantische overweldigende natuuromgeving, je begeeft je zelfs midden in UNESCO Werelderfgoed. Die ongerepte natuuromgeving wordt gevormd door veel gletsjers, torenhoge kliffen en fraaie bergmeren. En dat is niet het enige bijzondere, ook vormt het park een thuis voor een groot aantal diersoorten. Daal je af van de kilometerslange pistes in Marmot Basin, dan doe je dat in de natuurlijke habitat van elanden, coyotes, rendieren en meer. Op enkele uren afstand van het skigebied van Jasper ligt de levendige stad Edmonton, een plaats die een wintersport in Canada compleet maakt. Hier kun je namelijk uitstekend eten in gezellige restaurants of een typische Canadese ijshockeywedstrijd bijwonen.

Lees meer over Jasper
53685 -  (9)
© Celina Frisson

Deze dingen maken Jasper een droombestemming

Waarom zou je helemaal naar de overkant van de oceaan gaan om te gaan skiën? Een wintersport in Canada is in heel veel opzichten uniek. Het skigebied Marmot Basin ligt in het Jasper National Park met het dichtstbijzijnde plaatsje Jasper. Hier liggen maar liefst 91 pistes, die ontzettend breed en lang zijn. Wat skiën hier uniek maakt, is dat je het hele skigebied 'vrij' kunt gebruiken, dat wil zeggen dat je ook buiten de gemarkeerde pistes mag skiën zolang je binnen het terrein (van 669 hectare!) blijft. Daardoor kun je in principe veilig off-piste skiën. Bovendien is het skigebied zo omvangrijk, dat je doorgaans bijna alleen op de pistes bent en er eigenlijk nooit sprake is van wachtrijen voor de liften. Doordat de lucht hier veel droger is dan in Europa, voelt de sneeuw de gehele winter aan als versgevallen poedersneeuw. Daarnaast kun je hier het noorderlicht spotten, een fantastische belevenis die eigenlijk al een bezoek aan het land waard is op zich. Daarbij daal je niet alleen af op heerlijke knisperende pistes, het landschap waarin je skiet is simpelweg adembenemend. De kilometerslange naaldbossen waarin een hoeveelheid aan wildlife zich schuilhoudt, de imponerende Rocky Mountains en de omringende ijswereld zijn om bij weg te dromen.

Alles over het skigebied Marmot Basin
53685 -  (10)
© Marmot Basin

Betaalbare wintersport in Canada

Veel wintersporters denken dat een wintersport naar Canada onbetaalbaar is, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Het is goed om te weten waar je kunt boeken en hoe je zo'n droomvakantie betaalbaar kunt houden. Via de Sneeuwzeker Deals kun je bij verschillende reisorganisaties een complete reis boeken voor scherpe prijzen. Wat daarbij inbegrepen is? Een vlucht met KLM naar Edmonton, waarbij je ski-uitrusting gratis ingecheckt kan worden, accommodatie, transfer ter plaatse én een skipas. Een volledig verzorgde reis dus! Vanaf € 1199,- p.p. sta je daardoor al in de sneeuw van de Canadese Rockies. Alle reisorganisaties van Sneeuwzeker Deals zijn aangesloten bij de SGR, dus je kunt zorgeloos je boeking maken.

Bekijk de deals voor een wintersport in Canada

Zo kom je er

Wil je skiën in Jasper, dan vlieg je met KLM naar Edmonton. Dit is een rechtstreekse verbinding waarbij je al in 8,5 uur op Canadese bodem staat. Iedere donderdag en zaterdag kun je direct naar Canada vliegen. Let er op dat je voordat je naar Canada reist, een visum (ETA) moet aanvragen. Vanaf de stad is het ongeveer 3,5 uur rijden voordat je het Jasper National Park bereikt, het skigebied ligt iets verder. Die rit is overigens geen straf, want de omgeving is schitterend! Marmot Basin is vanuit Jasper zo'n 20 minuten rijden, daar kun je heen met een skibus of met de huurauto. Het is een aanrader om ook een aantal dagen in Edmonton te verblijven, want in deze bruisende bestemming is een scala aan activiteiten te beleven. Zo staat het bekend om de ijshockeywedstrijden, waaraan een bezoek uiteraard niet mag ontbreken als je in dit land op vakantie bent. Maar ook vind je hier prachtige natuur die het centrum omringt en kent de stad veel hotspots om heerlijk te dineren.

Naar de vluchtinformatie
53685 -  (11)
Tips

Veilig op vakantie naar Canada

Maar kun je wel op wintersport naar Canada? Sinds september is het land weer onder voorwaarden open voor toeristen en kunnen er vakanties worden gepland. De situatie is op dit moment zo gesteld dat skiën in Canada op geheel veilige wijze mogelijk is, zij het met een aantal extra hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Daarnaast profiteer je in zowel Edmonton als Jasper over veel ruimte en rust, massa's wintersporters zul je niet tegenkomen en van wachtrijen voor de liften zijn geen sprake. Daarmee is het een veilige bestemming voor een vakantie in de sneeuw en misschien wel het perfecte moment om je droom van een wintersport in de Rockies werkelijkheid te maken!

Veilig op wintersport naar Canada

Dit weblog is geschreven in samenwerking met Sneeuwzeker Deals.

Marlous Winter

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.